Proslava Božića u svijetu

Mjesto Isusovog rođenja je za sve kršćane mjesto njihove čežnje, cilj hodočašća. No za stanovnike Betlehema Božićno slavlje je trenutačno u sjeni Trumpove odluke o Jeruzalemu.

Proslava Božića u Betlehemu

Sveta zemlja blagoslovljen je dio svijeta. Fascinantan, istovremeno bremenit. Poruka je to s polnoćke u bazilici rođenja Isusova u Betlehemu, kojoj se pridružio i palestinski predsjednik Mahmud Abbas. Umjesto da je posjeduju, Svetoj zemlji njezini stanovnici moraju služiti, na korist cijelog čovječanstva, naglasio je u svojoj propovjedi Papin izaslanik.

Proslava Božića u Mosulu

Prva polnoćka u Mosulu od slamanja tzv. Islamske države, koja je u više od tri godine okupacije ostavila neizbrisiv ožiljak u psihi stanovništva drugog najvećeg iračkog grada.

I 30 kilometara od Mosula, gdje živi jedna od najdugovječnijih kršćanskih zajednica na svijetu, prepuna obnovljena crkva. Iz ovoga mjesta islamisti su protjerali 12.000 Kaldejaca, bio je to kolektivni usud većine kršćana iz doline Ninive.

Proslava Božića u Kairu

Uz iznimno stroge mjere osiguranja, na polnoćki u crkvi svetog Josipa u Kairu molilo se za sve one ubijene u ovogodišnjim terorističkim napadima u Egiptu, ponajviše koptske žrtve.

Malobrojni pakistanski kršćani poručili su da će se molitvom boriti protiv terorizma. I u Karachiju polnoćka uz pojačano osiguranje. Napad na prepunu crkvu u Quetti, kada je poginulo devetero, a ranjeno gotovo 60 vjernika, dogodio se samo prije tjedan dana.

Proslava Božića u Kabulu

U kabulskoj zračnoj bazi Bagram dočekali američki su vojnici dočekali već 16. Božić. I njima, kao i ostalim američkim jedinicama diljem svijeta, video-porukom Božić je čestitao vrhovni zapovjednik, obećavši im sjajnu 2018.

Trump na polnočki u Palm Beachu

Donald i Melania Trump polnoćku su odslušali u Palm Beachu. Prije dolaska u crkvu u svojemu su domu na Floridi odgovarali na pozive znatiželjne djece, koju je zanimalo gdje Djed Božićnjak putuje na Badnju večer. Na to pitanje odgovaralo je i stotine dobrovoljaca u zračnoj bazi u Coloradu, budući da djedicu na njegovu putu oko svijeta više od 60 godina prati Združeno zračno zapovjedništvo SAD-a i Kanade.

Na drugom kraju globusa, velik odaziv inicijativi skupine srednjoškolaca iz Fukushime. Djeci koja su 2011. iskusila potres i havariju tamošnje nuklearke poslano je više od 20.000 božićnih čestitki iz cijeloga svijeta.

Papa molio za svu djecu svijeta

Papa Franjo je s Trga Svetog Petra u Vatikanu čestitao Božić vjernicima svijeta i svim ljudima dobre volje.
U tradicionalnoj poruci Urbi et orbi rekao je da ‘molimo mir za Jeruzalem i za cijelu Svetu zemlju, da prevlada volja za dijalog i da se postigne rješenje koje bi omogućilo miran suživot dviju država unutar međusobno dogovorenih granica i međunarodno priznatih’.

Božić nas poziva na znak djeteta, da ga prepoznamo na licu djece, posebno na licima djece Bliskog istoka koji i dalje pate zbog pogoršanih odnosa Izraelaca i Palestinaca. Gledajmo Isusa na licima sirijske djece, još uvijek obilježenima ratom koji je krvlju natopio zemlju. Neka ljubljena Sirija konačno ostvari poštovanje prenma dostojanstvu svake osobe, po zajedničkom naporu u obnovi društvenog tkiva, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, rekao je papa Franjo.

Spomenuo je i djecu Iraka, Jemena, Afrike, diljem svijeta koji pate zbog ratova, gladi, napetosti i novih sukoba. Pozvao je i na prevladavanje suprotnosti na korejskom poluotoku. Venezuela trpi posljedice političke borbe, a djeca trpe, kao i u Ukrajini. Gledajmo Isusa u djeci čiji su roditelji bez posla, i u onima kojima je djetinjstvo ukradeno, koji su prisiljeni raditi od najranije dobi, u brojnoj djeci koja su prisiljena napustiti sdvoju domovinu, sami, lake žrtve za trgovce ljudima. Gledajmo Isusa u licima migranata, koji kreću na iscrpljujuća putovanja koja ponekad završavaju tragično, rekao je papa.

Papa je govorio i o Mianmaru i Bangladešu, rekavši da se nada da međunarodna zajednica ne prestaje raditi kako  bi dostojanstvo manjina bilo zaštićeno. Neka naše srce ne bude zatvoreno, rekao je. Učinimo naš svijet humanijim, poručio je Papa.

hrt/HIA.com.hr
foto:(na slici katedrala u Betlehemu)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *