Hrvatska predsjednica Vučiću: Poruke u vrijeme blagdana trebaju biti nekonfliktne

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  u utorak je reagirala na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića  “Ako političari žele slati poruke u vrijeme blagdana one trebaju biti nekonfliktne i pridonositi međusobnom razumijevanju i rješavanju otvorenih pitanja”. Vučić je rekao kako je mogući razlog otkazivanja njegovog posjeta Zagrebu bila izjava da je “više nestalih Srba nego Hrvata”.

“Ured Predsjednice Republike Hrvatske ostaje pri stavu da u ovom blagdanskom razdoblju, kada bismo svi trebali biti posvećeni svojim obiteljima i najmilijima, ne komentira političke teme. Za to će biti vremena početkom iduće godine, kada prođu i blagdani pravoslavnih vjernika. Ako, pak, političari ipak žele slati poruke u vrijeme blagdana, one trebaju biti nekonfliktne, te pridonositi međusobnom razumijevanju i rješavanju otvorenih pitanja”, stoji u odgovoru ureda Kolinde Grabar-Kitarović na zamolbu da komentira Vučićevu izjavu.

“Jedno od tih pitanja je i pitanje nestalih koje predsjednica Republike Hrvatske smatra ne samo političkim pitanjem već prije svega humanitarnim. Držimo da su upravo u ovo Božićno vrijeme još više u mislima sviju, posebno njihovih obitelji koje ih još traže”, rekli su u Uredu.

Vučić za Pink TV

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u ponedjeljak za televiziju Pink ocijenio, kako je prenijela agencija Tanjug, da je mogući razlog otkazivanja njegovog posjeta Zagrebu u ovoj godini bila izjava da je u posljednjem ratu više nestalih Srba nego Hrvata.

“Obmanjivali su Hrvate o nestalima, a mi smo izračunali da je više nestalih Srba nego Hrvata, pa kad sam to tamo rekao na inauguraciji svi su skočili na mene da sam četnik i svašta još…”, rekao je Vučić u intervjuu za televiziju Pink i dodao: “Ispričavam se što sam vam rekao istinu”.

Početkom listopada Ured hrvatske predsjednice procijenio je da zbog pogoršanja odnosa nema preduvjeta za Vučićev posjet Zagrebu, nakon što je u Beogradu otkriven spomenik majoru bivše JNA koji je 1991. samoubilačkim potezom ubio 11 hrvatskih branitelja, a srbijanski ministar obrane proglasio Domovinski rat i velikosrpsku agresiju – građanskim ratom. Vučić je ocijenio da bi razlog otkazivanja posjeta mogao biti taj što je govorio istinu kazavši da je “mnogo više nestalih Srba nego Hrvata”.

 

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *