Slovenija uputila diplometske note Hrvatskoj

Slovenija je u petak uputila Hrvatskoj dvije diplomatske note zbog neprovodbe arbitražnog postupka. Note su dostavljene Hrvatskom ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP)  koje je potvrdilo primitak dviju slovenskih diplomatskih nota.  Minisatrstvo je ustvrdilo da jedna od njih dokazuje hrvatsku vlast u spornom području Savudrijske vale, a time i moguće teško kršenje međunarodnog prava ukoliko ga Slovenija pokuša preuzeti.

U jednoj noti predložila je sklapanje sporazuma o provedbi arbitražne odluke za koji je već unaprijed preko medija objavila da zna da Hrvatskoj neće biti prihvatljiv. Ovime se potvrđuje da je prijedlog PROTOKOLa, koji je izradila hrvatska strana i predložila slovenskoj, nakon prethodnih konzultacija sa slovenskom stranom, ostaje i dalje jedini konstruktivan i relevantan prijedlog pravnog okvira za nastavak našeg dijaloga oko rješavanja graničnog pitanja između dviju država.

Druga nota je prosvjedna, kojom slovenska strana prigovara vršenju vlasti nadležnih tijela Republike Hrvatske od siječnja 2017. (dakle i prije proglašenja arbitražne odluke), s kojom se Hrvatska, naravno, ne slaže, ali koja sama po sebi predstavlja vrijedan dokaz vršenja vlasti Hrvatske na tim područjima, pa bi svaki pokušaj preuzimanja tog područja izvan svake sumnje predstavljalo teško kršenje međunarodnog prava od strane Slovenije.

Slovenija uputila Hrvatskoj dvije note oko provedbe arbitraže

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ranije je objavilo da je Hrvatskoj uputilo dvije diplomatske note vezane uz provedbu arbitraže.

Prvom notom Hrvatska je ponovo pozvana na dijalog o implementaciji arbitražne presude putem formiranja demarkacijskih povjerenstava, dok je u drugoj noti Ljubljana Hrvatskoj izrazila prosvjed protiv kršenja granične crte na moru.

U noti se upozorava da su slovenska tijela od objave arbitražne presude o granici krajem lipnja do sada zabilježila više od tisuću uplovljavanja hrvatskih brodova do sredine Piranskog zaljeva, što Slovenija tretira kao kršenje međunarodnog prava i arbitražnog rješenja, te hrvatsku stranu poziva da se kao i Slovenija dosljedno suzdržava od incidenata.

Dan ranije Hrvatska je Sloveniji uputila diplomastku notu

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *