Hrvati krenuli prema europskim skijalištima

Ovaj vikend 220 tisuća Hrvata kreća put europskih skijaških odredišta. Samo iz Zagreba sinoć je na skijanje krenulo 30-ak autobusa, uglavnom se radilo o srednjoškolcima.

Tijakom vikendaškog tjedna koji traje od 6. do 12 siječnja na inozemnim skijalištoma će boraviti prema procjenama 220 tisuća Hrvata. Prema pokazateljima putničkih agencija već u 10.mjesecu, porast skijaških aranžmana u odnosu na isto razdoblje prošle godine je oko 15%.

Blizina ski odredišta i cijena za većinu je hrvatskih skijaša najvažniji faktor u odluci gdje otići na skijanje. Hrvati tradicionalno najviše skijaju u Austriji, Italiji i Sloveniji, a jedan manji postotak bira luskuznije destinacije u Švicarskoj. Kronplatz u Italiji Hrvatima je, primjerice, već tradicionalno najomiljenije skijalište. Od austrijskih skijališta, najtraženije destinacije su Sillian, Matrei, Nassfeld, Katschberg i Saalbach-Hinterglemm. U Sloveniji najpopularniji su Kranjska Gora i Rogla zbog blizine te konkurentne cijene. Manji dio skijaša otićiće na skijališta u BiH. Ova odredišta posebice, zbpg blizine, omiljena su odredišta Dalamtincima

Premda se jutros očekivalo velike gužve na graničnim prijelazima na Bregani gužve i nema i sve ide prilično brzo.

Stanje u prometu

Pojačan je promet na cestama u smjeru Slovenije, osobito prema graničnim prijelazima Bregana, Pasjak, Macelj i Rupa, izvijestio je jutros HAK. Na prijelazima Pasjak i Bregana na izlazu iz Hrvatske prema Sloveniji čeka se sat, na Harmici i Bregana naselju 45 minuta, na Macelju i Rupi manje od pola sata, a na prijelazima iz Srbije i BiH u Hrvatsku čeka se pola sata.

Franjo Janković iz granične policije na Bregani kazao je za N1 da je situacija izuzetno povoljna, a gužvi je malo te se ne očekuju neki veliki problemi.

Na slovenskoj strani se čeka malo duže, kaže, riječ je o ulazu u državu i Slovenci rade svoj način granične kontrole. Prometne čepove teško je točno predvidjeti jer promet dolazi u valovima, a za putnike je najvažnije da imaju pripremljene dokumente kako bi zadržavanja bilo što manje, kazao je Janković.

Ovog vikenda se očekuje pojačanje prometa i zbog građanakoja is evraćaju s praznika.
Hrvatski autoklub javlja o pojačanom prometu na Bregani i Pasjaku. Kakvo je stanje na graničnim prijelazima pogledajte ovdje.

Podsjetimo i na vijest da su snažna oluja i obilan snijeg odsjekli od svijeta mnoga skijališta u Italiji i Švicarskoj, a uz granicu s Austrijom opasnost od lavina podignuta je na četvrtu od pet razina.

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *