Hrvatska predsjednica boravila u radnom pojsetu Turskoj

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  u utorak je boravila u radnom posjetu Turskoj.
Razgovarala je s turskim predsjednikom
Recepom Erdoganom .To je bio prvi ovogodišnji odlazak hrvatske predsjednice u inozemstvo s vrlo važnim zadatkom.

Predsjednica s Erdoganom razgovarala o stanju u BiH

U predsjedničkoj palači hrvatsku predsjednicu je primio turski predsjednik Erdogan. Razgovarali su o odnosima s Europskom unijom, upravljanju migracijama, a tema je bila i stanje u regiji, prije svega u Bosni i Hercegovini.

Dvoje državnika ovaj su su posjet okarakterizirali kao kratak, ali izrazito pozitivan i sadržajan.

Jedna od glavnih tema bilo je stanje na jugoistoku Europe, Turska je izrazila svoju potporu Hrvatskoj i svoju spremnost na suradnju oko stabilizacije te regije, odnosno očuvanju mira i sigurnosti u njoj.

Hrvatska su očekivanja bila da će se turski predsjednik Erdogan založiti i za promjenu izbornog zakona u BiH kod bošnjačkih vlasti, kako bi se tamo osigurao ravnopravan položaj Hrvata. Međutim, predsjednik Erdogan je po tom pitanju bio izuzetno rezerviran, rekao je da je to unutarnje bosansko-hercegovačko pitanje te istaknuo kako bi se u skoroj budućnosti, u iduća tri mjeseca, trebao održati trilateralni sastanak Turska-Hrvatska- BiH, prvo na ministarskoj razini, a potom i na razini čelnika država. Rekao je da je upravo to pravo mjesto za traženje odgovora na otvorena pitanja.

Komentar Izetbegovića

Inače, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je u utorak naslutiti kako Erdogan neće posredovati oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Za portal Faktor rekao je da, “ako je točno da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja njegovih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske“.

Grabar Kitarović i Erdogan razgovarali su i o stanju u Europskoj uniji te na Bliskom istoku, posebice u Siriji. Fokus je bio na turskom upravljanju migracijama, odnosno na držanju tzv. zapadne balkanske migrantske rute zatvorenom. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je i jasnu potporu Turskoj na njenom europskom putu.

Erdogan je tijekom susreta naglasio važnost jačanja gospodarske suradnje između dviju zemalja. Naime, u prvih devet mjeseci prošle godine trgovinska razmjena između Hrvatske i Turske porasla je za 20-tak posto, na oko 350 milijuna eura. Međutim, predsjednica Kolinda Granar-Kitarović podsjetila je  Erdogana tijekom konferencije za novinare na njegov posjet Zagrebu u travnju 2016., kada je obećao da će ta brojka dosegnuti milijardu eura. Prigovorila je da je ta brojka još uvijek daleko od tog iznosa.

Rekla mu je i da će njen službeni posjet koji bi se trebao dogoditi tijekom ove godine, biti prilika za forum hrvatskih gospodarstvenika u Turskoj, pa i nova prilika za turskog predsjednika da svoje obećanje ispuni.

Promjena izbornog zakona u BiH

Izbori u BiH su do kraja godine. Hrvati traže izmjene izbornog zakona. Predsjednica RH, kako se doznaje, smatra da za to nema previše vremena. Kod Erdogana ih gura zbog njegovih bliskih veza s Bakirom Izetbegovićem.

Bivši šef diplomacije Miro Kovač vjeruje u uspješan susret. “Hrvatskoj kao garantu Ustava BiH je izuzetno važno da pridobijemo Tursku za izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati koji su tamo državotvorni narod bili i ravnopravni“, kaže Kovač.

Na Pantovčaku žele što prije organizirati i trilateralu: sastanak Hrvatske, BiH i Turske.

Ponovo posjet BiH-i

A sredinom mjeseca, nakon razgovora s Erdoganom, Predsjednica će ponovno u BiH. Odnosi Zagreba i Sarajeva, u posljednje vrijeme, daleko su od idiličnih. A Hrvatsku prije svega zanima popravljanje položaja BiH Hrvata.

Čović očekuje od Zagreba lobiranje u Turskoj za BH Hrvate

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto: preuzeta sa stranice predsjednica.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *