Bošnjački plotičari kritizirali sastanak Kolinde i Erdogana

Političari večinskih bošnjačkih stranaka u BiH ocijenile su neprihvatljivim i okarakterizirale su pokušaj hrvatske predsjednice da utječe na turskog predsjednika kako bi pomogao izmijeniti izborni zakon u Bosni i Hercegovini, čime bi Hrvati u toj zemlji ostvarili ravnopravnost.

 

Bošnjački političari

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i vlasnik medijske grupacije Avaz, Fahrudin Radončić, koji je poznat po oštrim kritikama Stranke demokratske akcije, ali i turskih vlasti, izjavio je za taj list da se slaže s turskim predsjednikom da se unutarnja pitanja BiH trebaju rješavati u toj državi. Za hrvatsku predsjednicu Radončić tvrdi da je svojim potezom uvrijedila Bošnjake. Gospođa Grabar-Kitarović treba shvatiti da se preko Turske ne može upravljati Bošnjacima i da je takav pristup neka vrsta uvredljivog odnosa prema nama kao političkom, nacionalnom i državotvornom faktoru, rekao je Radončić.

Iz SDP-a BiH priopćili su da sastanak hrvatske predsjednice i turskog kolege na temu unutarnjih pitanja BiH ‘predstavlja svojevrsnu političku okupaciju’ BiH. SDP BiH smatra nedopustivim i neprihvatljivim da se unutarnja politika naše zemlje kroji u Turskoj na sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Recepa Tayyipa Erdogana, navodi stranka. Dodaje da se radi “o kontinuitetu miješanja u unutarnje stvari BiH”.

Izetbegović o sastanku u Ankari

Na sastanak u Ankari referirao se i Bakir Izetbegović koji je otkrio da ga je iznenada nazvao turski predsjednik:
“Erdogan me nazvao i rekao da se nalazi s gospođom Kitarović. Pitao me jesmo li za jednu trilateralu da uradimo na ministarskom nivou, pa zatim na predsjedničkom. Zašto da ne? Uvijek vrijedi razgovarati. Kazao mi je da želi pomoći nama da imamo bolje odnose ako je došlo do diskomunikacije. Erdogan djeluje na takav način, osmisli nešto što će privući i jedne i druge”.

Prosvjedi raznih politika u Sarajevu protiv sastanka dokaz su pak dubokog nerazumijevanja i nervoze. Jer, da je predsjednica s Erdoğanom razgovarala i o klimatskim promjenama, taj sastanak je značajna poruka. A i u Turskoj su prenijeli stav predsjednice da se “ljudi uglavnom čine zadovoljnima mirom ili bar ‘prividnim mirom’… međutim, situacija se u momentu može zakomplicirati iz sigurnosnih ili ekonomskih razloga. BiH je potrebna povoljna atmosfera…”.

Obaveza Hrvatske

Turski je predsjednik pak potvrdio da će biti pokrenut “trilateralni savjetodavni mehanizam”. Tajming puta hrvatske predsjednice za vanjskopolitičke analitičare vremenski je idealan, a za razgovor o stanju i promjenama BiH nužno je bilo poruke razmijeniti i sa SAD-om i Turskom. SAD je ovdje presudno važan bez obzira na to što sada Amerika još nema jasno definiranu politiku prema našem prostoru. Svjedoci sastanka u Ankari kažu da je razgovor bio “izvanredan” i podsjećaju da je prije sastanka s Erdoğanom predsjednica razgovarala i s Izetbegovićem i Čovićem. Slijedi i njezin put u BiH, gdje je izborna godina, i nije to važno samo zbog Izbornog zakona, nego i stvarnog položaja Hrvata nakon što je puzajućim promjenama izmijenjen. Činjenica je kako se trenutačno u BiH ne može implementirati odluka Ustavnog suda ni za Mostar ni za Izborni zakon. Za Hrvate je ovaj vremenski trenutak – nakon presuda hrvatskoj šestorci u Haagu – kritičan i zapravo je nužno da naša predsjednica ode u BiH.

Hrvatska, uostalom ima ustavnu obvezu zaštititi tamošnje Hrvate i kao potpisnica Washingtonskog i Daytonskog sporazuma ima pravo i obvezu sudjelovati u svim procesima oko BiH koji će osigurati konstitutivnost i ravnopravnost. Nadalje, činjenica jest da su u Sarajevu “osjetljiviji” kada je angažman političara iz RH riječ, a da manje galame kada se, primjerice, sretnu srbijanski predsjednik Vučić i Erdoğan. Grabar-Kitarović je postigla da Turska, kažu, sada ima duboko razumijevanje za stavove RH i predsjednice osobno, pise vecernji.ba.

vecernji.ba/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *