Hrvatska donirala knjige djeci Hrvata Donje Austrije

Ministarstvo kulture RH poslalo je 70 knjiga Dječjoj knjižnici u Raasdorfu, u saveznoj pokrajini Donjoj Austriji, gdje živi brojna zajednica hrvatske manjine.


Dječja knjižnica u Raasdorfu osnovana je 2011. godine i raspolaže s 2800 knjiga. Uz djela na njemačkom jeziku, mogu se naći i ona otisnuta na engleskom, a od prije nekoliko dana i na hrvatskom jeziku.

 

Donaciju knjiga, namijenjenu djeci i mladima, pripremila je glavna savjetnica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec. Riječ je o djelima iz čak 32 hrvatske nakladničke kuće.

Knjige je voditeljici donjoaustrijske knjižnice Beati Rauchberger predao Domagoj Marić, nadležan za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji. Inicijator ovog projekta bio je suradnik Dječje knjižnice u Raasdorfu Ivo Baotić.

 

Dječja knjižnica u Raasdorfu

Marić je rekao kako je voditeljica spomenute knjižnice istaknula da je nova zbirka knjiga znatno obogatila fond te da će sigurno privući hrvatsku djecu. Napomenuo je kako je sada stvorena i mogućnost organiziranog čitanja na hrvatskom jeziku u sklopu već tradicionalnih manifestacija “Austrija čita” i “Austrijski dan čitanja”, u koje se prošle godine uspješno uključilo i veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji na čelu s veleposlanicom dr. Vesnom Cvjetković, a u suradnji s Hrvatskom dječjom školom u Beču.

Dječja knjižnica u Raasdorfu osnovana je 2011. godine i raspolaže s 2800 knjiga. Uz djela na njemačkom jeziku, mogu se naći i ona otisnuta na engleskom, a od prije nekoliko dana i na hrvatskom jeziku.

Knjižnica je djelomično pod nadležnošću Saveza crkvenih knjižnica, u sklopu kojeg djeluje i Ivo Baotić, autor nekoliko teoloških izdanja. Savez okuplja i upravlja sa 70-ak knjižnica na području Bečke nadbiskupije, kojoj pripada grad Beč i istočni dio austrijske pokrajine Donje Austrije.

O hrvatskim vjernicima u Raasdorfu brine Hrvatska katolička misija u Beču, a na nedjeljnoj misi na hrvatskom jeziku, koju predvodi don Željko Baković, okuplja se veliki broj doseljenih Hrvata.

Hrvatska katolička misija u Beču, koju vodi fra Josip Koren, održava nedjeljne svete mise u svojih 12 podružnica, od kojih je jedna u gradu Beču, a ostalih 11, uključujući Rassdorf, u susjednoj Donjoj Austriji.

ADRESAR HRVATA IZVAN RH

mojahrvatska.vecernji.hr / HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *