Albanski predsjednik stigao u radni posjet Hrvatskoj

Albanski predsjednik Ilir Met stigao je u radni posjet Hrvatskoj. Na Pantovčaku je s njim razgovarala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Albanije Ilir  Meta bilateralne odnose dviju zemalja ocijenili su vrlo dobrima i bez otvorenih pitanja. Uz zadovoljstvo nastavkom suradnje između dviju država na najvišoj razini, dvoje predsjednika razmotrilo je i mogućnosti za osnaživanje bilateralnih odnosa kako bi isti slijedili i povijesno bliske veze dvaju naroda čemu uvelike pridonosi uvažena albanska zajednica u Republici Hrvatskoj. Posebno su izdvojili mogućnost veće gospodarske i suradnje u energetici, objavljeno je na stranici predsjednica.hr.

 

Očuvanje Jadrana

Razgovarajući o značaju Jadranskog mora za gospodarstvo dviju zemalja, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je pitanje onečišćenja Jadranskog mora velikim količinama plutajućeg otpada za koji je utvrđeno kako dolazi iz nekoliko južnih jadranskih država. Sugovornici su se složili kako su zaštita i sprječavanje zagađenja Jadrana i priobalja od strateške važnosti za obje zemlje. Suradnji po ovome pitanju može pridonijeti i novi mehanizam suradnje, Jadranska trilaterala.

 

Naglasivši važnost nastavka proširenja Europske unije za punu konsolidaciju hrvatskog jugoistočnog susjedstva, Predsjednica Republike istaknula je snažnu potporu Republike Hrvatske ostvarivanju članstva Republike Albanije u Europskoj uniji.

 

Dvoje predsjednika razmijenilo je mišljenja i o zajedničkoj suradnji glede političkog i sigurnosnog stanja na jugoistoku Europe, složivši se u ocjeni niza ugroza. Predsjednici su se osvrnuli i na promišljanja glede predstojećeg sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza gdje su naznačili značaj iznimne važnosti vjerodostojne politike otvorenih vrata Saveza.

HIA.com.hr
foto: sa stranice predsjednica.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *