Papa Franjo u posjetu je Čileu i Peruu


Papa Franjo krenuo je na svoje 22.putovanje izvan Italije. Od 15. do 22. siječnja boravit će u Južnoj Americi, posjetit će Čile i Peru.

Papa je u ponedjeljak stigao u Čile . Sveti Otac nada se da će vratiti povjerenje u dvije čvrsto katoličke zemlje u kojima je vjerodostojnost Crkve ozbiljno narušena nakon skandala vezanih za seksualno zlostavljanje.

Papa je putovanje počeo u Santiagu gdje je održao misu, a zatim će nastaviti prema Temucu i Iquiqueu. U Peruu će posjetiti Limu, Puerto Maldonado i Trujillo.Očekuje se da će najavljena misa u Santiagu privući više od 500.000 ljudi, priopćili su vladini dužnosnici.

Papa u Santiagu

Papa Franjo u govoru koji je održao pred političkim i civilnim vlastima u Santiagu, rekao je da osjeća bol i sram zbog pedofilije koju su počinili pripadnici svećenstva u Čileu.

Ne mogu, a da ne izrazim bol i sram koje osjećam zbog nepopravljivog zla koje su djeci nanijeli služitelji Crkve, rekao je, što su nazočni popratili pljeskom. Htio bih se pridružiti braći u biskupstvu jer je pravedno zatražiti oprost i svesrdno pomoći žrtvama, a u isto vrijeme moramo raditi na tome da se to više ne dogodi, dodao je.

Prema bazi podataka američke nevladine organizacije Bishop Accountability, zadnjih godina je za spolnu zloporabu optuženo gotovo 80 svećenika i redovnika u Čileu.

Katolička Crkva u Čileu je u travnju 2011. službeno zatražila oprost za sve slučajeve svećeničke spolne zlouporabe djece i zbog njihova prešućivanja.

Sveti Otac pozvao je i na poštovanje prava i kulture domorodačkih naroda. Domorodačke narode koji su nerijetko zaboravljeni treba slušati, rekao je Papa. Njihova se prava moraju uvažavati a kultura štititi kako se ne bi izgubio dio njihova identiteta i bogatstva, istaknuo je papa Franjo, ne spomenuvši izrijekom čileanski narod Mapuche s kojima će se sutra sastati.

Papa Franjo je održao misu u katedrali u Santiagu. U svom govoru Papa je zamjerio predstavnicima Katoličke Crkve u Čileu da su preoholi i elitisti te ih pozvao da “sve promijene” kako bi odgovorili na odljev vjernika.

“Nismo superjunaci koji silaze s nebesa da bi se susreli s običnim ‘smrtnicima'”, istaknuo je, kritizirajući “elitističko” ponašanje. Naprotiv, narod želi “pastire i posvećene osobe koji imaju sućuti, koji znaju pružiti ruku, koji se znaju zaustaviti pred osobom na zemlji”. “Ranjena Crkva je kadra razumjeti rane današnjeg svijeta”, ocijenio je.
Pred biskupima s kojima se poslije našao u užem društvu, Papa je bio još oštriji u izjavama, pozivajući na mini revoluciju zbog odlaska vjernika iz Crkve. “Laici nisu naši radnici ni namještenici. Oni ne trebaju kao ‘papige’ ponavljati ono što im kažemo”, istaknuo je Papa. Treba “sve promijeniti kako bi navike, načini, raspored, jezik i sve crkvene strukture postali prikladan kanal za evangelizaciju Čilea, a ne za samoočuvanje svećenika”, dodao je Papa rođen u Argentini (hrt.hr)

Temuco

 Sveti Otac će u srijedu u Temucu, 600 km južno od prijestolnice, sastati se s predstavnicima plemena Mapuche (7 posto čileanskog stanovništva) koji su 1541. kada su španjolski konkvistadori došli u Čile, živjeli na velikom području.

 

Papa uoči puta

“Osjećam se slobodno, ništa me ne plaši, rekao je Franjo jednom, iako na ramenima nosi teret vođenja 1,3 milijarde katolika, kojih gotovo pola živi u Amerikama.

 

Papa Franjo kritizira kapitalizam

I dok je Ivan Pavao II. osuđivao “divlji kapitalizam”, Franjo je poduzeo konkretnije korake, zatražio “siromašnu ckrvu za siromašne“, odrekao se luksuza Apostolske palače i živi u mnogo skromnijoj gostinjskoj kući u Vatikanu.

Bergoglio je kao nadbiskup Buenos Airesa redovito obilazio siromašne gradske četvrti i tješio tamošnje žitelje.

Iskustvo argentinske ekonomske krize oblikovalo je i njegovu tezu “velikog jada velikih gradova”, koji privlače siromašne seljake u potrazi za boljim životom i oduzimaju im kulturu i identitet.

Na njegovu viziju snažno je utjecala “teologija naroda”, argentinska nenasilna verzija južnoameričke teologije oslobođenja, ali bez fokusa na marksističku klasnu borbu.

Franjo je u pontifikatu nekolicinu latinoameričkih biskupa imenovao kardinalima, rekavši da oni “donose svježinu nove crkve i povijest vjere i krvi”. Time je utjecao i na sastav konklave koja će izabrati njegova nasljednika.(dnevnik.hr)

Papa upozorava da se svijet nalazi na rubu nuklearnog rata

Papa Franjo rekao je u ponedjeljak da se doista boji nuklearnog rata i da se svijet sada nalazi “na samom rubu”.

Papa je to kazao novinarima na putu u posjet Čileu i Peruu, nakon što su vlasti na Havajima izdale lažnu uzbunu na raketni napad, što je izazvalo paniku u toj američkoj državi i upozorilo na povećani rizik od mogućeg neočekivanog nuklearnog rata sa Sjevernom Korejom.

Na pitanje zabrinjava li ga mogućnost nuklearnog rata, papa Franjo je rekao: “Mislim da smo na samom rubu. Doista se toga bojim. Jedna nesreća dovoljna je da se to dogodi.”

Nije izravno spomenuo Havaje niti Sjevernu Koreju

Papa često upozorava na opasnost nuklearnog rata i u studenom je postrožio Crkveno učenje protiv nuklearnog oružja, kazavši da ih zemlje ne bi smjele gomilati, čak niti radi odvraćanja prijetnje.

Novinarima u Papinu zrakoplovu vatikanski dužnosnici podijelili su fotografiju iz 1945. koja prikazuje japanskog dječaka koji nosi svojeg mrtvog brata na leđima nakon američkog nuklearnog napada na Nagasaki.

“Bio sam dirnut kada sam ovo vidio. Jedino što sam mogao dodati bile su riječi ‘rezultat rata'”, rekao je Papa.

“Želio sam da se umnoži i podijeli jer takva fotografija može više dirnuti od tisuća riječi. Zato sam je želio podijeliti s vama”, rekao je. (Hina)

hrt.hr/dnevnik.hr/ HIA.com.hr
foto: iz arhiva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *