Hrvatska predsjednica posjetila BiH

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je BiH. Nakon Sarajeva posjetila je  Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru a prvi put je posjetila i Derventu. Izneneda predsjednica je posjetila Ahmiće i Križančevo selo i poklonila se žrtvama rata.

Hrvatska predsjednica posječuje BiH nakon nedavnog susretan s turskim predsjednikom Erdoganom u Ankari.
Predsjednica u razgovorima  naglašava važnost očuvanja jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH i svih njezinih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, u duhu Daytonskog sporazuma. Hrvatska ne želi da Hrvati postanu manjina u BiH, zauzima se za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić – Finci”, presude Ustavnog suda BiH po Ljubićevoj apelaciji te odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru, naglasili su izvori.

Posjet predsjednice Sarajevu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu se sastala s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom. Suglasili su se kako je nužno da političke stranke u BiH postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona da bi se nakon izbora u listopadu mogla formirati nova vlast.

Predsjednica se susrela s vrbosanskim nadbiskupom kardinaloma Vinkom Puljićem.
-Nakon dvije godine ponovo smo se susreli u Sarajevu i drago mi je da je predsjednica Grabar-Kitarović došla da možemo razmijeniti naša razmišljanja i vjerujem da će predsjednica s ovim pokušati stvoriti ozračje suradnje i razumijevanja jer to je njezin cilj – izjavio je Puljić nakon susreta održanog u prostorijama Veleposlanstva Hrvatske u BiH.

Puljić je dodao da vjeruje da će se u BiH posebno u ovoj godini, izbornoj, pristupiti rješenju i razumijevanju i stvaranju jedne sigurnosti koja će zaustaviti iseljavanje ljudi.

– Politička nesigurnost izaziva da ljudi odlaze iz ove zemlje koja je lijepa, treba je voljeti i za nju se boriti, ali ne možemo je izgrađivati ako netko smatra da je ona njegova privilegija. Zemlja je to sviju nas koji smo u njoj rođeni, živimo i u njoj želimo ostati – izjavio je Puljić

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH hrvatska predsjednica  predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da je Hrvatska istinski prijatelj BiH koji želi samo dobro BiH i u njenim unutarnjim pitanjima, ali i u drugim vanjskopolitičkim prioritetima.

– Imali smo otvoren dijalog. Razgovor o pitanjima koji opterećuju odnose je najbolji put za unapređenje suradnje. Osim što mi je dužnost štititi interese Hrvatske dužnost mi je graditi mir i prijateljske odnose s drugim zemljama, a nema zemlje s kojom je to potrebnije od BiH – stav je hrvatske predsjednice.

Dodala je da Hrvatska zemljopisno grli BiH te je važno graditi međusobne odnose, iznoseći podatak da je Hrvatska uložila milijardu eura u gospodarstvo BiH, 1,6 milijardi eura iznosi prošlogodišnja vanjskotrgovinska razmjena, a pola milijuna turista iz BiH posjetilo je Hrvatsku.

– Oko 200 hrvatskih tvrtki posluje u BiH, a oko 100 bh. tvrtki posluje u Hrvatskoj. Postoje brojna područja za ulaganja u oblasti energetike, telekomunikacija, putne infrastrukture i industrije – stav je Grabar-Kitarović.

Obećala je pomoć BiH kada je u pitanju njezin put ka Europskoj uniji i aktivaciji Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Objasnila je kako je članove bosanskohercegovačkog državnog vrha izvijestila o sadržaju pisma što ga je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u kojemu jasno stoji kako sa stajališta EU nema nikakvih zapreka gradnji Pelješkog mosta. Rekla je kako je gradnja mosta prije svega pitanje povezivanja hrvatskog, odnosno teritorija EU-a, koje se nepotrebno pretvorilo u bilateralni problem između Hrvatske i BiH, prenosi HRT.

Naglasila je važnost gradnje mosta za razvoj Pelješca, od čega bi koristi imao i Neum jer se ondje više ne bi stvarale kolone na graničnim prijelazima. Pelješki most je jednostavno unutarnje razvojno pitanje Hrvatske i nikakve neprijateljske namjere tu ne postoje i nadam se da ćemo to do kraja raščistiti i staviti ‘ad acta’ kao otvoreno pitanje, kazala je predsjednica Hrvatske.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako njegova zemlja nažalost još nema strategiju vanjske politike, zbog čega i nastaju problemi poput ovoga oko gradnje Pelješkog mosta pri čemu svaka strana u BiH na različite načine interpretira državne interese.

Rekao je kako on osobno nema nikakvih dvojbi o tome da je Pelješki most opravdan projekt koji će koristiti i BiH, prije svega Neumu. Neum jest strateški interes BiH, ali i hrvatskog naroda u BiH.
Želimo da ostane turistički biser, a upravo stoga je Pelješki most i strateški interes BiH, kazao je Čović ističući kako se nada da će uskoro prestati potreba da se to pitanje upotrebljava za predizborne svrhe.

Time je aludirao na stajališta dužnosnika vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) koji ustraju na tome da se gradnja Pelješkog mosta obustavi sve dok ne bude utvrđena međudržavna granica s Hrvatskom.

Nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH, Grabar-Kitarović razgovarat će s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Član predsjedništva Bakir Izetbegović nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom na pitanje reporterke N1 otkrio kako je inzistirao da se konačno krene u rješavanje otvorenih pitanja između dvije države koja su stara desetljećima.
Danas sam inzistirao na pitanju granice, pitanju trošenja vodenog resursa iz Buškog jezera, na pitanju ogromne imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj i koja nije vraćena državi i firmama. Naravno i pitanje Pelješkog mosta. Zatim, na odnosu hrvatske države prema bosanskohercegovačkoj državi. Zašto ne rješavati sa BiH pitanje zagađenja koje se dešava od Rafinerije u Brodu? Mi ćemo rado pomoći i nema potrebe da se radi sa entitetom – poručio je član državnog Predsjedništva.

Hrvatskoj je kroz pismo od 29. rujna, koje je napisano od Direktorata za urbanističku i regionalnu politiku Europske unije, poručeno i konstantovano kako je EU imala dezinformaciju da je sa BiH dogovorena stvar u vezi Pelješkog mosta. EU traži da se ta stvar raščisti i da se ne nastavlja dalje sa gradnjom mosta. I to pismo EU sam danas predao predsjednici Kitarović i zamolio sam da Hrvatska postupi na taj način. Mi do jučer nismo bili upoznati sa sadržajem pisma. Znali smo da se neka komunikacija dešava, ali nismo znali za te stvari, niti smo od Hrvatske inicirani. Sve što BiH očekuje od Hrvatske je da nam se garantuje naše pravo – kazao je Izetbegović.

Danas se razgovaralo i o sigurnosti, istaknuo je kako je potrebno razmijenjivati precizne informacije

Susret s Majkama Srebrenice

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je u srijedu nakon susreta  s hrvatskom predsjednicom u Sarajevu da je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ”ostala kraljica” usprkos njezinim izjavama koje su u ovom Udruženju ranije naišle na oštre krktike. Subašić je nakon susreta s Grabar Kitarović poručila da su joj Majke Srebrenice ”zamjerile, ali se nisu naljutile”, javlja N1.

Nakon Sarajeva hrvatska predsjednica odlazi u Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru. Planirani posjet Bosanskoj Posavini (Orašje i Derventa) ovaj put neće biti realiziran.

Predsjednica posjetila Novu Bilu,Vitezu, Žepče,Usoru,Derventu

Hrvatska predsjednica nenajavljeno je posjetila Ahmiće i Križančevo Selo u srednjoj Bosni kako bi odala počast bošnjačkim i hrvatskim žrtvama sukoba tijekom proteklog rata u BiH. Izjavila je kako je odlučila u tišini pokloniti se žrtvama ratnih zločina u Ahmićima i Križančevu selu jer je to, po njezinu sudu, najbolji način da se oda počast nedužno stradalima. “Vjerujem da ste već primijetili da na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini i jednostavno pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti no prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi”, kazala je kasnije.
U Ahmićima je tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba u ratu u BiH počinjen jedan od najtežih zločina nad muslimanskim civilima u travnju 1993. Ubijeno je 116 ljudi. U Križančevu Selu kod Viteza uoči Božića 22. prosinca 1993. godine Armija BiH ubila je 74 Hrvata, civila i pripadnika HVO-a.
Kasnije je posjetila Novu Bilu i Vitez.

Hrvatska predsjednica nakon obilaska Nove Bile i posjeta tamošnjoj bolnici, gdje se gradi novo krilo uz financijsku potporu Hrvatske od 1,5 milijuna kuna, u Vitezu sastala s predstavnicima tijela vlasti u općinama središnje Bosne a nakon toga novinarima je kazala kako je zadovoljna jer vidi napredak u tom dijelu BiH. Istaknula je kako je njena temeljna poruka Hrvatima u tom ali i svim drugim krajevima BiH da je Hrvatska uz njih i to ne samo u smislu očuvanja njihovih političkih prava odnosno konstitutivnosti kao naroda nego i ravnopravnosti s drugim narodima.
Hrvatska je predsjednica nakon posjeta Vitezu otputovala u Žepče, Usoru i Derventu.

Posjet Bosankoj Posavini

U Derventi se sastala s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i nekima od hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti u RS-u i pri tom istaknula kako mogu računati na istu poporu kao i pripadnici hrvatskog naroda u drugim dijelovima BiH koja je njihova domovina. “U mom političkom programu važno mjesto zauzima borba za ravnopravnost Hrvata u čitavoj BiH, kao i u Republici Srpskoj, a i ovaj posjet je simboličan dokaz te borbe”, kazala je Grabar Kitarović kojoj je domaćin u Derventi bio dopredsjednik RS Josip Jerković. Nakon boravka u Derventi predsjednica je otputovala za Zagreb.

Posjet privukao pozornost medija

Službeni posjet hrvatske predsjednice BiH privukao je veliku pozornost medija. “Dnevni avaz” uz naslov “Hrvati neće biti nacionalna manjina u BiH” kao najvažniju izdvaja poruku predsjednice o poziciji hrvatskog naroda u toj zemlji. Opširno izvješćujući o razgovorima koje je vodila s BiH dužnosnicima, “Avaz” ističe kako je Hrvatska uvijek bila i ostat će prijatelj BiH. “Oslobođenje” je pak o posjetu izvjestilo uz konstataciju kako je “dijalog najbolji put za napredak”. “Hrvatska grli BiH”, naslov je kojim su na prvoj stranici o posjetu predsjednice izvjestile banjolučke “Nezavisne novine”. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je lokalnim medijima kako je osobno pobornik komunikacije i rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom kroz dijalog te kako je tijekom razgovora s predsjednicom Grabar-Kitarović inzistirao na tome da se počnu poduzimati konkretni koraci u tom pravcu.
vecernji.ba/ HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *