Hrvatska osudila srpsku izložbu o Jasenovcu u UN-u

Izložbu  o Jasenovcu koju je Srbija u četvrtak otvorila u Ujedinjenim narodioma (UN) Hrvatska je osudila, izložba je pokušaj da se iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka, priopćio je Ministarstva vanjskih i europskih integracija RH (MVEP).

 

Hrvatska osudila postavljanje izložbe

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je jučer pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka, priopćio je MVEP.

Ne navodeći o kojim se spornim dijelovima izložbe radi, u ministarstvu kažu da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti najgrublje falsifikate.

Organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi, ističe se u priopćenju MVEP-a.

Iako se izložba u najvećem dijelu odnosi na događaje koji su se zbili na području današnje Hrvatske, u ministarstvu tvrde da hrvatske institucije i stručnjaci o izložbi nisu bili niti informirani, napose ne Javna ustanova Spomen područje Jasenovac koja savjesno čuva, promiče i istražuje istinu o logoru Jasenovac i njegovim žrtvama.

“Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodjela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korištenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe”, navodi se u priopćenju.

 

UN se ograđuje od izložbe

Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

 

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije


Izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav”, koja je otvorena sinoć u ponoć u Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku, nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se zlodjela zaborave i izbrišu, poručio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nakon ocjene MVEP-a Hrvatske da se izložba u UN-u o stradanju žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u propagandne svrhe.

Izložba je nazvana “Pravo na nezaborav” upravo zbog sjećanja na holokaust, na genocid koji se dogodio u koncentracijskom logoru Jasenovac, kazao je Dačić.

Istaknuo je da je bilo puno otpora od strane jedne države da se ta izložba organizira u UN-u te kako je ovo prilika da cijeli svijet sazna pojedinosti o tom logoru. U Jasenovcu se baš po načinu ubijanja ispoljavala ta mržnja prema ljudima. Najveće žrtve bili su Srbi, Židovi i Romi, rekao je Dačić naglasivši kako je izložba organizirana sa željom da zločin u Jasenovcu ne zaboravi i ne dopusti relativiziranje i rehabilitacija zločina.

Prema ranijem priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja Međunarodnog dana holokausta.
Prema ranijem priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja Međunarodnog dana holokausta.

Direktor izložbe Greif iz Izraela

Direktor postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav “Jasenovac – pravo na nezaborav” prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon 2. svjetskog rata.

Srpsko-židovski akademski projekt “Jasenovac” dio je suradnje utemeljene na Memorandumu o razumijevanju koji su srbijansko Ministarstvo prosvjete i Institut za Holokaust “Šem Olam” potpisali 28. ožujka 2017. s ciljem da se zajednički organiziraju izložbe, znanstvene konferencije i programi edukacije o Jasenovcu, navodi se u priopćenju (dnevno.hr )

HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *