Predsjednica Grabar Kitarović pozvala Vučića u Zagreb

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je pozvala srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da posjeti Zagreb. Susret bi se trebao održati sredinom veljaće. Vučić prohvatio poziv hrvatske predsjednice, posjetit će Zagreb 12.veljače i boravit će dva dana.

Moje ustavne obveze uključuju promicanje i zaštitu hrvatskih državnih i nacionalnih interesa. U tome je jedan od ključnih interesa razvijati što bolje odnose sa svim susjednim državama. Stoga predano zagovaram i vodim politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnom ozračju – izjavila je predsjednica RH te dodala:

U odnosima sa susjednim zemljama iz bivše državne tvorevine ponajviše je otvorenih pitanja, graničnih i drugih, povezanih upravo s raspadom i sukcesijom bivše države, ali i onih koja izviru iz povijesti. Osobito su tim pitanjima još opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom. Ove se godine navršava 100 godina od završetka Prvoga svjetskoga rata, od kada nažalost započinje stoljeće naših međusobnih prijepora i sukoba. Naši pogledi na mnoge povijesne teme, osobito one što ih je nametnulo 20. stoljeće, ne samo što nisu slični nego su katkad oprečni.

Uvjerena sam da Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda, s više od tisuću godina povijesti na razne načine prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost. Pokažimo kako nam je jedno stoljeće bilo dovoljno da shvatimo pouke i u sebi nađemo snagu okrenuti stranicu novih i boljih odnosa. To želim i uvjerena sam da moj hrvatski narod i svi hrvatski državljani to žele. Put koji tome vodi jest put razgovora, dogovora i konkretne suradnje u rješavanju problema i otvaranju novih razvojnih vidika kroz zajedničku europsku budućnost.

Vučić prihvatio poziv hrvatske predsjednice

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prihvatio je poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za službeni posjet Hrvatskoj. Na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem Vučić je danas rekao kako od susreta s hrvatskom predsjednicom mnogo očekuje.

“Smatram da je za Srbiju taj poziv vrlo važan, mi ga prihvaćamo i mislim da će se on održati 12. i 13. veljače. Razgovarat ću sa svim hrvatskim dužnosnicima, posjetit ću i predstavnike srpskog naroda. Nije vrijeme da govorimo teške riječi i vrijeđamo se. Vrijeme je da rješavamo probleme i gledamo u budućnost. Da pomognemo Srbima u Hrvatskoj, ali i da vidimo što trebamo napraviti po pitanju hrvatske manjine u Srbiji. Ali i da rješavamo probleme nestalih, probleme protjeranih osoba”, kazao je Aleksandar Vučić. Dodao je kako će u Hrvatsku otići u najboljoj vjeri da se napravi što više te da razgovori neće biti laki, ali će “biti korisni za obje države”.

Susreli su se nekoliko puta

Vučić i Grabar-Kitarović susreli su se dosad nekoliko puta u različitim okolnostima i prigodama, a posljednji u nizu susreta bila je inauguralna svečanost prigodom preuzimanja dužnosti šefa države poslije pobjede Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji 2017. godine.

U javnosti će ostati upamćen i simboličan susret na mostu kod Bogojeva u lipnju 2016. kad su Grabar Kitarović i Vučić, u to vrijeme premijer Srbije, posjetili predstavnike hrvatske manjinske zajednice na sjeveru Srbije i potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unaprijeđenju međusobnih odnosa dviju država čiji su efekti više nego skromni.

Očekivao se, čak je i službeno najavljivan, posjet Vučića Hrvatskoj koncem 2017. godine, ali je izostao jer su u međuvremenu Beograd i Zagreb u više navrata oštrom retorikom i brojnim nesporazumima otežavali uzajamne odnose. Posljednji u nizu prijepora je slučaj izložbe o logoru Jasenovac koju je 25. siječnja u sjedištu UN u New Yorku otvorio srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić. Hrvatska ocjenjuje da Srbija izložbom o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku “manipulira i plasira lažne podatke”, a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u “propagandne svrhe”.

Sastanak dolazi u značajnom trenutku

Poziv Grabar Kitarović srbijanskom kolegi da posjeti Zagreb podudario se s jednim, po obje zemlje, značajnim skupom – dvodnevnom sjednicom Međuvladinog mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske koji je započeo u Beogradu.
Na prigodnu poruku hrvatske predsjednice uz poziv predsjedniku Srbije da želi “otvoriti novu stranicu” u odnosima dviju država” ohrabrujuće su poruke poslali i predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji poslije početka zasjedanja tog odbora.
“Cijenimo uspješnim prvi dan jer je u konstruktivnoj atmosferi bilo riječi o ostvarivanju manjinskih prava hravatske zajednice u Srbiji, među kojima i zastupljenosti u predstavničkim tijelima na svim razinama i u izvršnoj vlasti na lokalnoj razini, gdje postoiji ozbiljan disbalans”, rekao je Hini predsjednik Demokrarskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) i zastupnik u skupštini Srbije Tomislav Žigmanov.On kaže kako je na današnjoj sjednici rekao da je taj sastanak predstavnika Srbije i Hrvatske “upravo neka vrsta pripreme” za predstojeći susret dvoje šefova država i da “može pridonijeti da se u dobroj vjeri” pristupi rješavnaju spornih pitanja manjinskih zajednica u obje zemlje.(vecernji.hr) 

Velika pozornost Kolindinom pozivu u Beogradu

Poziv hrvatske predsjednice srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da u veljači posjeti Zagreb postao je danas jedna od udarnih vijesti u beogradskim medijima, a u prvom planu su pitanja da li je to “smirivanje tenzija”, nagovještaj otvaranje nove stranice u odnosima dviju država i nada u bolje odnose u regiji.

Državni tajnik Minstarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je beogradskim medijima kako bi se poziv Grabar Kitarović “mogao razumijeti kao pružanje ruke pomirenja”.

“Ako je namjera zaustaviti jednu orkestriranu – iz dijela hrvatske javnosti i iz nekih krugova – kampanju prema Srbiji i prema izložbi i prema ministru (Ivici) Dačiću, onda je to uradila na neki način koji je dobar. Jer ja se nadam da će se ovim zaustaviti ono što je negativno i što je čini mi se korišćeno za unutarnju uporabu”, rekao je Odalović za TV N1.
Iznose se i ocjene da je budući susret dvoje šefova država potaknut iz EU u kojoj nemaju strpljenja za međususjedske prijepore.
“Mislim da je tata iz Bruxellesa – ili mama, svejedno kako je zvali – priprijetio i jednoj i drugoj strani da je ovakvo stanje neodrživo. Posebno mislim da je tu u nevolji Hrvatska koja nema maltene ni sa jednim susjedom dobre odnose”, izjavio je za N1 direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov.(vecernji.hr)

Vučić, Srbiji je stalo do dobrih odnosa s Hrvatskom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *