Erdogan kod Pape Franje u Vatikanu

Turski predsjednik Recepa Tayyipa Erdogana  sinoć je doputovao u dvodnevmni posjet Vatikanu, danas se sastzao s Papom Franjom. To je  prvi posjet Vatikanu jednog turskog predsjednika u posljednjih 59 godina.

Erdogan i papa Franjo danas su iza zatvorenih varta u Apostolskoj palači u Vatikanu održali jednosatni sastanak.

Erdogan je papi Franji poklonio minijaturnu Iznik, činiju s motivima Istanbula i izdanja Mesnevije tiskanom na engleskom i talijanskom jeziku, dok je papa Franju Erdoganu poklonio medaljon koji je simbol mira.

Turski predsjednik je prije polaska za Rim, u nedjelju, izjavio kako će na sastanku s papom Franjom razgovarati o Palestini, Jerusalemu, Siriji, Iraku, borbi protiv terorizma, migracijama, humanitarnoj pomoći, ali i o borbi protiv islamofobije i rasizma.

Nakon susreta sa papom Franjom, Erdogan se sastao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Osim toga, u Rimu će razgovarati i s predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem. S Erdoganom u Vatikan je doputovala njegova supruga Emine Erdogan te šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar turske ekonomije Nihat Zeybekci, ministar obrane Nurettin Canikli te brojni drugi turski dužnosnici.

U Vatikanu su uvedene velike mjere opreza. U središnjem dijelu Rima zabranjeni su prosvjedi 24 sata počevši od sinoć kada je predsjednika Erdogan stigao pa sve do njegovog odlaska u navečer. Raspoređeno je oko 3.500 policajaca.

Mirni prosvjedi

Mirni prosvjed oko 200 ljudi na inicijativu talijanske udruge Kurda predviđen je danas popodne nedaleko Vatikana, u vrtovima Castel Sant’Angela.

Očekuje se da će Erdogan izraziti zadovoljstvo Papinom kritikom odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela. Papa, koji se zalaže za međuvjerski dijalog, bio je u Turskoj u studenom 2014.

Erdogan je jučer za La Stampu izjavio da za Tursku nijedna opcija osim punopravnog članstva u EU nije opcija, odbacujući francuski prijedlog o “partnerstvu”. On bi se tijekom dana trebao također sastati s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem.

više u nastvku

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *