Na Bliskom istoku eskalacija sukoba nakon što je Sirija srušila izraelski F-16

Stanje na Bliskom istoku je napeto . Sirija u subotu srušila izraelski avion F-16  a iranski dron ndlijetao je izraelski teritorij.

Incidenti su obilježili eskalaciju napete vojne situacije na granici. Izrael je priopćio da je pokrenuo zračne udare nakon što je iranski dron prešao na izraelski teritorij gdje je srušen.

Iranski dron prešao na izraelski teritorij

Nekoliko sati nakon prvih napada na “iranske ciljeve”, Izrael je ponovno pokrenuo zračne udare u Siriji, gađajući dvanaestak dodatnih meta.

Izvori u Damasku rekli su da među sirijskim snagama ima žrtava te da su do tri osobe ubijene na vojnom položaju u središnjoj pokrajini Homsu.

Milicije u Siriji koje podupire Iran i koje se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada demantirale su da je meta drona bio Izrael ustvrdivši da su njegov cilj bili militanti Islamske države. Ono što je izraelski neprijatelj rekao o dronu…. obmanjujuća je laž, navodi jedna od milicija.

Izrael redovito gađa vojne položaje unutar Sirije, ali ovo je prvi put tijekom sirijskog građanskog rata da je protuzračna obrana Damaska, ako se potvrdi ta prva vojna procjena, srušila izraelski borbeni zrakoplov.

Sirijci i Iranci igraju se vatrom. Mi smo spremni nanijeti teške posljedice bilo kome tko djeluje protiv nas, ali naša namjera nije izazvati eskalaciju, objavio je izraelski vojni glasnogovornik Ronen Manelis na Twitteru.

Rastuća snaga i utjecaj Irana u Siriji tijekom gotovo sedmogodišnjeg rata, uključujući razmještanje snaga koje podupire Iran nedaleko od granice na Golanskoj visoravni, izaziva zabrinutost Izraela koji kaže da će djelovati protiv bilo kakve prijetnje svog regionalnog neprijatelja Teherana.

Prijeti eskalacija sukoba

Bliskoistočni sukob – čije je žarište trenutačno u Siriji, prijeti širom eskalacijom. Izraelska vojska objavila je da je nanijela veliku štetu sirijskoj protuzračnoj obrani nakon što je njihov vojni zrakoplov srušen iznad Sirije. Lovac F-16 pogođen je u akciji pokrenutoj nakon rušenja iranskog drona koji je ušao u izraelski zračni prostor. Riječ je o najozbiljnijem incidentu između Izraela i Irana od 2011.

Izrael je na rušenje vojnog zrakoplova F-16 odgovorio drugim valom zračnih napada na 12 sirijskih i iranskih vojnih ciljeva u Siriji, što je najveći napad te vrste protiv Sirije nakon rata s Libanonom 1982., rekao je general izraelskog zrakoplovstva Tomer Bar, prenosi BBC. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael želi mir, ali će se braniti od Irana i dodao da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te su se dogovorili da će se koordinacija djelovanja vojski nastaviti. Potporu Izraelu potvrdio je SAD rekavši da snažno podupire pravo Izraela da se obrani od prijetnji. Pentagon je objavio kako nije sudjelovalo u toj vojnoj operaciji.

Kurdski borci srušili turski helikopter

Na sirijskom bojištu gubitke imaju i Turci, koji su u enklavi Afrin prošli mjesec pokrenuli zračnu i kopnenu ofenzivu protiv kurdskih boraca. U padu turskog helikoptera poginula su dvojica vojnika. “Mi smo u ratu. Imat ćemo gubitke, ali i mi ćemo prouzročiti gubitke drugoj strani. Jučer smo uništili golemo skladište raketa. Kurdske milicije zbog toga su bijesne. Platit će visoku cijenu za rušenje našeg helikoptera”, poručio je turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Iran demantira upletenost u izraelsko-sirijsko nasilje

Iran je demantirao upletenost u izraelsko-sirijsko nasilje rekavši da nema dronove u Siriji niti je umiješan u rušenje izraelskog borbenog zrakoplova. “Optužbe cionista su tako smiješne da nećemo ni odgovoriti na njih”, kazao je glasnogovornik ministarstva Bahram Hasemi. Dodao je kako Iran u Siriji djeluje samo kao vojni savjetnik i to na zahtjev sirijske vlade. “Sirijska vojska ima legitimno pravo reagirati na stranu agresiju i braniti zemlju”, rekao je. Milicije u Siriji koje podupire Iran i koje se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada demantirale su da je meta drona bio Izrael, ustvrdivši da su njegov cilj bili militanti Islamske države.

Rusija izrazila zabrinutost – Libanon će tužiti Izrael UN-u

Moskva je ozbiljno zabrinuta zadnjim razvojem događaja u Siriji i poziva strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu eskalaciju stanja, objavilo je u subotu rusko ministarstvo vanjskih poslova uz poziv na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i drugih zemalja u regiji. Libanon je najavio da će UN-u poslati pritužbu protiv Izraela zbog korištenja libanonskog zračnog prostora. “Ova agresivna politika, koju Izrael prakticira, ugrožava stabilnost u regiji”, priopćilo je libanonsko ministarstvo vanjskih poslova.

UNHCR je objavio da je to bio jedan od najkrvavijih tjedana u sirijskom ratu svih protiv sviju. Više od tisuću ljudi poginulo je ili ozlijeđeno, a potvrđena je smrt najmanje 277 civila.

hrt/HIA.com.hr
foto: twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *