Drugog dana posjeta Vučić se sastaje sa Srbima u Hrvatskoj

Drugog dana posjeta Hrvatskoj srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić posjetit će prijepodne Srbe u Vrginmostu a u 16 sati će nazočiti skupštini Srpskog narodnog vijeća u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Na skupštini će biti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a kako je najavljeno na stranicama Ureda predsjednice, predviđeno je obraćanje dvoje predsjednika.

Vučić obišao Gvozd i Vrginmost

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obišao je danas općinu Gvozd i Vrginmost, gdje je posjetio tamošnje Srbe. Aleksandar Vučić u selu Podgorju, 3 km udaljenom od Vrginmosta – posjetio je srpsku povratničku obitelj. Potom je otišao u Vrginmost gdje je u Osnovnoj školi razgovarao s učenicima, s profesorima i školi donirao deset laptopa. U tamošnjoj kinodvorani Vučić se susreo s nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice koji su mu izložili svoje probleme.

“Očekujete moju poniznost, ali je nećete vidjeti”

Nakon posjeta, Vučić je održao konferenciju za novinare. Komentirao je prvi dan posjeta Hrvatskoj. “S predsjednicom sam imao dobre razgovore, uputio sam joj poziv za posjet Srbiji. Da vidi kako žive Hrvati, ali i da dalje vidimo kako ovdje možemo još pomoći”, kazao je. Dodao je kako mu je više žao što zbog ovog posjeta više napadaju nju predsjednicu nego njega. “Vidim da se politička histerija zbog mog posjeta ne smiruje. Mi državni dužnosnici pokazat ćemo ozbiljno i odgovorno lice i svatko tko to ne bude poštivao bit će sankcioniran”, poručio je Vučić. Dodao je kako je ovaj posjet polučio rezultate i bolje od očekivanih.

vučić se osvrnuo se i na vlastite izjave u Glini 1995. “Očekujete moju poniznost, ali je nećete vidjeti. Bio sam pristojan i na uvrede nisam odgovorio teškim rječima. Mi imamo različite poglede na povijest, ali to ne znači da ne trebamo živjeti zajedno”, kazao je. Više puta je ponovio kako je “viđenje devedesetih godina kod Hrvata i Srba dijametralno različito, ali da to nije razlog da se ne priča o budućnosti”. Odgovarajući na pitanja novinara, između ostalog i ono: ‘Misli li danas da Glina nije hrvatska?’ Vučić je kazao kako je ta i takva pitanja od novinara čuo bezbroj puta. “Ovakvu hajku i harangu nijedan hrvatski predsjednik i premijer neće doživjeti kad dođu u Srbiju”, rekao je a u jednom trenutku je kazao i kako “bahati četnik nije kleveta i uvreda, jer nitko od Vučića nije bio četnik”. “Teža je jedna rečenica, nego kad neko nekome kuću spaljuje”, rekao je Vučić optužujući novinare da su izmislili da je u Glini spominjao Veliku Srbiju.

Tko laže , Vučić ili novinari i hrvatski političari ? Poslušajte govor ovdje


“Sve što tražimo za Srbe ovdje, spremni smo omogućiti Hrvatima u Srbiji”

Svim okupljenima u kinodvorani Aleksandar Vučić je poručio “Sve što tražimo za vas Srbe ovdje – spremni smo iste sekunde omogućiti Hrvatima u Srbiji”. Vučić je izrazio spremnost Srbije da sa “osam milijuna” financijski pomogne oko otkupa državnih stanova za 300-njak Srba Hrvatskoj, “ali ne onima koji bi stanove preprodali, nego onima koji žele ostati živjeti u Hrvatskoj”.

I Hrvati i Srbi u općini Gvozd imaju iste probleme

Prema popisu stanovništva iz 2011., u općini Gvozd u 19 naselja živi 2970 stanovnika, od kojih Srbi čine 66,53 posto, stoji na službenim stranicama. Gotovo trećina stanovništva starija je od 65 godina. Tamošnje stanovništvo, i hrvatsko i srpsko suočava se s istim problemima – ponajprije je riječ o siromaštvu, nedostatku posla, problemima s infrastrukturom. Svi oni ovdje žive bez tenzija – u suživotu. Hrvatski branitelji revoltirani Vučićevim dolaskom i njegovom retorikom iz 90-ih godina namjeravali su organizirati prosvjed, međutim do njega nije došlo. Planirali su se na samom ulazu u Vrginmost okupiti kod središnjeg Velikog križa i zapaliti svijeće u počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Svečana večera na Pantovčaku

Na Pantovčaku je održana sverčana večera koju je hrvatska predsjednica organizirala  povodom posjeta Vučića a na koju su pozvani razni gosti iz političkog i javnog života.

Hrvaska predsjednica, komentirajući napis na rukavima svojeg kaputa u kojem je dočekala Vučića a koji je izazvao pozornost medija, rekla je “Na mojim rukavima je danas pisalo ‘hrabrost’. Nadam se da će sljedeći put pisati ‘mudrost’, naglasila je Grabar Kitarović.
Vučić je ocijenio da je gostoprimstvo, koje mu je ukazano u Zagrebu na visokom nivou i pozvao Grabar-Kitarović da dođe u Srbiju, piše Blic.

Vučić posjetio Mitropoliju i Zagrebačku nadbiskupiju

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posjetili su Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku gdje su se susreli s mladima te Zagrebačku nadbiskupiju gdje su razgovarali sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.

“Gledajući sva zbivanja danas moram reći da sam prije svega oduševljen vašim raspoloženjima i riječima koje ste oboje uputili hrvatskoj javnosti, a to su prije svega riječi odgovornosti i brige za normalne odnose između Srba i Hrvata, ovdje i svugdje”, poručio je Porfirije u prostorijama Mitropolije zagrebačko-ljubljanske na Svetom Duhu.
“Srbi i Hrvati su oduvijek upućeni jedni na druge, ali nažalost vremena su bila takva da smo se udaljili i stoga je ovaj iskorak, s jedne strane vas da pozovete gospodina Vučića, i s druge strane da vi napravite jedan zaista hrabar i odgovoran korak da dođete ovdje, prije svega poziv na razumijevanje, poziv na mir”, kazao je mitropolit predsjednici Grabar-Kitarović i predsjedniku Vučiću.

Susret s Bozanićem

Zagrebačka nadbiskupija je objavila da su u  40. minutnom otvorenom razgovoru razmotrena pitanja koja se tiču odnosa vjernika Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, kako u Hrvatskoj tako i u Srbi.
Isto tako, dana je podrška da se dogovorom rješavaju otvorena pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije kako bi se što više učvršćivali dobrosusjedski odnosi i stabilan mir među dvjema državama”, kaže se u priopćenju Nadbiskupije.

Iz  Vučićevog ureda izdato je priopćenje u kojem se navodi  da je kardinal Bozanić pozdravio “hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajеdno napravili prеdsjednik Vučić i prеdsjednica Grabar-Kitarović”. Vučić jе rеkao da Katolička crkva u Hrvatskoj možе mnogo pomoći u zbližavanju dvaju naroda i dviju zemalja i da sе nada da ćе sе u budućnosti višе govoriti o onomе što nas spaja, a nе o onomе što nas razdvaja”, kaže se u priopćenju Vučićevog ureda.Dodaje se da je kardinal Bozanić rеkao da su odnosi Srbijе i Hrvatskе ključni za ovaj dio Europe i da podržava svaku vrstu dijaloga koji tе odnosе možе poboljšati.

dnevnik.hr/HGK/ HIA.com.hr
foto:HGK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *