Kineski med preplavio hrvatsko tržište, u 2016.uvezeno 1582 tone

 

U Hrvatskoj iz košnica “poteče” od 6000 do 10.000 tona meda godišnje. Čak i u lošim godinama to je dovoljno za naše potrebe. Štoviše, u prosječnim sezonama dosegne se suficit od čak 50 posto.
Ipak, Hrvatska je uvezla 1582 tone meda u 2016. te 990 tona u prvih devet mjeseci 2017., najviše iz Kine. Ta bi se slika, nadaju se proizvođači, mogla uskoro promijeniti jer je Slavonski med u siječnju registriran i zaštićen na razini Europske unije.– Umjesto da izvozimo med, hrvatsko je tržište zagušeno uvozom meda iako objektivnih razloga za to nema. Postoje samo špekulativni razlozi, dakle jeftino kupi, a onda skupo prodaj. Naravno, med proizveden u hrvatskoj je visokokvalitetan i cijene nisu tako niske. Pojedine tvrtke, naravno, iskoriste mogućnost nabave puno jeftinijeg meda na azijskom tržištu – započinje Željko Vrbos, čelnik Udruge proizvođača Slavonskog meda i ujedno proizvođač iz Cabune kod Virovitice.

Prosječna je nabavna cijena meda u Hrvatskoj od 12 do 16 kuna, što je, nastavlja on, “debelo ispod komercijalne cijene i pčelari ne mogu s njome preživjeti”. Rezultat toga nereda na tržištu su tržišni viškovi, a pčelari se muče i s plasmanom i s naplatom.

– Takav problem imale su i mnoge druge zemlje pa smo shvatili da moramo činiti što i one i pribjeći zaštiti zemljopisnog porijekla ili izvornosti – nastavlja naš sugovornik.

Zaštita domačeg meda

Inicijativa za zaštitu meda krenula je 2014. upravo iz Virovitičko-podravske županije, od tadašnjeg župana, današnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te državnog tajnika Tugomira Majdaka. Osnovana je stoga i Udruga proizvođača slavonskog meda, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, s 44 osnivača iz najprije pet slavonskih županija, a pridružili su im se kasnije i Bilogorsko-podravska te Grad Novska.

Pokrenuli su prvo nacionalni postupak zaštite naziva “Slavonski med” kao zaštićene oznake izvornosti te su 2016. ishodili prijelaznu markicu. Dočekali su 9. siječnja i europsku markicu. Kupci koji ubuduće posegnu za teglom s natpisom “Slavonski med” bit će tako sigurni da je to “čisti domaći med, bez ikakvih surogata i primjesa, proizveden u Slavoniji i vrhunac je kvalitete trenutačno u Hrvatskoj”.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *