Vučić na hrvatsko-srbijanskom gospodarskom forumu u HGK-u

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prvog dana boravka u Zagrebu posjetio je Hrvatski gospodarsku komoru (HGK) gdje ga je održan hrvatsko-srbijanski gospodarski forum. Vučića je  dočekao predsjednik HGK Luka Burilović  koji je rekao da Srbija i Hrvatska, unatoč teretu prošlosti, imaju i imat će vječne gospodarske interese.

 

U HGK-u održan hrvatsko-srbijanski gospodarski forum

Hrvatsko-srbijanski gospodarski forum održan je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u sklopu posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, a uz predsjednika Srbije otvorila ga je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Skup je okupio predstavnike 40-ak tvrtki iz dviju država, a kao područja koja mogu doprinijeti unaprjeđenje gospodarskih odnosa spomenuti su energetika, kemijska i metaloprerađivačka industrija, transport i naftni derivati, proizvodnja lokomotiva i vagona, poljoprivreda, turizam, graditeljstvo, informacijske tehnologije, itd.

„Srbija je za Hrvatsku značajan gospodarski partner, a to potvrđuje i činjenica da preko 200 naših tvrtki posluje na srpskom tržištu. To je rezultiralo hrvatskim direktnim stranim ulaganjima u Srbiju u vrijednosti višoj od 749,3 milijuna eura, čime je Srbija postala 4. najznačajnija zemlja za hrvatske investicije“, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović na otvaranju Hrvatsko-srpskoga gospodarskog foruma, dodavši da će dvije zemlje, unatoč teretu prošlosti, imati vječne gospodarske interese.

Kolinda Grabar -Kitarović

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posebno je, govoreći o investicijskoj suradnji, naglasila kako su hrvatske tvrtke od 1993. do kraja trećeg tromjesečja 2017. u Srbiju putem izravnih investicija uložile gotovo 750 milijuna eura. “No naša želja jest poticati i podržavati kretanje ulaganja u oba smjera. Imajući u vidu kako su ona iz Srbije u Hrvatsku iznosila samo 10-ak milijuna eura”, komentirala je predsjednica.

Grabar-Kitarović je istaknula da je zajednički interes dviju država istražiti nove poslovne prilike i jačati odnose. “Želim jasno potvrditi predanost hrvatske države za izgradnjom konstruktivnih odnosa. Ti politički odnosi su važni i mogu pomoći gospodarstvima”, rekla je, dodajući kako je napredak u političkim odnosima važan za jačanje gospodarstva.

Kao područja u kojima ima potencijala za suradnju izdvojila je industriju, građevinarstvo, energetiku, poljoprivredu, turizam i promet, pri čemu je izdvojila i suradnju na revitalizaciji željezničke pruge Zagreb-Vinkovci-Tovarnik-Šid-Beograd.

Najavila je kako bi u ožujku u Zagrebu trebala biti održana prva sjednica zajedničkog odbora za promidžbu i poticanje gospodarske suradnje, a na kojoj bi se raspravljalo i o imovinsko-pravnim i pitanjima povrata imovine koja, kako je rekla, podjednako opterećuje poslovne subjekte s obje strane granice. To bih stavila na vrh prioriteta gospodarske suradnje obiju država, kazala je.

Grabar-Kitarović se nada da će Srbija i nadalje biti otvorena za hrvatska ulaganja, no želja joj je da se potiču ulaganja u oba smjera.

Pozvala je srpske gospodarstvenike da više ulažu u Hrvatsku. “Hrvatska država pozdravlja sve srbijanske tvrtke koje žele ulagati u Hrvatsku i poslovati s hrvatskim tvrtkama. Vjerujem da im po to pitanju Hrvatska nudi mnoge pogodnosti, poput ulaska na veliko tržište EU”, kazala je.

 

Aleksandar Vučić

Vučić je na početku izlaganja u HGK-u  izrazio zadovoljstvo što se ovom posjetu odazvao i velik broj srbijanskih poduzetnika.  Zahvalio je i hrvatskoj predsjednici na poticaju da srbijanski gospodarstvenici dođu u Hrvatsku te dodao da to nije bio slučaj u prošlosti. “Naša ekonomska suradnja raste, trgovinska razmjena je sve veća. Ona je veća nego ikada i u samo posljednjih pet godina porasla je za 62 posto. Mislimo da imamo golem prostor za napredak naše gospodarske suradnje u budućnosti”, kazao je Vučić.

“Također, želim pozvati što više gospodarstvenika da dođe u Srbiju. Vi dođite u Srbiju, mi imamo velike planove”, istaknuo je. “Dobro došli u Srbiju! Mi ćemo se pobrinuti da budemo dobri  domaćini”, poručio je u svom govoru srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

 

I Vučić je istaknuo važnost suradnje na revitalizaciji željezničke pruge Zagreb-Beograd te ukidanja birokratskih i graničnih barijera jer bi se na taj način ojačala gospodarska suradnja.

“Hrvatska i Srbija, unatoč teretu prošlosti, imaju i imat će vječne gospodarske interese”, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Srbija je za Hrvatsku značajan gospodarski partner, što potvrđuje i činjenica da više od 200 hrvatskih tvrtki posluje na srpskom tržištu. To je rezultiralo hrvatskim izravnim stranim ulaganjima u Srbiju u vrijednosti višoj od 749,3 milijuna eura, čime je Srbija postala 4. najznačajnija zemlja za hrvatske investicije, rekao je predsjednik HGK.

 

Otvaranje HGK predstvništva u Beogradu

Najavio je kako će idući mjesec HGK otvoriti predstavništvo u Beogradu, a HGK će u svojim prostorima u Zagrebu dati prostor Privrednoj  komori Srbije da otvori svoje predstavništvo kako bi se gospodarski odnosi još više pokrenuli.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, uz podatke kako je na forumu 40-ak tvrtki, koje zapošljavaju oko 40.000 ljudi i izvoze milijardu eura, poručio je kako taj krupni biznis ima interes za bolju suradnju. “Cilj je da poslovanje dignemo na višu razinu i konsolidiramo naše kompanije jer je to pitanje opstanka, bez toga nećemo biti konkurentni”, rekao je, dodajući kako je izbor jednostavan – “ili ćemo biti mali i nekonkurentni, ili ćemo se udruživati i izvoziti”.

I predsjednik kompanije MK Group Miodrag Kostić poručuje kako “poduzetnici iz regije moraju više surađivati jer smo mala tržišta, a profit koji stvorimo u toj kooperaciji i izvozu ostat će tu i razvijati naše zemlje”.

Kostić je zadovoljan svojom investicijom u Hrvatsku te da planira nove, a iskazao je i interes za kupnju tvrtki koje posluju na srpskom tržištu u sklopu Agrokora.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine robna razmjena između dvije zemlje iznosila je nešto više od 1,1 milijardu eura, pri čemu je hrvatski izvoz u Srbiju iznosio 616 milijuna eura, što je na godišnjoj razini porast za  30,3 posto, dok je uvoz iz Srbije povećan za 18,6 posto, na 532,4 milijuna eura.

poslvni.hr /HIA.com.hr
foto:HGK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *