Plenković u službenom posjetu Bruxellesu

Premijer Andrej Plenković boravio je u službenom posjetu Bruxellesu gdje je sudjelovao na sastanku kolegija povjerenika Europske komisije . S Plenkovićem su u izaslanstvu i potpredsjednice Vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić.  Plenković se na sastanku susreo s čelnicima EU-a.

 

Sastanak kolegija EK-a


S predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijom povjerenika sastanak je počeo u srijedu rano poslijepodne. Plenković je prvi hrvatski premijer koji sudjeluje u radu toga tijela.

Na radnom ručku s povjerenicima uvodno obraćanje imao je Juncker, a nakon toga Plenković je izvjestio o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. i prioritetima tog predsjedanja. Predstavljen je i hrvatski pogled na budućnost Europe, strategiju prema zapadnom Balkanu te gospodarska i financijska pitanja EU-a.

 Claude Juncker

U zajedničkom obraćanju novinarima predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je kazao: Međusobno smo razgovarali zajedno s kolegama o otvorenim pitanjima i počeli smo se pripremati za predsjedanje Hrvatske 2020. godine Europskom unijom. Već sada je hrvatska Vlada za to pripremljena. Isto tako, što se tiče Europske komisije ne vidim velike razlike u stajalištima između nas i Hrvatske, kazao je.

Juncker je na konferenciji za novinare rekao i da Hrvatska za njega nije nova zemlja, da ju je pratio u svim etapama na njezinu putu prema EU-u. Od kada je članica EU-a, Hrvatska se ponaša na primjeren način jer svi rezultati koje je postigla pokazuju da ona ozbiljno uzima svoje europske obveze. Među tim obvezama, ovdje treba spomenuti unutarnji uspjeh u pogledu proračunske politike, gdje se ona pokazuje kao zemlja model za druge, rekao je.

Na pitanje kako komentira posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj rekao je da je to bio zanimljiv posjet. Svratit ću u regiju krajem drugog i početkom trećeg mjeseca i to ću raspraviti s partnerima. No, općenito volio bih da vlade u regiji osnažuju odnose, naglasio je.

Upitan ima li EU instrument kojim može spriječiti jednu državu članicu da zabrani drugoj pristupanje Europskoj uniji odgovorio je: Ono što imamo je kapacitet kojim možemo objasniti zemljama na zapadnom Balkanu da moraju riješiti svoje probleme. U Europi treba imati strpljenja.

Premijer Plenković

Premijer Plenković rekao je da su imali sadržajan sastanak sa kolegijom Europske komisije.
Nakon što je Europska komisija danas objavila dvije komunikacije, jednu koja se odnosi na institucionalna pitanja budućnosti EU-a, a drugu koja se odnosi na kulture budućih pregovora o višegodišnjem financijskom okviru, imali smo prigodu iskazati i inicijalne hrvatske stavove o ta dva dokumenta. Raspraviti novi prijedlog strategije proširenja na zemlje jugoistoka EU-a i ulogu Hrvatske u tom procesu, te se dotaknuti tema koje su u pogledu europskih pitanja relevantne za Hrvatsku, a to je provedba našeg nacionalnog programa reformi, naša ambicija da ostvarimo ciljeve i pridružimo se i Schengenu i eurozoni. Želimo da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja koja će ovaj prvi višegodišnji financijski okvir u pogledu apsorpcije sredstava kvalitetno iskoristiti, gdje će po mom dubokom uvjerenju dugoročno glavni najvidljiviji projekt ostati Pelješki most i već ta činjenica izrazito je važna za hrvatske građane. Također, govorili smo o odnosima u susjedstvu, ulozi Hrvatske kao zemlje koja na temelju svog pregovaračkog iskustva može pomoći državama našeg susjedstva da ispune kriterije, nastave EU reforme i približe se članstvu u EU-u, rekao je hrvatski premijer.

Upitan o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, hrvatski premijer rekao je kako o tome nisu danas razgovarali. Istaknuo je kako je Hrvatska spremna na postizanje dogovora koji bi bio prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji. Predstavili smo određene ideje slovenskim kolegama. Smatramo da je naš prijedlog odličan temelj za postizanje dogovora koji bi mogao zadovoljiti i Sloveniju i Hrvatsku. Istodobno smatramo da nije dobro poduzimati jednostrane korake, a najgori je scenarij kada se problem koji postoji između država prenosi na naše sugrađane.

Upitan za komentar o posjeti srbijanskog predsjednika Plenković je rekao da hrvatska vlada želi riješiti sva otvorena pitanja sa susjedima, gajiti dobrosusjedske odnose i pomoći svim susjednim državama na putu reformi, na putu u EU. Kada je riječ o Srbiji imamo dvije razine odnosa, aktualne i buduće, a drugi su oni vezani za prošlost. Sve teme smo stavili na stol našli smo metodologiju kako o njima razgovarati uključujući i pitanja procesuiranja ratnih zločina i pitanja zaštite manjina, nestalih, granica i ratne odštete.

Na pitanje postoji li neko otvoreno pitanje između Hrvatske i Srbije koje bi moglo blokirati Srbiji put u EU, hrvatski premijer rekao je kako je hrvatski stav u procesu pregovora da svaka država ispuni one kriterije koji su pred nju postavljeni. Međutim na državama je da odluče kojom metodologijom i kojim tempom te probleme žele riješiti, naglasio je.

Neven Mimica

Europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica rekao je kako ga je posjet hrvatskog premijera i diskusija koju smo u kolegiju obavili podsjetila na jedinstvenu poziciju u kojoj se nalazi. Iz oba kuta mogu procijeniti, imajući hrvatsko institucijsko pamćenje postupka pristupanja s jedne strane i s druge strane svoje iskustvo u radu EK-a, i moj je glavni dojam da europska agenda hrvatskog članstva i europska agenda koju uspostavljamo da dobijemo noviju, snažniju, napredniju Europu mislim da se te dvije agende jako preklapaju. Mogu samo očekivati da Hrvatska u važnim europskim raspravama o budućnosti Europe i sljedećem proračunskom okviru i o nizu politika EU-a koja se tiču proširenja, kohezijske politike, poljoprivrede ili mog vlastitog sektora razvojne suradnje, mislim da u svemu tome Hrvatska može odigrati ulogu nekoga tko konstruktivno doprinosi Europi da se ti ciljevi nove agende ostvare.

Razgovar s Donaldom Tuskom

Premijer Plenković u srijedu prijepodne se sastao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te je održao sastanak s diplomatima iz Stalnog predstavništva Hrvatske pri EU-u.

Ovih  dana Tusk se sastaje sa svakim od čelnika država članica EU-a i razgovara o važnim temama za bolje funkcioniranje Europske unije općenito i konkretno o institucionalnim problemima koji će se otvoriti kada iduće godine Velika Britanija izađe iz Europske unije. Druga tema je višegodišnje proračunsko razdoblje nakon 2020. godine i nakon “Brexita”. Za Hrvatsku je ova tema vrlo bitna zbog fondova EU-a tim više što se nekoliko država članica zalažu za to da se europski proračun smanji, prenosi HRT-ova dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro.

Hrvatska smatra da bi višegodišnje proračunsko razdoblje nakon 2020. godine trebalo osiguravati gospodarski rast i uravnoteženi razvoj europskih regija.

hrt/HIA.com.hr
foto:vlada.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *