Ministrica Pejčinović: Sigurnosna situacija gora no ikada

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ,ministar obrane Damira Krstičevića i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovali su na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu. Zaključak je konferencije sigurnost  gora nego ikad, izjavila je ministrica Pejčinović-Burić.

Navela je moguću eskalaciju na Korejskom poluotoku, s mogućnošću nuklearnog rata, stanje u Siriji, gdje će kriza još dugo trajati, sukob Irana i Izraela te još niz drugih mjesta. Čini se da je sve moguće. Mnogo je odgovornosti na NATO-u i EU-u da se pronađu odgovori, rekla je.

U razgovoru s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom istaknuti su dobri bilateralni odnosi, bez otvorenih pitanja. Nama je iznimno važno stanje u JI Europi, tu je Rusija važan akter i najviše smo razgovarali o stanju u BiH. Postoje crvene linije koje ne prelazimo – da je RH u NATO-u i EU-u, ali postoje i zajednički interesi, rekla je.

Objašnjavajući svoju izjavu da je rješenje graničnog spora sa Slovenijom vrlo blizu, rekla je da je hrvatski stav nepromijenjen. Mi želimo dijalog na temelju međunarodnog prava. Teško je reći kada možemo očekivati rješenje. Mi smo otvoreni, pružamo ruku. Treba sjesti za stol, ali za to treba postojati otvorenost s obje strane, kazala je ministrica.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker izjavio je u Münchenu da će zemlje Zapadnog Balkana morati riješiti granične sporove prije nego što uđu u Europsku uniju. Na pitanje kako će Hrvatska riješiti problem Prevlake s Crnom Gorom i granice na Dunavu sa Srbijom, rekla je da Hrvatska ta pitanja želi rješavati bilateralno. Ako se tako ne dođe do dogovora, najbolje je ići na međunarodno stalno sudsko tijelo poput Međunarodnog suda u Haagu ili Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, rekla je. Naglasila je da je ono što je EK stavio na stol uvijek bila praksa.

Verbalni rat Izraela i Irana u Münchenu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obraćajući se prvi put na konferenciji o sigurnosti u Münchenu izjavio je da će Izrael ako bude potrebno djelovati protiv Irana, a ne samo njegovih saveznika na Bliskom istoku. Ponovio je da je Teheran najveća svjetska prijetnja i upozorivši ga da ne iskušava odlučnost Izraela.

Držeći u ruci komad nečega za što je rekao da je dio iranskog drona koji je upao u izraelski zračni prostor ranije ovoga mjeseca, Netanyahu je rekao da Izrael neće dopustiti da taj režim stavi omču terora oko našega vrata.

Ušavši u izraelski zračni prostor, dron je pokrenuo dramatičan slijed događaja. Izraelci su odmah nakon rušenja drona napali 12 iranskih i sirijskih meta duboko na sirijskom području. Riječ je o najozbiljnijem incidentu između Izraela i Irana od 2011. Sirijska vojska srušila je izraelski borbeni zrakoplov F-16, čija je meta bio iranski pogon u Siriji. Izraelci tvrde da su zrakoplove poslali u Siriju nakon što su srušili iranski dron koji je letio nad njihovim područjem.

Izraelski premijer pozvao je okupljene američke i europske dužnosnike na konferenciji da se odmah suprotstave Iranu, pokazavši zemljovid na kojemu se, prema njegovim riječima, vidi rastuća prisutnost Irana na Bliskom istoku. To je vrlo opasan razvoj događaja za našu regiju, ustvrdio je.

Iranski ministar Zarif poručio da je srušen “mit o nepobjedivosti” Izraela


Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rušenje izraelskog borbenog zrakoplova u Siriji nazvao je rušenjem mita o tzv. izraelskoj nepobjedivosti čime je oštro odgovorio izraelskom premijeru.

Izrael protiv svojih susjeda koristi agresiju kao politiku, uzvratio je Zarif i optužio Izrael za masovne odmazde protiv susjednih zemalja i svakodnevne upade u Siriju i Libanon. Kada su Sirijci pokazali da imaju petlju srušiti jedan od njegovih zrakoplova , Izraelci se ponašaju kao da se dogodila katastrofa, rekao je Zarif.

Nastup Netanyahua na minhenskoj godišnjoj konferenciji nazvao je karikaturom od cirkusa, no nije se očitovao o srušenom iranskom dronu.

Analitičari na ovaj verbalni sukob gledaju kao na eskalaciju napetosti, no uvjereni su da dvije zemlje ne žele otvoreni rat. No, upozoravaju da bi ulazak Izraela u rat u Siriji mogao dodatno pridonijeti katastrofalnim posljedicama s obzirom da su tamo već, uz prorežimske snage, džihadiste, oružanu umjerenu oporbu i Kurde prisutni i Rusi, Amerikanci, Turci i Iranci, svi s različitim motivima i ciljevim

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *