Predsjednica ne želi Blažekovića za konzula u NY

Odluka o imenovanju HNS-ovca Borisa Blažekovića generalnim konzulom u New Yorku još nije stigla iz Vlade na Pantovčak, a ako i stigne, predsjednica Grabar -Kitarović , doznaje se – neće potpisati. Bez predsjedničina supotpisa, nitko ne može biti imenovan veleposlanikom ili konzulom.

“Ured predsjednice Republike nije zaprimio Odluku o imenovanju gospodina Borisa Blažekovića generalnim konzulom u New Yorku. Ukoliko je zaprimi, predsjednica Republike Hrvatske nije sklona istu supotpisati”, odgovoreno je na upit HRT-a s Pantovčaka.

Podsjetimo, kada se doznalo da je Vlada predložila, a Odbor za vanjsku politiku odobrio imenovanje Borisa Blažekovića, zaredale su kritike javnosti jer Blažeković ima završenu samo srednju prometnu školu, a procurile su i njegove objave na Facebooku u kojima kritizira Donalda Trumpa, ali i Vladu dok HNS i HDZ nisu bili u koaliciji.

Inače, gostujući u emisiji Otvoreno, HNS-ovac Boris Blažeković očitovao se o zamjerkama na njegovo imenovanje. Tvrdi da su njegovi uvredljivi statusi na Facebooku o predsjednici, premijeru i američkom predsjedniku Trumpu izvučeni iz konteksta. Blažeković smatra i da obrazovanje nije bitno za obnašanje funkcije konzula.

Reakcije hrvatske zajednice u NY

Hrvatska zajednica, duboko zabrinuta izborom Borisa Blažekovića za generalnog konzula u New Yorku (NY) , napisala je protestno pismo i peticiju protiv imenovanja upućenu premijeru Plenkoviću, “Reci NE imenovanju Borisa Blažekovića za generalnog konzula u New Yorku“-peticija.

 

Izjava Blažekovića

Gostujući u emisiji Otvoreno  14.siječnja Boris Blažeković se očitovao o zamjerkama na njegovo imenovanje na mjesto generalnog konzula Republike Hrvatske u New Yorku. Tvrdi da su njegovi uvredljivi statusi na Facebooku o predsjednici, premijeru i američkom predsjedniku Trumpu izvučeni iz konteksta. Blažeković smatra i da obrazovanje nije bitno za obnašanje funkcije konzula.

“Ja nisam završio fakultet i nisam jedini koji nije završio fakultet za poziciju za koju sam nominiran. Tu stručno obrazovanje nije uvjet. Bilo kakvo obrazovanje nije uvjet”, izjavio je Blažeković.

Reakcije u Hrvatskoj

Izjava Borisa Blažekovića koji na mjesto generalnog konzula u New Yorku ide sa završenom srednjom školom za cestovni promet – negativno je odjeknula u Saboru. Oporba smatra da se time šalje loša poruka mladima koji ne vide budućnost u Hrvatskoj. Sporno im je što je to izjavio član HNS-a, stranke kojoj je briga za obrazovanje na prvome mjestu.

“Ja bih rekao da ovaj potez predsjednice Republike, HNS-a i Vlade HDZ-a daje za pravo onima koji kažu da je najbolji diplomat na ovim prostorima bio po struci bravar. Tako da ovim možda potvrđuju da im nije stalo do stručne spreme”, rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

“Vrlo opasna izjava ako na taj način promatramo stvari jer upravo je to dovelo hrvatsko društvo do ovog stanja u kojem se danas nalazimo – da se stranačka pripadnost često stavlja ispred znanja, stručnosti, kompetencija pojedinih ljudi”, dodao je Tomislav Žagar iz Mosta. (HRT)

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *