Ante Ramljak podnio ostavku, oglasio se Plenković

Premijer Andrej Plenković se oglasio u srijedu, kazao je kako proces izvanredne uprave i proces nagodbe ide dalje, vlada trenutno provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave.Do tada Ante Ramljak nastavlja svoj posao.

 

Premijer Plenković

Kao premijer moram reći da je ova priča o Agrokoru, nedvojbeno najvažniji događaj koji je obilježio ovih prvih trećinu mandata moje vlasti, kazao je Plenković na početku konferencije za novinare.

Cilj nam je bio dobrobit zaposlenika i gospodarstva. Stoga je donošenje zakona o izvanrednoj upravi u Agrokoru, kada je Ramljak došao, postignulo ključni cilj – ostvarivanje novog kredita kako bi do 15. travnja prošle godine Agrokor osigurao plaće zaposlenicima, isporučivanje robe i cijela se situacija stabilizirala, kazao je.

Nisam tražio Ramljaka da povuče ostavku. Ona je bila neopoziva, dodao je. Ovakav potez u ovom trenutku je ispravan potez. Sve procese nastojat ćemo dovršiti do zakonski predviđenoga roka, u razumnom roku, istaknuo je premijer.

Govoreći o obvezama i ingerencijama Vlade RH u vezi s Agrokorom  kazao je da Vlada samo treba imenovati izvanrednu upravu. Sve ostale u vezi s Agrokorom ne donosi Vlada. To je izrazito važno, zato smo i donijeli ovakav zakon, kazao je.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić, posebno je bila angažirana u svemu ovome, izjavio je i dodao da su sastanak saborskog Odbora za gospodarstvo dogovorili on i predsjednik tog Odbora Darinko Kosor bitno prije nego što su u medijima izašle informacije o konzultantima.

Naravno da ova situacija nije ugodna. Što mislite kako je meni? Moja je odgovornost da proces koji smo započeli dovedemo do kraja i da nikakvom aktivnošću ne ugrozimo temeljni cilj, rekao je premijer.

Što se tiče mog odnosa s potpredsjednicom Vlade, on je jako dobar. Ona nastavlja raditi svoj posao kao što ga radi do sada, kazao je i istaknuo da neće biti rekonstrukcije Vlade. Bit će onda kada ja kao premijer procijenim da je treba biti.

Cijela ideja s ovim zakonom je bila transformativni karakter ovoga slučaja za buduće odnose u hrvatskom gospodarstvu.

Osvrćući se na jučerašnje ostavke Ante Ramljaka i državnog tajnika ministrice Nade Murganić premijer je izjavio kako vjeruje da nisu bile koordinirane. Ova druga, državnog tajnika Strmote, prilično je iznenađujuća, istaknuo je Plenković.

Što se tiče ljudi koje je dosadašnji izvanredni povjerenik angažirao, meni se čini da je on išao na povjerenje i njihovu stručnost. Nisam vidio dokumentaciju i nisam imao saznanja o načinu kako je to angažirano, a posebno što se tiče naknada. Međutim, taj svijet konzultanata živi u nekim drugim brojkama nego što živimo vi i ja, izjavio je.

Proces konzultacija i dalje traje. Naše odluke bit će u najboljem interesu, izjavio je premijer. Vlada RH razgovara i s privremenim vjerovničkim vijećem i s kreditorima i s konzultantima i sa svima koji su vezani za uspjeh procesa nagodbe, procesa restrukturiranja, održanja radnih mjesta, dodao je i istaknuo da će se proces nastojati završiti u zakonskom roku, do 10. srpnja.

Nije izravno odgovorio bi li smijenio Ramljaka da on sam nije podnio ostavku, a potvrdio je kako postoji mogućnost da se sada imenuju i zamjenici povjerenika, što prilikom Ramljakova imenovanja nije učinjeno. Moguće je da bude odluke o tome da se imenuje i više od samog izvanrednog povjerenika, to Zakon predviđa. To lani nismo učinili, sada ova situacija možda zahtijeva i neke dodatne snage, rekao je Plenković.

Najavio je da će novi izvanredni povjerenik biti izabran u razumnom roku. Bit će to brzo, rekao je te poručio da će se u izboru nove izvanredne uprave voditi računa da bude kompetentna i stručna, da ima sve potrebne vještine te da nastavi proces u koji smo uložili ogroman politički kapital.

Najavio i mogućnost da se zakon popravi u dijelu koji se tiče sukoba interesa. Bilo bi dobro i da su odredbe koje se odnose na sprečavanje sukoba interesa bile u zakonu, to moramo popraviti, rekao je Plenković odgovarajući na upit zašto u Zakonu o izvanrednoj upravi nisu, kao u talijanskom, i odredbe da izvanredni povjerenik ne može angažirati nekoga s kim je povezan.

Što se tiče Ramljakovih izvješća ona su sva na web-stranici Ministarstva gospodarstva. Ovaj detalj koji se odnosi na iznos za konzultante, koliko je meni poznato, nije bio dio niti jednog od tih izvješća. Ja taj detalj nisam znao. Stekao sam dojam da o tome nije znala ni potpredsjednica Vlade, rekao je premijer.

Na upite ima li tu kriminala i hoće li biti prijava Državnom odvjetništvu, Plenković je odgovorio kako je jedna privatna kompanija angažirala drugu privatnu kompaniju te ne vidi kako bi se moglo doći do zaključaka o kojemu se govori.

Na pitanje upravlja li on krizom u Agrokoru kazao je da time treba upravljati izvanredna uprava Agrokora, a ne Vlada. Što se tiče upravljanja cijelim ovim procesom – koja bi se vlada bila okuražila na ovakav potez, upitao je.

Nije moja uloga da produbljujem probleme, već da ih rješavam. Metodologija rješavanja iz mog životnog iskustva je komparativno gledanje ovako kompleksnih situacija, rekao je među ostalim premijer Plenković.

 

Ramljak podnio ostavku


Zbog stalnih napada i pritisaka izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak podnio je ostavku, potvrđeno je iz Agrokora.

Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovorati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao zapreka postizanju nagodbe, priopćio je Ramljak.

Podsjetimo , u  utorak u večernjim satima u Vladi su vođeni razgovori između premijera Andreja Plenkovića i njegova najužeg tima s predstavnicima vjerovnika Agrokora i Antom Ramljakom.
Potpredsjednica Vlade Martina Dalić, nakon sastanka, okupljenim je novinarima izjavila kako će se sve znati u srijedu  “Sve ćete doznati sutra”, izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koja je oko 21,50 napustila zgradu Vlade.
Ramljak je Banske dvore napustio oko 21,20 sati, a prema neslužbenim informacijama, formalna odluka o Ramljakovoj ostavci očekuje se sutra. Prema informacijama Večernjeg lista Ramljakovoj ostavci usprotivili su se predstavnici vjerovnika.

 

Marica Vidaković o Ramljakovoj ostavci

U vezi s ostavkom izjavu je dala i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković.
Smatram da je u ovom trenutku proces u vrlo osjetljivoj fazi. Mislim da to neće proći tako jednostavno i da će proces doživjeti određene paralize tj. zastoje u pregovorima i u onome što je trebalo uslijediti ovih dana, a to je privođenje kraju nagodbe. Reakcija vjerovnika ovisit će o odluci Vlade jer ipak se radi o našim tražbinama pa će se nešto, valjda, i nas pitati. U svakom slučaju, proces je u vrlo osjetljivoj fazi, rekla je Vidaković.

Očekuje se da će se danas tijekom precizno komunicirati kakva je pozicija Ante Ramljaka.

On je na prošlotjednom saborskom odboru za gospodrastvo rekao da je spreman snositi posljedice ako se pokaže da je kompromitirao cijeli ovaj proces.

Najspornija je bila činjenica da je buknula ‘afera savjetnici’, a nakon toga se otkrilo i da ga je tvrtka Texo Management, u kojoj je radio prije nego je postao izvanredni povjerenik, odjavila tek 30. travnja 2017., odnosno da je on kao izvaredni povjerenik potpisao s njom ugovor prema kojem će ta tvrtka prihodovati oko milijun kuna mjesečno, a još je formalno bio u njoj zaposlen.

 

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *