U Podgorici bačena eksplozivna naprava na američko veleposlanstvo

U Podgorici u Crnoj Gori nepoznata je osoba bacila eksplozivnu napravu, vjerojatno bombu, na zgradu američkog veleposlanstva.Napadač se kasnije raznio, priopćila je crnogorska vlada.
Policija sumnja da je počinitelj napada na američko veleposlanstvo u Podgorici  Dalibor Jauković (43), koji je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu (Srbija).

Na Jaukovićevom Facebook profilu se vidi da je nagrađen Medaljom za zasluge u području odbrane i sigurnosti bivše Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine, a odluku o tome potpisao mu je bivši predsjednik i osumnjičeni ratni zločinac Slobodan Milošević, koji je preminuo u haškom pritvoru prije izricanja presude.

Jauković je, kako se navodi u obrazloženju, nagrađen za “izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i sigurnosti domovine”.

 

Napad na američko veleposlanstvo

Iz Vlade su izvjestili da je “neposredno prije napada ta osoba bacila eksplozivnu napravu s raskrižja u blizini Sportskog centra u kompleks američkog veleposlanstva”. Vlada je navela kako je “najvjerojatnije naprava bila ručna bomba”, dodajući kako policija istražuje te da je identifikacija u tijeku.

Crnogorski portal Analitika javio je da se napad dogodio pet minuta prije ponoći i kako je prostor na mjestu događaja brzo ograđen. Cijela policija je na nogama, a više informacija dobit ćete sutra od nadležnih institucija. (dnevnik.hr)

 

Steve Goldstein

Glasnogovornik State Departmenta Steve Goldstein je kazao da su očevici vidjeli čovjeka kako baca predmet preko zida veleposlanstva, javio je New York Times. Navodi se i da nitko u veleposlanstvu nije ozlijeđen.

Goldstein je dodao i da su sigurnosni dužnosnici veleposlanstva pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave te da zgrada nije oštećena u napadu.

On nije znao šta je motiv napada, niti radi li se o namjernom samoubilačkom napadu.

Veleposlanstvo je upozorilo američke građane da se ne približavaju do daljnje obavijesti.
Američko veleposlanstvo u Podgorici obavještava američke građane kako postoji aktivna sigurnosna situacija u američkom veleposlanstvu u Podgorici, reklo je na svojoj internetskoj stranici. Izbjegavajte veleposlanstvo do daljnje obavijesti.

Crna Gora se prošloga svibnja kao 29 zemlja pridružila NATO-u.

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *