Papa Franjo primio tri člana BiH Predsjedništva

Tri člana BiH Predsjedništva Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović u Vatikanu je primio papa Franjo i s njima razgovarao o stanju u njihovoj zemlji.

Članovi bosanskohercegovačkog državnog vrha Svetog Oca izvijestili su o političkim odnosima u BiH i reformama čiji je cilj približavanje članstvu u Europskoj uniji u svjetlu nedavno objavljene strategije o proširenju na zapadni Balkan, stoji u priopćenju iz sjedišta Predsjednoštva BiH u Sarajevu.

U posebnoj izjavi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je Papa posebice inzistirao na tome da se više učini za ostanak mladih ljudi u BiH i za očuvanje njihova identiteta. Objasnio je kako su se on te Dragan Čović i Mladen Ivanić odvojeno sastali s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Glavna tema bile su aktivnosti na promjeni izbornog zakona i odnosi među narodima u BiH, odnosno, kako je kazao Izetbegović, problem dominacije brojnijih u različitim dijelovima BiH.

 

Dragan Čović, predsjednik BiH Predsjeništva

Bila mi je čast danas sa druga dva člana Predsjedništva biti na audijenciji kod Svetog Oca i s njim razgovarati o mnoštvu problema u BiH s kojima on živi već dugo vremena. Osobito sam ja to iznosio kada je u pitanju katolički hrvatski narod, za našu brojnost, za mogućnost legitimnog zastupanja našeg naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda i kako iznaći rješenje da u miru dočekamo ove izbore”, kazao je Čović.

Također, Čović je papi Franji govorio o BiH kao primjeru za suživot i zajedništvo.

“Drugi dio razgovora vodili smo s državnim tajnikom i njegovim suradnicima gdje smo mnogo detaljnije razgovarli o tome kako funkcionira dejtonska BiH, što su problemi da se ostvari jednakost tri konstitutivna naroda. Vrlo dobro su upoznati s odlukama Ustavnog suda”, naveo je Čović.

 

Razgovaralo se i o tome kako napraviti napredak kada su u pitanju EU integracije.“Više od dva sata smo proveli u Svetoj Stolici”, naveo je Čović.

Iz Predsjedništva dodaju da su Čović, Izetbegović i Ivanić izrazili zahvalnost papi Franji i Svetoj Stolici na podršci koju su do sada pružali Bosni i Hercegovini, te izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti u okviru napretka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Upriličena aduijencija za BiH izaslanstvo

Nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa Svetim ocem održana je audijencija za izaslanstvo BiH, u kojem su bili zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, Slavica Karačić, veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, Tonka Krešić-Gagro, šefica Ureda predsjedavajućeg Čovića, Elvir Čamdžić, šefica Ureda člana Predsjedništva Izetbegovića, i Slavko Vučurević, savjetnik u Uredu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Ivanića.

Nakon audijencije kod papa Franje, članovi Predsjedništva BiH imali su susret s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom Svete Stolice. Tom prilikom istakli su da su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visoku razinu razumijevanja i suglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa.

Naglasili su da BiH izuzetno cijeni pomoć Svete Stolice BiH i što u svom djelovanju zagovara toleranciju i ravnopravnost. Osnovni ugovor između Vatikana i BiH, i pored privremenih zastoja u pojedinim odredbama, ostaje trajna obveza BiH, koju ona nastavlja provoditi. Također, obveze iz oblasti Osnovnog ugovora i Dodatnog protokola koje su na sebe preuzele institucije BiH i entiteta ostaju trajne, a njihova provedba ostaje trajna obveza svih nadležnih institucija.

Kardinal Parolino je naglasio da Sveta Stolica pruža podršku BiH jer je i u njenom interesu stabilna BiH s europskom perspektivom. Ponovio je da Sveta Stolica podržava jačanje kulturnog i međureligijskog dijaloga, suživot u BiH i njen višenacionalni karakter, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. (HMS)

HIA.com.hr
foto:

 

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *