Predstavljen zbornik “Svi naši književni susreti”

U Hrvatskoj matici iseljenika ovoga je tjedna predstavljen zbornik radova “Svi naši književni susreti”.

 

Radovi su inspirirani književnim susretima Austriji u Koljnofu, gradišćanskohrvatskom selu uz mađarsko – austrijsku granicu, blizu grada Šoprona. Glavni inicijator Koljnofskih susreta upravo je predsjednik Društva hrvatskih književnika i promotor zbornika Đuro Vidmarović.

 

Koljnofski susreti

Na tim susretima – kojih je do sada održano devet – sudjeluju književnici, pjesnici, prozaici iz Republike Hrvatske, Mađarske i austrijskog dijela Gradišća. Za njihovu organizaciju i kontinuitet najveću zaslugu ima urednik zbornika dr. Franjo Pajrić (Payrits Ferenc) ml., gradišćanski Hrvat, pjesnik, ugostitelj i stomatolog iz Koljnofa.

Dr. Franjo Pajrić u uvodnomu tekstu Zbornika poručuje “ naš fizički opstanak na ovim prostorima ugrožen, a valu asimilacije nismo našli adekvatni odgovor, sve što nastaje u vezi na nas ostaje kao vrijedno svjedočanstvo našega postojanja i kulturnoga djelovanja u ovom dijelu Europe. I kad naraštaja više ne bude, iza nas će ostati zapisano u povijesti da smo se jednom godišnje okupljali i zajedno održali naš ča, kaj, što“.

Ovom prigodom najavljeni su i jubilarni 10. Književni susreti na kojima će, nadaju se organizatori, sudjelovati i hrvatski književnici iz austrijskog dijela Gradišća.

glashrvatske.hrt.hr/ HIA.com.hr
foto:

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *