Iranski ministar vanjskih poslova Zarif stigao u Hrvatsku

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Džavada Zarifa, kojeg je u Zagreb dopratilo brojno poslovno izaslanstvo i s njime razgovarala o jačanju gospodarske suradnje dviju država, pripćeno je iz njezina ureda.

Mohammad Džavad Zarif u Hrvatsku je stigao s brojnim predstavnicima iranskih tvrtki, stoji u priopćenju. Prilikom razgovora dvaju čelnika spomenute su brojne hrvatske tvrtke koje već imaju iskustvo poslovanja u Iranu te druge koje su zainteresirane za ulazak na iransko tržište, dok s iranske strane postoji interes posebno za isporuke nafte i plina kao i za ulaganja u Hrvatsku.

Osim o unapređenju gospodarskih odnosa, razgovaralo se i o jugoistočnoj Europi, posebno Bosni i Hercegovini, odnosima Irana i Europske unije, ključnim pitanjima i žarištima od globalnog značaja, s naglaskom na Jemen, Siriju i Afganistan te o migracijama. Ministar Zarif istaknuo je posjet Predsjednice Grabar-Kitarović Iranu u svibnju 2016. godine kao početak novog poglavlja u odnosima dviju zemalja.

Plenković i Jandroković sa Zarifom: Istaknuti dobri odnosi RH i Irana

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odvojeno su se sastali s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, a u razgovorima su istaknuti tradicionalno dobri odnosi te važnost jačanja gospodarske suradnje.

Tijekom susreta Plenkovića i Zarifa u Banskim dvorima naglašeni su tradicionalno dobri prijateljski odnosi i potreba za jačanjem gospodarske suradnje dviju država, priopćeno je iz Vlade. Plenković i Zarif založili su se za smirivanje napetosti na području Bliskog istoka te razgovarali i o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Zarifa je primio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a na sastanku je istaknuto zadovoljstvo dobrim odnosima dviju zemalja te njihovim intenziviranjem u posljednje dvije godine. Jandroković je naglasio  važnost jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja, posebno na područjima energetike, brodogradnje te prehrambene industrije s obzirom na to da brojne hrvatske tvrtke posjeduju potvrdu da su njihovi proizvodi u skladu s halalom.

Ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran u posjet je primila i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Potvrđeni su tradicionalno dobri prijateljski odnosi te je naglašena obostrana želja i interes za proširenjem bilateralne suradnje, posebno na području gospodarstva.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o temama od međusobnog interesa, s posebnim naglaskom na Jugoistočnu Europu i bliskoistočnu regiju. Zaključno je istaknuto kako se Hrvatska zauzima za smirivanje napetosti na Bliskom Istoku, koje bi se temeljilo na konstruktivnoj ulozi i suradnji regionalnih sudionika i ostalih uključenih međunarodnih čimbenika.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *