Plenković primio britanskog ministra Davida Davisa

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s ministrom za izlazak iz Europske unije u Vladi Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Davidom Davisom, koji je u posjetu državama članicama uoči sastanka Europskog vijeća 23. ožujka 2018., kada će se razgovarati i o daljnjem odnosu EU-UK.

 

Plenković i  ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić s Davisom su u razgovoru, među ostalim, istaknuli važnost prava hrvatskih državljana koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu te poručili da se Vlada zalaže za ukidanje prijelaznih mjera ograničenja slobode kretanja hrvatskih radnika.

Britanija je jedna od zemalja EU-a koje su uvele prijelaznu mjeru ograničenja slobode kretanja radnika iz RH najmanje do 30. lipnja 2018. Britanija ograničenje može produljiti za još najviše dvije godine. Hrvatska vlada nastoji iskoristiti pregovore o Brexitu kako bi se izborila da Britanija otvori svoje tržište hrvatskim radnicima.

Kako se navodi u priopćenju MVEP-a, Pejčinović Burić naglasila je da je u interesu obiju strana u pregovorima o Brexitu, a osobito građana i poslovnih subjekata, da se što prije postigne suglasje oko ključnih tema kako bi se izbjeglo produljivanje razdoblja nesigurnosti, ili u krajnjoj liniji povlačenje Britanije iz Unije bez sporazuma.

Ministar Davis na sastanku je predstavio najnovija razmišljanja britanske vlade o budućim odnosima UK i EU-a te izvijestio o britanskim stavovima vezano za trenutni tijek pregovora.

Šefica hrvatske diplomacije kazala je da Hrvatska podupire stvaranje okvira za partnerstvo Europske unije s Britanijom nakon Brexita te da će nastaviti ulagati napore u jačanje bilateralne suradnje u novim okvirima.

Plenković: Otvaranje britanskog tržišta rada za Hrvate bilo bi vrlo pozitivno

Odluka Ujedinjenog Kraljevstva da ne produlji ograničenja za Hrvate na svom tržištu rada ne bi utjecala na dinamiku britanskog tržišta rada, a bila bi vrlo pozitivno primljena u Hrvatskoj, ocijenio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković tijekom sastanka u Banskim dvorima s britanskim ministrom za izlazak iz Europske unije Davidom Davisom.

“S obzirom na sveukupni broj hrvatskih državljana i veličinu tržišta rada, takva odluka bila bi vrlo pozitivno primljena u Hrvatskoj, a ne bi ni na koji način utjecala na dinamiku britanskog tržišta rada”, kazao je premijer, a prenosi Vlada u priopćenju.

Hrvatska nastoji iskoristiti pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije kako bi se status hrvatskih državljana izjednačio s onim ostalih država članica na britanskom tržištu rada, rekao je Plenković naglasivši da je za Hrvatsku važno da UK ne produlji ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada.

HRT/HIA.com.hr
foto:vlada.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *