Hrvatska predsjednica stigla u Argentinu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u Argentinu. Susretom s hrvatskom zajednicom u Buenos Airesu počela je svoju višednevnu južnoameričku turneju tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil.

Po dolasku u Buenos Aires, glavni grad Argentine, Grabar-Kitarović se u obližnjem Lujanu i Cortinesu sastala s predstavnicima hrvatske zajednice u Argentini i nazočila misi na hrvatskom jeziku u Bazilici de Lujan. Drago mi je da je moj posjet počeo upravo misom s hrvatskom zajednicom … zahvaljujem svima vama koji se trudite održati hrvatski jezik, hrvatske običaje. Prenosite to na svoju djecu jer uz roditeljsku ljubav to je najveći dar koji im možete osobno prenijeti”, rekla je Grabar-Kitarović okupljenim argentinskim Hrvatima.

“Nadam se da će se mnogi od vas i vraćati u Hrvatsku, jer Hrvatskoj je potreban život. Nažalost, Hrvatska umire demografski i moramo učiniti puno toga kako bismo je oživjeli, a ponajviše unijeti duh optimizma, vjere u sebe, u svoj narod, u svoju domovinu, i u svoju budućnost, rekla je Grabar-Kitarović nakon što je sudjelovala na hodočašću hrvatske zajednice u Lujanu i sastala se s franjevcima iz Perua i časnim sestrama iz staračkog doma za Hrvate. Također se u obližnjem mjestu Cortinesu sastala s dijelom hrvatske zajednice koja tamo živi.

Posjet Argentini

Predsjednica će u ponedjeljak u Buenos Airesu posjetiti Hrvatski klub kulture „Doc Sud“ i Školu časnih sestara „Cristo Rey“ te položiti vijenac na spomenik generalu San Martínu. Susretom s predsjednikom Republike Argentine Mauricijem Macrijem predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započet će bilateralni dio posjeta Republici Argentini. Bit će nazočna i potpisivanju Programa kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Argentine te će se susresti s potpredsjednicom Republike Argentine i predsjednicom Senata Gabrielom Michetti. U Gradskoj skupštini Grada Buenos Airesa hrvatskoj Predsjednici bit će dodijeljeno priznanje „Počasna građanka Buenos Airesa“, a u Veleposlanstvu Republike Hrvatske na svečanom prijamu predsjednica Grabar-Kitarović uručit će odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske istaknutim pojedincima, udrugama i klubovima hrvatskog iseljeništva.

S predsjednicom putuje i gospodarska delegacija

S predsjednicom Grabar-Kitarović doputovala je gospodarska delegacija . Predsjednica  je u razgovoru za argentinske medije rekla kako podržava reforme predsjednika Mauricija Macrija za otvaranje argentinske ekonomije te da Hrvatska želi iskoristiti tu priliku i sudjelovati u u infrastrukturnim projektima u Argentini, zemlji koju smatra svojim partnerom u Južnoj Americi.

Predsjednica će se u utorak u Buenos Airesu  obratiti  sudionicima Argentinsko-hrvatskog poslovnog foruma, a s argentinskim i hrvatskim gospodarstvenicima susrest će se i na večeri tijekom koje će nazočiti potpisivanju Sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Hrvatsko-argentinske gospodarske komore.
“Želimo više poslovati s Argentinom i da njezine tvrtke više posluju u Hrvatskoj”, istaknula je hrvatska predsjednica za tamošnje medije. “Nadam se da će Argentina u Hrvatskoj pronaći partnera i u smislu korištenja hrvatskih luka Ploče i Rijeka za plasiranje svojih proizvoda na tržišta središnje i istočne Europe”, dodala je.

Izrazila je nadu da će hrvatska zajednica u Argentini, koja broji između 200 i 250 tisuća ljudi, biti ključni posrednik u suradnji dviju zemalja. “Oni su i jedan od razloga mojeg posjeta. Vrlo smo ponosni na njih i nakon zadnjeg posjeta hrvatskog predsjednika 1994. godine sam im htjela opet posjetiti da im poručim koliko su važni Hrvatskoj”.

Istog dana posjetiti će i Policijsku školu „Juan Vucetich“ gdje će nazočiti svečanosti otkrivanja ploče Ivanu Vučetiću, izumitelju suvremene daktiloskopije.

U srijedu, zadnjeg dana svog boravka u Argentini, predsjednica će posjetit hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju u kojem će otvoriti počasni konzulat Republike Hrvatske.

Posjet Čileu

U četvrtak predsjednica putuje u Čile, gdje će sudjelovati na gospodarskom forumu u Santiago de Chileu te se susresti s predstavnicima tamošnje hrvatske zajednice. Na forumu će sudjelovati predstavnici 16 hrvatskih tvrtki. Sastanak s predsjednikom Čilea Sebastianom Pineraom, čija će se predsjednička inauguracija održati u nedjelju, predviđen je za petak, a istog dana je organizirana svečanost uručivanja odličja Republike Hrvatske hrvatskoj zajednici u Santiagu. Predsjednica će u subotu i nedjelju posjetiti i hrvatske zajednice u Punta Arenasu i Antofagasti.

Posjet Brazilu

U radni posjet Brazilu predsjednica će otputovati u ponedjeljak ujutro, gdje će se poslijepodne sastati s guvernerom São Paula, dijela Brazila u kojem je hrvatska zajednica najbrojnija, i hrvatskom zajednicom. U utorak se sastaje s predsjednikom Industrijske federacije države Sao Paula i tamošnjim uglednim gospodarstvenicima, čime i završava njezin posjet Južnoj Americi.

To je prvi posjet hrvatskog predsjednika Južnoj Americi od 2005. godine.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *