Xi Jinping može biti doživotni predsjednik Kine

Zastupnici kineskog parlamenta velikom su većinom prihvatili ustavni amandman koji ukida ograničenje na dva predsjednička mandata i time otvorili put sadašnjem šefu države Xi Jinpingu za neograničen ostanak na vlasti.

Objava rezultata glasovanja 3000 zastupnika Svekineskog narodnog kongresa pokazala je da je ustavni amandman prihvaćen sa samo dva glasa protiv i tri suzdržana.

Amandman je prošli mjesec predložila kineska Komunistička partija i bilo je sigurno da će biti prihvaćen jer je kineski Kongres popunjen lojalnim članovima stranke koji se ne bi nikada usprotivili partijskom prijedlogu. Time je otvoren put da Xi (64), najmoćniji kineski predsjednik u više od četvrt stoljeća, ostane na čelu države i nakon isteka mandata 2023. godine.

Reuters prenosi da su odani partijski članovi, koji sudjeluju na godišnjem zasjedanju kongresa, rekli da je odluka vrlo popularna u kineskom narodu. Kina je sretna što ima vođu takva kalibra kakav je Xi, kazali su zastupnici.

Ogranićenje mandata nametnuto 1982.godine

Ograničenje na dva mandata ustavom je 1982. nametnuo tadašnji vođa Deng Xiaoping, koji je time želio izbjeći povratak na diktatorski režim kakav je Kina poznavala u doba Mao Ce-tunga (1949-1976). Neki zastupnici, koji podržavaju reforme Denga Xiaopinga, vjeruju da je taj ustavni amandman povratak u prošlost, kaže politolog Hua Po iz Pekinga i dodaje oni bi mogli glasati protiv ili se suzdržati.

Centralni komitet usto je predložio da se Xijeva politička misao uvrsti i u ustav države, čime bi se Xi također pridružio Maou.

Otkad je preuzeo stranku krajem 2012., Xi je poveo nemilosrdnu bitku protiv korupcije u kojoj je kažnjeno više od milijun ljudi. Neki tu kampanju vide kao sredstvo eliminacije unutarnje opozicije.

Na 19. kongresu je odlučeno da će se pokrenuti i nova agencija za borbu protiv korupcije, takozvana Nacionalna nadzorna komisija, koja će koordinirati istrage na svim razinama vlasti i proširiti svoj doseg i na one koji nisu članovi stranke.
Centralni komitet je predložio i da Komisija uđe u ustav kao novi državni organ.

Xijeva vladavina obilježena je povratkom kulta ličnosti i srozavanjem demokratskih i ljudskih prava.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *