Vodeni val stigao u Hrvatsku, teško stanje u Hrvatskoj Kostajnici

Vodeno val je stigao u Hrvatsku a vodostaji rijeka i dalje rastu. Zbog poplava, mnogi koji žive uz rijeke noćas nisu spavali. Branili su svoje kuće od prodora vode. Najkritičnije je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

Zbog izlijevanja Une – na području Hrvatske Kostajnice proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Jutros u 6 sati vodostaj je bio 453 centimetra. Poplavljena je cesta u Kuljanima, gdje je više desetaka stanovnika odsječeno. Voda je već prodrla u nekoliko kuća.

Vodni val i dalje prolazi kroz Karlovac, a visina vodostaja zasad nije premašila od Hrvatskih voda očekivanih 780 centimetara, ali nije ni daleko, piše KA portal. Vodostaj Korane jutros u 6 sati  bio je na 778 cm, a Kupa na 770. Rasle su 3 centimetara na sat, no dobra je vijest da vodostaji u gornjem toku polako opadaju.

Na području karlovačkih naselja  Logorište i Mala Švarča  izlile su se Mrežnica i Korana. Djelatnici Hrvatskih voda i stotinjak pripadnika HV-a u ponedjeljak su cijeli dan postavljali box-barijere i zečje nasipe kako bi obranili kuće. Sinoć je to područje obišao i premijer Andrej Plenković. Poručio je da je dokumentacija za strateški projekt sustava stalne obrane od poplava spremna i da je u stalnom kontaktu s gradonačelnikom i županom.

Vodostaj Kupe na sisačkom području također je u porastu. Vrhunac vodenog vala očekuje se za 24 sata. U vikend – naselju Žažina stanje je za sada pod kontrolom. Voda je ušla u dvorišta, ali ne prijeti kućama. Slična situacija je i u Starom Brodu.

Ekipe Crvenog križa na svim su područjima kojima prijeti poplava u stanju pripravnosti i organizirane su u dnevna i noćna dežurstva. Čelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić u Temi dana pozvao je građane da prate vremensku prognozu i obrate se službi 112 ako se osjećaju ugroženima. Krizni stožeri, poručio je, vode brigu o svakoj kući.

Promet na cestama

HAK javlja kako je zbog vode na kolniku za sav promet zatvoren niz cesta, uključujući DC36 između Karlovca i Pokupskog u mjestima: Koritinja, Šišljavić, Donja Kupčina i Gradec Pokupski; te DC47 Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani (obilazak je Divuša-Jovac-Donji Kuljani) te dionica Hrvatska Kostajnica-Hrvatska-Dubica u mjestu Rosulje.

HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *