Na ZOI-u hrvatski paraolimpijci osvojili dvije medalje

Na Zimskim paraolimpijskim igrama (ZOI) u Pjongčangu hrvatski paralimpijci ostvaruju izvrsne rezultate. Dino Sokolović osvojio je povijesno zlato u  za Hrvatsku u sjedećem slalomu a Bruno B ošnjak brončanu medalju u snowboardu.

Dino Sokolović, zlatna medalja

Dino Sokolović, zlatno na ZOI-u u Pjončangu
Dino Sokolović, zlatno na ZOI-u u Pjončangu

 

Dino Sokolović osvojio je povijesno zlato za Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama. Osvojio je prvo mjesto u sjedećem slalomu i napravio veliku senzaciju. Utrku je završio ispred drugoplasiranog Tylera Walkera i Frederica Francoisa.

Dino je imao težak život pa mu je ova zlatna medalja velika satisfakcija za sve u životu. Invalid je postao nakon stravične prometne nesreće u Močilama kod Vrbovskog 2003. godine. U sudaru automobila i kamiona poginuli su vozačica Jasna Sokolović (38), Ivančica Sokolović (40) te Jasnina djeca Goran (16) i Darko (8). Preživio je samo Dino koji je tada imao 14 godina.

Nesreća se dogodila zadnji dan škole, kada sam s obitelji išao na more. U nesreći sam izgubio majku, dva brata, ali i ostao bez obje noge i s brojnim oštećenjima. Odlučio sam se baviti sportom jer je bolje družiti se s ljudima nego biti sam – istaknuo je Dino.
Najprije je četiri godine trenirao plivanje, proputovao je svijet, upoznao mnoge ljude koji su doživjeli slične sudbine, a zatim se okrenuo skijanju. Trenira i natječe se na monoskijama koje su mu prilagođene.
Uoči odlaska u Pjongčang izjavio je da najviša očekivanja ima u slalomu, ali nije se usudio najaviti medalju jer je konkurencija žestoka. Poručio je samo da bi mu olimpijska medalja bila ispunjenje sna. E, san se i ispunio. Dino se sa zlatom vraća svojoj kćerkici.

Bruno Bošnjak, brončana medalja

Bruno Bošnjak, bronca na ZOI-u u Pjončangu
Bruno Bošnjak, bronca na ZOI-u u Pjončangu

Bruno Bošnjak  u petak je osvojio prvu medalju za Hrvatsku, brončanu medalju u snowboardu u disciplini banked slalom. Prva je to hrvatska medalja na zimskim paraolimpijskim igrama na kojima Hrvatska nastupa od 2002. godine.
Bošnjak je broncu osigurao drugom vožnjom, s vremenom od 54.08 sekunde. Novi paraolimpijski pobjednik je Amerikanac Noah Elliott s vremenom od 51.90 sekunde, a srebro je osvojio još jedan Amerikanac Mike Schultz s vremenom od 53.42 sekunde.

Presretan sam što sam se upisao u povijest hrvatskih nastupa na Zimskim paraolimpijskim igrama osvajanjem prvog odličja za svoju domovinu. Ovaj uspjeh posvećujem prije svega svojim roditeljima, trenerima i svim onima koji su vjerovali u mene. Mislim da je ovo samo početak i vjerujem da mogu ostvariti još mnogo medalja u sportu koji mi tako mnogo znači, izjavio je Bošnjak neposredno po završetku natjecanja.

Inače, 35-godišnji Zagrepčanin je i prvi Hrvat koji je u snowboardingu nastupio na ZPOI, a prije 12 godina bio je i na korak do plasmana na zimske olimpijske igre u Torinu, ali mu je teška nesreća iz temelja promijenila život. Naime, u jednoj od kvalifikacijskih utrka u ovom atraktivnom, ali i opasnom sportu, Bošnjak je pri padu slomio vratnu kralježnicu i ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspio je prohodati. Tada doživljava još jednu tešku nesreću kada su mu nakon pada s bicikla stradala dva kralješka.

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *