HR predsjednica u Brazilu, zadnja postaja njezinog puta u južnoj Americi

U sklopu južnoameričke turneje , nakon posjeta Argentini i Čileu, hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović u ponedjeljak je stigla u službeni i radni posjet Saveznoj Republici Brazilu.

 

Susret s guvernerom države São Paulo

Dvodnevni radni posjet Brazilu predsjednica hrvatska predsjednica započela je susretom s guvernerom države São Paulo Geraldom Alckminom, objavljeno je na web stranici hrvatske predsjednice.

Tijekom razgovora predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako su bilateralni odnosi dviju država dobri, no kako je suradnji potrebno dati relevantan smjer i konkretan sadržaj kako bi se odnosi uzdigli na višu razinu. Kao dodatni okvir za jačanje bilateralne suradnje predsjednica Grabar-Kitarović spomenula je i članstvo Hrvatske u Europskoj uniji (EU) te istaknula kako je Brazil strateški EU partner  u Latinskoj Americi te stoga može značajnije pridonijeti gospodarskom prodoru i političkoj nazočnosti Hrvatske u cijeloj Latinskoj Americi. Istaknula je pritom potporu Hrvatske u jačanju suradnje EU i Mercosura kao i lidersku ulogu Brazila unutar Mercosura.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, naglasila kako je jedan od ciljeva njezinog posjeta Brazilu definirati nove oblike gospodarske suradnje dviju zemalja. Postoje veliki potencijali u brojnim područjima poput metalske industrije, graditeljstva, brodogradnje, turizma i pomorskog prometa. Kolinda je istaknula zainteresiranost Hrvatske za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori, strojevi i farmaceutski proizvodi. U ime hrvatske poslovne zajednice navela je hrvatske tvrtke Končar, Gredelj, Petrokemiju, i druge koje imaju kapacitet za izvoz, a posebice je naglasila IT tvrtku Infobip koja je svoje podružnice otvorila i u São Paulu.

Susret s hrvatskom zajednicom u São Paulu,

Brazil je moja posljednja stanica na ovom putu u Južnu Ameriku na koji sam se odlučila prvenstveno zbog hrvatskih iseljenika, zbog svih vas koji ste u potrazi za boljim životom naselili zemlje ovog golemog kontinenta, pa tako i Brazil“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović obraćajući se predstavnicima hrvatske zajednice u Hrvatskom klubu „Croatia Sacra Paulistana“ u São Paulu.

Istaknula je sličnosti u mentalitetima Brazilaca i Hrvata te, u tom smislu, spomenula odanost obitelji i domu, pripadnost katoličkoj vjeri, strastvenost i temperament.  „Hrvati su u svojim zajednicama prepoznati kao vrijedni ljudi, koji se ne boje posla, poduzetni i odani obitelji i nacionalnim vrijednostima i uvijek sam posebno ponosna kada u razgovoru sa svojim domaćinima, čujem koliko je hrvatska zajednica primjer organiziranosti i nositelj pozitivnih vrijednosti u svakom društvu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Za izniman doprinos u promicanju hrvatske državotvorne ideje, hrvatske baštine, jezika, obrazovanja, kulture i folklora, te osobite uspjehe u humanitarnom djelovanju kao i očuvanju hrvatskog identiteta u Saveznoj Republici Brazil, hrvatska predsjednica dodijelila je Povelje Republike Hrvatske HRVATSKOM DRUŠTVU PRIJATELJA DALMACIJA – HRVATSKA  SADA i HRVATSKOM DRUŠTVU CROATIA SACRA PAULISTANA – SACRA.

Uručujući povelje, predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je hrvatskim društvima što su uspjeli očuvati hrvatski kulturni identitet i što ga i danas, kroz predstavljanje hrvatskih narodnih pjesama i plesova, prenose mladima te na taj način svojim brazilskim prijateljima predstavljaju dugu tradiciju bogatog hrvatskog kulturnog stvaralaštva.

 

Posjet pokrajini Antofagasti

Posljednjeg dana službenog boravka Čileu predsjednica  Grabar-Kitarović posjetila je Antofagastu, pokrajinu na krajnjem sjeveru Čilea, gdje se susrela s upraviteljem pokrajine Marcom Antoniom Diazom Muñozom, s predstavnicima hrvatske zajednice te gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla. Tijekom susreta s Muñozom
razgovarala je o znanstvenoj i obrazovnoj te sveučilišnoj suradnji  Hrvatske i pokrajine Antofagasta, kojoj Hrvatska pridaje veliku važnost. Predsjednica je spomenula Memorandum o suglasnosti Sveučilišta u Antofagasti i Sveučilišta u Zagrebu kao i posjet izaslanstva Rudarsko – geološko – naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Pokrajini radi mogućnosti suradnje s Fakultetom za strojarstvo Sveučilišta u Antofagasti, Udrugom industrijalaca Antofagaste te tvrtkom Antofagasta Minerals.

Govoreći o kulturnoj suradnji, hrvatska Predsjednica izrazila je zadovoljstvo što je prigodom njezinog službenog posjeta potpisan Program kulturne suradnje 2018.-2021. između Republike Hrvatske i Republike Čilea.

Susret s hrvatskom zajednicom

Predsjednica se susrela s predstavnicima hrvatske zajednice, kojima je poručila kako zajedno s njima želi raditi na stvaranju klime u kojoj će se svaki iseljenik osjećati dobrodošao u zemlju svojih predaka.

Danas mi je osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja i priznanja pojedincima, kulturnim i sportskim udrugama i klubovima koji su kontinuirano uz mnogo požrtvovnosti, od zaborava čuvali tragove koje su ostavili vaši preci u Čileu i koji dan danas u trećoj, pa čak i četvrtoj generaciji njeguju veze s matičnom Domovinom. Posebno mi je drago što ćemo se podsjetiti i Hrvatica koje su prije mnogo godina dosegnule ugledno mjesto u čileanskom društvu i bile predvodnice društvenog razvoja“, kazala je Predsjednica.

Zahvalivši svima na svemu što su učinili i što će i nadalje činiti na čast i ponos svoje Hrvatske i na dobrobit svoga Čilea, predsjednica Grabar-Kitarović posthumno je Lenki Franulic Zlatar dodijelila odlikovanje Reda hrvatskog pletera, za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine i kulture kroz dugogodišnji iznimno uspješan književni i novinarski rad te Povelje RH za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanja hrvatskog identiteta u Republici Čile udrugama SOCIEDAD CROATA DE SOCORROS MUTUOS i CLUB DE DEPORTES „HRVATSKI SOKOL“.

 

Predsjednica Grabar-Kitarović zasadila je maslinu u Hrvatskom parku Parque Croacia, posjetila je dobrovoljno vatrogasno društvo Dalmacija i posjetla Društvo „Hrvatski sokol“ i Hrvatski klubu Antofagasta čime i time  završila službeni posjet Republici Čileu.

Predsjednica Grabar -Kitarović na kraju puta  južnoj Americi

Tijekom posjeta Argentini, Čileu i Brazilu i susreta sa predstavnicima Hrvata u te tri zemlje poslali smo poruku da ih cijenimo, da cijenimo njihov rad i ljubav prema domovini, koja je rezultirala time da su ove države među prvima priznale Hrvatsku, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT-ov Dnevnik.

Rekla je da bi voljela da ovaj posjet rezultira snažnijim odnosima između domovinske i iseljene Hrvatske. “To su ljudi koji su naučili puno toga i sve nam to treba u Hrvatskoj”, istaknula je.

Na pitanje o izjavi da su nakon 2. svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje, rekla je da je ponosna na sve generacije Hrvata koje su dolazile u Južnu Ameriku. “Pomirba i zajedništvo je načelo kojim moramo ići zajedno u budućnost. Na svim ovim susretima nije bilo nikakvog znakovlja i govora o NDH, bilo je govora samo o budućnosti”, naglasila je.

Što se tiče gospodarske suradnje, istaknula je da velika udaljenost predstavlja prepreku, ali da su najveći potencijali u području pomorstva i IT sektora. “Luka Ploče mogla bi biti vrata za ulaz za proizvode iz Čilea, Brazila i Argentine”, rekla je, “a iseljeništvo moće biti poveznica između gospodarstvenika”.

HIA.com.hr
foto:predsjednica.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *