Novi dres hrvatske nogometne reprezentacije

Službeno je predstavljen  novi dres hrvatske nogometne reprezentacije. Za dres je zasližan Nike, ovo mu je 10.dres koji je radio za HNS.

Predstavljene su dvije garniture dresova, jedan je službeni (prvi)  s crveno-bijelim kockicama a drugi je rezervni  (pričuvni) s crno-plavim  kockicama. U rezervnom dresu će hrvatska nogometna selekcija odigrati oba predstojeća prijateljska susreta u Americi.

Izgled novog dresa

Nikeovi dizajneri ovaj su put odlučili povećati poznate nam i omiljene kvadrate koji imaju i poseban detalj na svojim rubovima. Prije dvije godine bili su dosta manji i brojniji, a sada dres opet krase nešto veći kvadrati, i to samo na prednjoj strani.

novi dres hrvatske nogometne selekcije
novi dres hrvatske nogometne selekcije

Leđna strana  dresa nema kvadrata, rukavi su crveni s jedne i druge strane, kao i dio na kojem će biti ispisana prezimena naših nogometaša. Ostatak je potpuno bijeli, osim pripadajućeg broja koji je crvene boje u obje varijante. Hlačice su bijele boje, a čarape plave.
Rezervna varijanta dresa je varijanta već nakon prvih pojavljivanja dresa u medijima postala pravi hit. Po uzoru na mnoge reprezentacije te strane i domaće klubove, rezervni je dres prvi put u povijesti crne boje. Točnije, radi se o crnoj-plavoj kombinaciji kvadrata te crnoj poleđini. U toj kombinaciji hlačice su crne, dok su čarape crvene.

novi dres hrvatske nogometne selekcije, rezervna varijanta
novi dres hrvatske nogometne selekcije, rezervna varijanta

Nikeova Vaporknit tehnologija čini dresove lakšima i prozračnijima kako bi se igrači kretali bez ikakvih smetnji. Hlačice su izrađene od istog materijala kao i majice te nemaju šavove, a samim time uklonjene su bilo kakve dodatne smetnje, istovremeno omogućujući igračima bolju izvedbu na terenu.

Prepoznatljivi kvadrati neizostavan su element na prvom i pričuvnom dresu te simboliziraju nacionalni ponos:

”Kvadrati su veći nego ikad, čak dva do tri puta u odnosu na prethodne. Oni odražavaju odvažnost i ljepotu. Predimenzionirane kvadrate suparnik ne može ignorirati i stalan su podsjetnik na nacionalni ponos svakog igrača na terenu”, ističe Pete Hoppins, stariji kreativni direktor u Nike Footballu.

“Osim izvrsnosti u nogometu, Hrvatska ima jednu od vizualno najatraktivnijih momčadi današnjice”, mišljenja je Hoppins i zaključuje: “Hrvati su izuzetno ponosni na svoje naslijeđe. Ono se manifestira kroz dresove sa šahovnicom, inspirirane hrvatskom zastavom.”

U posljednjih 17 godina partnerstva Nikea i HNS-a hrvatska reprezentacija nastupila je na tri svjetska i četiri europska prvenstva. “Čarolija nogometa je što mala nacija može pobijediti veliku”, poručuje predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Utakmice u Americi  s novim dresom

Premijeru će novi dresovi imati u noći s petka na subotu od 1:30 po hrvatskom vremenu, kada Hrvatska igra prijateljsku utakmicu protiv Perua u Miamiju, gdje se u ponedjeljak okupila naša reprezentacija. Pet dana kasnije u Dallasu će opet snage odmjeriti Hrvatska i Meksiko.

 

Mišljenja o novom dresu

 

”Svaki hrvatski igrač ponosan je što može nositi jedan od najljepših i najprepoznatljivijih dresova na svijetu. Sviđaju mi se veliki crveno-bijeli kvadrati jer odražavaju našu ambiciju i potencijal. Prvi put u karijeri povest ću hrvatsku reprezentaciju kao kapetan na Svjetsko prvenstvo i ovaj dres će imati posebno značenje za mene”, poručio je kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

S novim dresom se ne slaže legendarni selektor hrvatske nogometne reprezentacije Ćiro Blažević.
Crna boja nama ne paše! To Ćiro zna najbolje od ikoga. Sasvim se drugačije osjećaju kad su u svom dresu. Po meni su ovo akrobacije bez legitimacije2, rekao je Ćiro.

S Ćirom se slaže i dizajner  Boris Ljubičić, jedan od idejnih autora hrvatskih “kockica”.

To je jedna neugodna kombinacija, čak i ova plava se nedovoljno vidi, kao kvadrati. Potpuna greška. Kvadrati su Hrvati, kao što su Azzurri Talijani, i gotovo. I to tako treba biti, na svim dresovima, sad su malo veći kvadrati ali sve je to u redu.”

Prodaja dresa i cijena

Novi dresovi hrvatske reprezentacije bit će dostupni u prodaji od 29. ožujka 2018. na nike.com i u odabranim trgovinama.
Cijena dresa je 649 kuna ili preračunato 87,39 eura. Dok je baš onaj kakav će imati i igrači, rađen istom tehnologijom, 1049 kuna. U poređenju s cijenama dresova drugih reprezentacija hrvatski , osim što je najljepši, je i najskuplji.

Daleko najskuplje dresove u službenoj prodaji imaju Talijani koji se nisu niti kvalificirali na Svjetsko prvenstvo. Ipak, to nije umanjilo vrijednost poznatog plavog Puminog dresa koji se prodaje za čak 150 eura. Talijani prodaju i repliku tog dresa, a ona je u prodaji za 90 eura. Za najmanji novac možete pronaći brazilske, kolumbijske i argentinske dresove. Najjeftiniji su originalni brazilski dresovi; za prepoznatljivo žuti dres selecaa treba izdvojiti tek 230 brazilskih reala ili – 57,5 eura.

Cijene dresova nekih reprezentacija sa Svjetskog prvenstva :
Njemačka 129,95 eura
J. Koreja 98 eura
Hrvatska 87,39 eura
Francuska 84,99 eura
Australija 75 eura
Meksiko 75 eura
Engleska 74 eura
Srbija 68 eura
Argentina 66,75 eura
Kolumbija 61 euro
Brazil 57,5 eura

Cijene dresova reprezentacija koje nisu na Svjetskom prvenstvu:
Italija 150 eura
Indija 58 eura
Južna Afrika 56 eura

vecernji.hr /HIA.com.hr
foto:Nike/HNS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *