Sastanak u Luxembourgu: Uloga EU u rješavnju sirijske krize

U Luxembourgu se sastaju ministri vanjskih poslova članica Europske unije (EU). Stigli su na sastanak Vijeća na kojem sudjeluje i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova RH Marija Pejčinović Burić.

Dva dana poslije napada na Assadov režim ministri razgovaraju o tome što će poduzeti. EU će danas predstaviti
inicijativu koja bi trebala smanjiti napetosti i pokrenuti nove planove za političko rješenje nakon rata u Siriji.
Francuska i Njemačka već su se o tome suglasile, a plan će sutra u Strasbourgu predstaviti francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Sa sastanka u Luxemourgu

Europska unija je na sastanku u Luxembourgu snažno osudila sirijski režim za katastrofalnu humanitarnu situaciju u zemlji i uporabu kemijskog oružja te pokazala razumijevanje za napade SAD-a, Velike Britanije i Francuske čiji je cilj bio uništenje kemijskog oružja te je pozvala na oživljavanje političkog procesa jer nema vojnog rješenja za sirijsku krizu.

Sirijski režim snosi daleko najveću odgovornost za katastrofalnu humanitarnu situaciju i patnje sirijskog naroda.  Snažno osuđujemo ponovnu i kontinuiranu uporabu kemijskog oružja od strane sirijskog režima, uključujući i posljednji  napad u Dumi, što je teško kršenje međunarodnog prava i uvreda za ljudsko dostojanstvo, kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u ponedjeljak  na redovitom mjesečnom sastanku.

U tom kontekstu, Vijeće razumije da su ciljani napadi Sjedinjenih Država, Velika Britanije i Francuske na postrojenja za kemijsko oružje u Siriji bili specifične mjere koje su poduzete s jedinim ciljem da se spriječi sirijski režim da i dalje koristi kemijsko oružje za ubijanje vlastitog naroda. Vijeće podržava sve napore koji imaju za cilj sprečavanje uporabe kemijskog oružja, dodaje se u zaključcima.

Ministri pozvali na oživljavanje političkog procesa

Ministri su također pozvali na oživljavanje političkog procesa, ističući da nema vojnog rješenja te izrazili žaljenje zbog ruske i iranske potpore sirijskom režimu. Ističemo da sadašnju situaciju treba iskoristiti za oživljavanje procesa za traženje političkog rješenja za sirijski sukob. EU ponavlja da ne može biti vojnog rješenja. Suprotno tome, sirijski režim uz potporu Rusije i Irana od prošle godine pojačao je vojne operacije ne obazirući se na civilne žrtve, kažu ministri.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da je konferencija EU-a i UN-a o budućnosti Sirije, koja se sljedeći tjedan održava u Bruxellesu, dobra prilika za oživljavanje političkog procesa.
Znam da to zvuči  nadrealno u kontekstu rata, ali ako postoji nada za Siriju, onda je to sirijski narod kojemu je dosta sukoba i rata i koji bi mogao dati poticaj za ozbiljne pregovore, rekla je Mogherini.

O potrebi oživljavanja političkog procesa govorio je i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji je također istaknuo da rješenje nije moguće pronaći bez Rusije. Najprije treba osigurati primirje i dostavu humanitarne pomoći te prijelaznu vladu u Siriji, rekao je Maas.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnosn izjavio je po dolasku na sastanak da je odluka o zračnim napadima bila potpuno opravdana te je pozdravio međunarodnu potporu za tu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

 

Merkel podupire intervenciju saveznika u Siriji

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da podupire saveznički napad na Siriju ocjenjujući da je bio potreban i primjeren.
Merkel kaže da su udari koje su izvele Sjedinjene Države, Francuska i Britanija protiv vlade predsjednika Bašara al Asada demonstrirali međunarodnu osudu upotrebe kemijskog oružja i upozorili sirijsku vladu da ga više ne rabi. Saveznici su preuzeli odgovornost u okviru svojih uloga stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, dodala je.

 

EU podržava američku intervenciju u Siriji

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručili su da Europska unija podržava savezničke udare na snage sirijskog režima i pozvali ga da prestane korisititi kemijsko oružje.

Tusk je u poruci na Twitteru napisao da udari SAD-a, Francuske i Britanije jasno pokazuju da sirijski režim zajedno s Rusijom i Iranom ne mogu produžiti ovu ljudsku tragediju, barem ne bez cijene. EU će stajati uz naše saveznike na strani pravde, poručio je Tusk.

Juncker je pozvao sirijsku vladu da prestane koristiti kemijsko oružje. Ovo nije prvi puta da sirijski režim koristi kemijsko oružje protiv civila no mora biti posljednji, poručio je Juncker u priopćenju.

 

Odluka za dalje proširenje EU-a

Federica Mogherini, predstavnica EU-a za vanjsku politiku, izjavila je da će uoči sutrašnje odluke Europske komisije o proširenju EU-a biti riječi i o zapadnom Balkanu.

 

 

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *