Uručeni ugovori za izgradnju i opremanje 18 centara za starije osobe vrijedni 159 milijuna eura

Uručeni ugovori za izgradnju i opremanje 18 centara za starije osobe vrijedni 159 milijuna eura

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su danas ugovore za izgradnju i opremanje 18 centara za starije osobe u vrijednosti 159 milijuna eura, a koji će imati nešto više od 1800 smještajnih kapaciteta i izvaninstitucijskih usluga za nešto više od 4500 korisnika

Podjela ugovora održala se danas uoči svečane sjednice Nacionalnog vijeća za starije umirovljenike i starije osobe, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.
"Tako stavljamo u fokus naše sugrađane starije dobi, treće dobi kao što kažemo, o kojima moramo posebno voditi računa. Poruka današnjeg potpisivanja čak 18 ugovora je da je svih 18 županija koje su se javile na ovaj natječaj dobilo sredstva za jedan centar", rekao je premijer Plenković.
 
Naveo je da se nisu javile samo Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija te Grad Zagreb. Ministar Piletić je rekao kako je riječ o novom tipu ustanova koje će skrbiti za starije i umirovljenike. Naglasio je da ovim centrima nije uloga samo smještajni kapaciteti, kreveti i trajni smještaj, nego i pružanje izvaninstitucijskih usluga, odnosno širenje mreže socijalnih usluga po cijeloj Hrvatskoj. 
"Cilj je da se ta mreža socijalnih usluga osigura i u manjim mjestima, s obzirom na sada postojeće ustanove koje su mahom u županijskim središtima - većim gradovima, da smanjimo pritisak na te liste čekanja", rekao je.
 
Manjim jedinicama lokalne samouprave kroz ovaj natječaj po prvi put je omogućeno da se uključe u organizirano pružanje socijalnih usluga smještaja i drugih socijalnih usluga svojim starijim sugrađanima. 
Investicije vrijedne 159 milijuna eura su osigurane su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te državni proračun, a dio će sufinancirati i jedinice lokalne samouprave. 
"To je prva sustavna, ogromna, sveprisutna investicija u Hrvatskoj koja će poboljšati život naših starijih, uključujući smještaj i izvaninstitucijske usluge kakve se nisu vidjele u proteklih tri i pol desetljeća Hrvatske samostalnosti", rekao je Piletić.
 
Govoreći o listama čekanja u domovima, Piletić je u izjavi za medije rekao kako razvijaju aplikaciju za liste čekanja pomoću koje će znati koje su stvarne potrebe s obzirom na to da će jedan korisnik zauzeti samo jedno mjesto na listi za sve ustanove, a neće, kao do sada, biti na više lista u više domova istovremeno. 
 
Centri za starije pružaju sveobuhvatno rješenje
 
Predsjednica Nacionalnog vijeća i Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna nakon održane sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, istaknula je kako centri za starije pružaju sveobuhvatno rješenje te kako ćemo se tako približiti pet posto smještajnih kapaciteta koliko bi Hrvatska morala imati po europskom standardu. 
Također je navela kako su smještajni kapaciteti u svakom slučaju nedostatni te će i dalje zagovarati razvoj izvaninstitucijskih oblika skrbi, odnosno skrb u vlastitom domu. Ocijenila je i kako se Grad Zagreb, s obzirom na broj umirovljenika, morao javiti na poziv za izgradnju centra.  
Govoreći o cijeni domova, Fortuna je rekla kako usluge u ustanovama u nadležnosti županija ili države nisu skupe, no jako su skupi privatni domovi te smatra da u njima nema dovoljno nadzora.
 
Kazala je kako su premijeru na sjednici ponovili svoje zahtjeve za bolji standard umirovljenika o kojima će pregovarati za dva do tri tjedna.
 
Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.