Primorac ne podržava inicijative za produljenje roka dvojnog iskazivanja cijena

Primorac ne podržava inicijative za produljenje roka dvojnog iskazivanja cijena

Ministar financija Marko Primorac je neopravdanima ocijenio inicijative da se dvojno iskazivanje cijena, u kunama i eurima, produži i na iduću godinu, rekavši da su potrošači imali dovoljno dugo vremena da se upoznaju s novom valutom.

U izjavi novinarima nakon sjednice Vlade, Primorac je poručio da mijenjanje zakona o euru zbog produljenja tog roka nije opravdano, podsjetivši da je po tom zakonu rok za dvojno iskazivanje cijena do kraja ove godine, a ono je počelo u rujnu 2022. godine.
Stoga, naveo je Primorac, riječ je o razdoblju od 16 mjeseci, što je čak dulje od onog što predviđa Europska komisija, koja preporuča da bi ono trebalo trajati više od šest, no ne i više od 12 mjeseci.
"U tom smislu, mislim da je to razdoblje bilo dovoljno dugo da se potrošači upoznaju s novom valutom i da ne bi trebalo dalje produžavati taj rok", kazao je ministar, dodajući i da Hrvatska ne odstupa od dobrih praksi drugih zemalja koje su uvodile euro.

Razgovori s trgovcima urodili plodom

Vlada je danas predstavljenim prijedlogom rebalansa proračuna projicirala rast inflacije od osam posto, što je više u odnosu na izvornu projekciju od nešto više od šest posto, a na pitanje novinara predstavlja li to iznenađenje, Primorac je rekao da su makroekonomski uvjeti nepredvidljivi, a stanje u pogledu inflacije i gospodarskog rasta turbulentno i u drugim zemljama eurozone i EU-a.
"U tom smislu, nije nas iznenadilo to što ima promjena, ali brojevi do kojih smo došli i situacija u kojoj smo se našli, a to da je inflacija veća od onog što smo inicijalno predviđali, nije nešto što nas veseli", kazao je.
No vesele pozitivna iznenađenja, odnosno veći gospodarski rast, koji Vlada u ovoj godini projicira na 2,8 posto, kao i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, na predviđenih 60,7 posto.
"To su sve sjajne vijesti i sjajni rezultati", ustvrdio je ministar.
Upitan znači li projicirani rast inflacije od osam posto da pregovori s trgovcima nisu u dovoljnoj mjeri "urodili plodom" da bi cijene značajnije počele padati, Primorac je odgovorio niječno, podsjetivši da su ti razgovori vođeni prije oko mjesec dana, nakon skoka inflacije u kolovozu, dok se ona već u rujnu spustila na 6,6 posto.

"Tako da možemo reći da su ti razgovori apsolutno urodili plodom", istaknuo je, dodavši da o snižavanju cijena svjedoče i podaci iz aplikacije Kretanje cijena.
Uspješno povlačimo europska sredstava iz svih perspektiva

Na novinarsko pitanje je li razočaran što je Hrvatska, uz Sloveniju, jedina članica EU-a koja iz nove financijske perspektive još nije raspisala natječaje za infrastrukturne projekte, Primorac je odgovorio da nije, ustvrdivši da svi ministri u Vladi rade jako dobar posao, podcrtavši uspješno povlačenje europskih sredstava iz svih perspektiva, ali i Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.