Krajem rujna, izaslanstvo Grada Čakovca boravilo je u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini

Krajem rujna, izaslanstvo Grada Čakovca boravilo je u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini

Krajem rujna, izaslanstvo Grada Čakovca boravilo je u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini. Povod posjetu bio je poziv Yanchenga, grada prijatelja u službeni posjet, s ciljem produbljivanja suradnje na kulturnom, obrazovnom i gospodarskom planu.

Izaslanstvo kineskog grada 2019. godine posjetilo je Čakovec i Međimurje, te je tom prilikom dogovoreno potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu. Osam milijunski Yancheng i Čakovec gradovi prijatelji postali su lani, a uzvratni posjet čakovečke delegacije iskorišten je i za razgovore o mogućim oblicima suradnje. Yancheng se nalazi nekoliko stotina kilometara sjeverno od Šangaja, smješten je u provinciji Jiangsu koja je druga najbolja u Kini po razvoju, dok je gospodarstvo u gradu među najbrže rastućim u toj velikoj zemlji.

„Uvijek smo bili otvoreni prema susjedima, ali i drugačijim kulturama. Imamo gradove prijatelje širom Europe, a sklapanje prijateljskih odnosa hrvatskog i kineskog grada, vidimo kao priliku za razmjenu iskustava, know-howa te otvaranju novih prilika za naša gospodarstva te naše ljude. Yancheng koji toliko mnogo ulaže u razvoj, uređenje i dobrobit svojih stanovnika, nama može biti primjer po mnogočemu, te nam omogućiti da nešto vašeg preslikamo kod nas. Također, i mi, iako mnogo manji od vas, imamo mnogo toga za ponuditi. Možemo biti vaša vrata prema Europskoj uniji, jedna od destinacija na koje vaši građani odlaze na odmor, te grad s čijim gospodarstvom možete uspješno surađivati“, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini na službenom prijemu kog čelništva Grada Yanchenga, predvođenog sekretarom Zhou Binom.

Zhou Bin naglasio je da su Hrvatska i Kina kroz povijest uvijek imale vrlo dobre odnose. Geografska udaljenost ne treba biti prepreka, jer i jedni i drugi imamo dosta toga zajedničkog. Formalni sporazum koji smo lani potpisali omogućuje suradnju između dviju sredina, a ona mora biti na dobrobit, kako naših gradova, tako i naših država, rekao je, među ostalim. Osim na području kulture i obrazovanja, moguća je suradnja hrvatskih i kineskih poduzeća. Kinezi su zainteresirani za kupnju domaćih kvalitetnih prehrambenih proizvoda, poput vina, meda i bučinog ulja, a za njihove građane Hrvatska je poželjna turistička destinacija.

Gradonačelnica Čakovca sudjelovala je i na Okruglom stolu u sklopu konferencije posvećene zaštiti okoliša i održivom razvoju. Govorila je o čakovečkim projektima i planovima vezanim uz korištenje obnovljivih izvora energije te recikliranju i zbrinjavanju otpada. Na njemu su pritom govorili i predstavnici dalekoistočnih i europskih gradova, a zaključak je bio da su ulaganje u obnovljive izvore energije te posebice održivi razvoj, glavni svjetski prioritet i da u tom području svaka zemlja mora dati svoj doprinos.

U opsežnom programu posjeta, čakovečko izaslanstvo posjetilo je tamošnje osnovne i srednje škole te Učiteljski fakultet te se upoznalo s kineskim obrazovnim sustavom. S ravnateljima škola i dekanom Fakulteta razgovaralo se o mogućnostima razmjene učenika, studenata i profesora, kao i učenja Kineskog jezika u Čakovcu. Obišli su i nekoliko inovacijskih centara te poslovnih inkubatora te razgovarali o tehnološkim projektima koje razvijaju. Također, program je uključivao i obilazak poslovnih zona i poduzeća, a susreli su se i s predstavnicima nekoliko kineskih kompanija koje žele surađivati s našom zemljom.

Narodna Republika Kina velika sredstva ulaže u uređenje turističkih odredišta, parkova prirode te muzeja, a posjet je bio prilika da ih se obiđe. U samom Yanchengu i okolici ima ih nekoliko, a posvećeni su raznim temama, od očuvanja prirode, povijesti grada pa do zabavnih parkova za djecu i odrasle. Prema riječima domaćina, svake godine posjeti ih nekoliko milijuna posjetitelja, a zainteresirani su i za europske turiste.

Pored gradonačelnice, u čakovečkoj delegaciji bili su i pročelnica Upravnog odjela za financije Grada Čakovca Lidija Jaklin, pročelnik Službe gradonačelnice Grada Čakovca Svetislav Drakulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, izgradnju grada i upravljanje nekretninama Damir Šoltić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša Ninoslav Šipoš te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti David Vugrinec.

Dogovoren je i uzvratni posjet kineske delegacije iduće godine tijekom obilježavanja Dana Grada Čakovca.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.