Potpisan Sporazum o suradnji između Međimurske županije i Mađarskog grada Nagykanizsa

Potpisan Sporazum o suradnji između Međimurske županije i Mađarskog grada Nagykanizsa

U ponedjeljak je u gradskoj vijećnici grada Nagykanizse župan Međimurske županije Matija Posavec s gradonačelnikom Nagykanizse Lászlóm Baloghom potpisao Sporazum o suradnji između Međimurske županije i Nagykanizse, grada sa statusom županije.

Sporazum se odnosi na suradnju kroz teme povezanosti na obrazovnim, gospodarskim, kulturnim, turističkim i znanstveno-istraživačkim projektima kao i razvijanje suradnje na temelju bilateralnog dijaloga i partnerstva.

Ovaj će Sporazum dosadašnju suradnju dodatno unaprijediti, s ciljem boljeg gospodarskog povezivanja, unapređenja suradnje u području razvoja i promicanja obrazovanja, kulture, turizma i sporta te u drugim područjima od zajedničkog interesa, kao i zajedničkog sudjelovanja u projektima financiranim iz fondova Europske unije.

Prekogranična suradnja do sada se uspješno odvijala duži niz godina putem Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima, koji je osnovala Međimurska županija s ciljem boljeg povezivanja pomurskih Hrvata s Međimurjem i Hrvatskom. Mješoviti odbor sastoji se od predstavnika pomurskih Hrvata i predstavnika Međimurske županije, a njegovo višegodišnje djelovanje potaknulo je suradnju u brojnim područjima, posebno u području kulture.

„Mnoge naše općine i gradovi surađuju na brojnim zajedničkim prekograničnim projektima s Mađarskom, a ovaj Sporazum predstavlja još jedan korak u korištenju prilika koje nam pruža Europa,“ kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec te nastavio kako je zajednički cilj stvarati nove projekte u gospodarstvu i turizmu te da postanemo regije budućnosti kojima svi trebamo težiti „Snaga Europske unije je u tome koliko su jake njezine regije, a ovaj Sporazum je konkretna stvar u realizaciji tog cilja.“

Prema procjenama, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata, a Međimurska županija već dugi niz godina radi na razvoju i očuvanju suradnje sa pograničnim županijama. Tako je prije dvije godine započela s projektom postavljanja dvojezičnih ploče u mjestima gdje žive pomurski Hrvati te im još više približila svoju domovinu.  Međimurska županija i Mađarska dugi niz godina surađuju kroz različite programe teritorijalne i prekogranične suradnje Europske unije, a ovaj sporazum argument je još intenzivnijoj budućoj suradnji na projektima od zajedničkog interesa.

Gradonačelnik Nagykanizse László Balogh prilikom potpisivanja Sporazuma istaknuo je kako se danas otvara novo poglavlje suradnje i jačanju međusobnih veza „Osim prošlosti, povezuje nas kultura i gospodarstvo, ali najviše od svega – ljudi, pomurski Hrvati koji žive s ove strane granice i koji marljivo i s puno ljubavi njeguju svoje korijene,“ kazao je gradonačelnik te dodao kako je osim tradicije i zajedničkih vrijednosti potrebno izgraditi dugo očekivan most Kotoriba-Murakeresztur.

Potpisivanju sporazuma nazočili su izvanredni i opunomoćenik veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Nj. E. dr. Mladen Andrlić, zastupnik u Mađarskom parlamentu Peter Cseresnyes, počasni konzul RH u Mađarskoj dr. Atila Kos te ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.