Predstavljena postignuća i financijska analiza rada gaming Inkubatora PISMO!

Predstavljena postignuća i financijska analiza rada gaming Inkubatora PISMO!

U prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 u Novskoj, održano je predstavljanje rada tvrtki za 2022. godinu. Hrvatska udruga izrađivača videoigara HU-IZ-VI i A1 Hrvatska, u sklopu velike CGDA analize, proveli su ovo istraživanje na uzorku 50 start UP-ova Inkubatora PISMO. Novljanska industrija videoigara razvija se i bilježi porast zaposlenih kao i rast prihoda.

Analizu rada tvrtki predstavili su Dominik Cvetkovski, predsjednik Hrvatske udruge izrađivača videoigara i Ivana Matanović, zamjenica ravnateljice Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije. Analiza je napravljena na osnovu ankete unutar industrije, ankete među potrošačima i na osnovu analize financijskih podataka tvrtki.

 „Izdavanje računalnih igara i računalno programiranje, dvije su najzastupljenije primarne djelatnosti, potom ih slijede specijalne dizajnerske djelatnosti te proizvodnja filmova, video filmova i televizijskog programa. Ukupan iznos prihoda za 2022. godinu iznosi 821.121,72 eura.“, istaknuo je Dominik Cvetkovski, predsjednik Hrvatske udruge izrađivača videoigara.

Većina vlasnika tvrtki i obrta dolazi iz Zagreba (13), zatim Kutine (7) te Novske (6). Od ostalih mjesta, izdvajaju se Kaštela (4), Sisak (3), Ozalj (2) i Bjelovar (2) te Lipovljani (2), a još 11 vlasnika dolazi iz ostatka Hrvatske. Pokazatelj je to uspješnosti i važnosti provođenja Unity & Blender edukacija, kao i dolaska ljudi u Novsku, koji u njoj i ostaju. Najveća tvrtka po prihodima je ANIQ d.o.o.. Ta tvrtka čini gotovo 21,4% prihoda u inkubatoru PISMO. Zatim slijede Skypax d.o.o., Hiroma, Grow i Loomi.

Zamjenik gradonačelnice Novske, Siniša Kesić, srdačno je pozdravio sve prisutne na predstavljanju analize rada tvrtki, zajedno s ravnateljicom Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije, Andrejom Šeperac. Uz iskrene pozdrave, uputili su tople želje za sretne božićne i novogodišnje blagdane svim startupovima i ostalim prisutnima, uz nadu za još veći uspjeh tijekom 2024. godine!

„Zahvaljujući sada već uspješno zaokruženom ekosustavu, programeri posao pronalaze u postojećim tvrtkama Inkubatora ili otvaraju vlastita poduzeća za čije pokretanje mogu ostvariti i financijsku potporu. Kako se gejming razvija tako i PISMO prilagođava svoje edukacije. PISMO je mjesto u kojem se uči, radi i druži. Danas broji preko 3.000 posjetitelja! Često organizira meet upove, konferencije, game jam natjecanja, kampove za djecu i mlade, prima posjetitelje iz svih djelova svijeta, a svoje iskustvo i znanje rado dijeli s drugima!“ istaknula je Ivana Matanović, zamjenica ravnateljice Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije.

Trenutno u Poduzetničkom inkubatoru Sisačko-moslavačke županije PISMO powered by A1  djeluje više od 80 start up-ova koji uz prostor koriste usluge i opremu koja im je stavljena na raspolaganje. Inkubator je izgrađen sredstvima EU-a, vrijedan je oko 3,2 milijuna eura. Otvoren je 2019. godine, a već je sljedeće proglašen za najbolji hrvatski EU projekt. Inkubatorom upravlja Razvojna agencija SIMORA.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.