Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli preminuo je jutros u Avianu u Italiji

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli preminuo je jutros u Avianu u Italiji

 Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli preminuo je rano jutros u Italiji u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca. Bio je zastupnik u Europskom parlamentu od 2009. godine, a za predsjednika u prvoj polovici mandata izabran je u svibnju 2019.

Sućut premijera Plenkovića na twitteru

 S tugom sam primio vijest o smrti @EP_President  Davida Sassolija. Njegov je odlazak veliki gubitak zaItaliju u EU. Pamtim izvrsnu suradnju tijekom #EU2020HR. David je bio velik prijatelj i dao je snažan doprinos jačanju europske demokracije. Iskrena sućut obitelji - objavio je na twitteru premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Sassoli donio je izvanredne mjere koje su Europskom parlamentu tijekom pandemije omogućile izvršavanje dužnosti i ovlasti prema Ugovorima. Također je imao istaknutu ulogu u zagovaranju ambicioznog dugoročnog proračuna EU-a te donošenja učinkovitog instrumenta oporavka. Osim toga, predvodio je Parlament u pokazivanju solidarnosti prema potrebitima na samom početku krize. Primjerice, kada su u parlamentarnim zgradama u gradovima koji su domaćini Europskom parlamentu omogućene humanitarne akcije dijeljenja obroka ili organiziranja skloništa za žene žrtve nasilja. Odlučan u namjeri izvlačenja pouke iz pandemije, predsjednik Sassoli također je među zastupnicima pokrenuo inicijativu promišljanja jačanja parlamentarne demokracije.

 Kao predani Europljanin, predsjednik Sassoli je u svom govoru na Europskom vijeću prije nekoliko tjedana u prosincu istaknuo: “Ono što Europa treba, što najviše treba, je novi projekt nade. Mislim da taj projekt možemo izgraditi oko tri snažne osi: Europe koja je inovativna; Europe koja štiti; te Europe koja vodi i osvjetljava poput svjetionika.”

 Komemoracija

 Ceremonija odavanja počasti održat će se u ponedjeljak, 17. siječnja, na otvaranju plenarnog zasjedanja u Strasbourgu uz nazočnost bivšeg zastupnika i nekadašnjeg talijanskog premijera Enrica Lette.U Rimu u Sali della Promoteca (Campidoglio) će u četvrtak 13. siječnja od 10 do 18 sati biti izložen lijes, a pogreb će se održati u petak, 14. siječnja u 12 sati u Bazilici Svete Marije anđela.

Izbor novog predsjednika Europskog parlamenta

U skladu s Poslovnikom (članak 20.), prijelazni obnašatelj dužnosti do izbora novog predsjednika je prvi potpredsjednik Parlamenta. Kao što je izvorno planirano prije iznenadne smrti predsjednika Sassolija, izbor  novog čelnika Parlamenta za drugu polovicu mandata održat će se u utorak, tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu. Nakon toga uslijedit će izbor potpredsjednika i kvestora.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.