Aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i partnera u ovom tjednu

Aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i partnera u ovom tjednu

Aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i partnera u ovom tjednu:

Ponedjeljak, 28. veljače, 10:00 - 12:45, Nesigurni rad (u kulturi): Hrvatska i Europa nakon pandemije, Peti kupe, Trnjanska cesta 5, Zagreb

Europski parlament u Hrvatskoj organizira konferenciju o nesigurnim oblicima rada u kulturnoj i kreativnoj industriji te oporavku nakon pandemije.  Uvodni govor uoči dva panela na kojima će se raspravljati o položaju umjetnika te nestandardnim oblicima zapošljavanja održat će ravnateljica Uprave u Ministarstvu kulture i medija Nevena Tudor. Na panelima će, među ostalim, sudjelovati: zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (videovezom), voditeljica Deska Kreativna Europa Anera Stopfer, glazbenica Mirela Priselac Remi, kustosica u udruzi Kontejner Davorka Begović, izvršni tajnik SSSH Darko Šeperić, te programska voditeljica Rijeka EPK2020 Lela Vujanić.  Raspravu je moguće pratiti uživo na Facebook stranici i YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Konferencija je dio projekta #EuropaKultura koji je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj pokrenuo 2020. kako bi potaknuo javnu raspravu o izazovima s kojima se susreću umjetnice i umjetnici tijekom pandemije te o statusu i ulozi kreativne industrije u društvu. 

 BRUXELLES – IZDVOJENO

 Ukrajina / Izvanredna plenarna sjednica. Na plenarnoj sjednici raspravljat će se o odgovorima EU-a na ruski napad na Ukrajinu te glasati o rezoluciji na tu temu. Voditelj pregovora o rezoluciji je hrvatski zastupnik Tonino Picula. (utorak)

 Ukrajina / poljoprivreda / trgovina. Zastupnici i Komisija raspravljat će o posljedicama koje ruski napad na Ukrajinu ima na poljoprivredna tržišta EU-a, gospodarstvo i trgovinu. (ponedjeljak)

Međunarodni dan žena / Žene u ekonomiji i financijama. Odbori za prava žena te za ekonomsku i monetarnu politiku održat će zajedničku konferenciju na temu „Žene u ekonomiji i financijama: rasprava o idućim izazovima u Uniji“. Među sudionicima na visokoj razini bit će predsjednica EP-a Metsola, šefica Europske središnje banke Lagarde, izvršna direktorica MMF-a Georgieva, američka ministrica financija Yellen, povjerenici Komisije Vestager, McGuinness  i Gentiloni.  (ponedjeljak)

Međunarodni dan žena / Posljedice bolesti COVID-19Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost organizira međuparlamentarni sastanak na temu „Ambiciozna budućnost za europske žene nakon pandemije COVID-19: mentalno opterećenje, rodna ravnopravnost u radu na daljinu i neplaćeni rad u zdravstvenoj skrbi nakon pandemije“. Među govornicima su predsjednica EP-a Metsola, francuska ministrica za ravnopravnost Elisabeth Moreno, povjerenica Komisije za ravnopravnost Dalli te islandska premijerka Katrín Jakobsdóttir. (četvrtak)

 Međunarodni dan žena / Eurobarometar. Povodom Međunarodnog dana žena Europski parlament će objaviti rezultate istraživanja Eurobarometra. Istraživanje fokus stavlja na utjecaj vladinih mjera protiv pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje te financijsku i ekonomsku situaciju europskih žena, porast nasilja nad ženama te njihova očekivanja od strane zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu. (petak)

 Dužna pažnja za održivo poslovanje. Zastupnici se sastaju s povjerenikom za pravosuđe Reyndersom kako bi raspravili dugoočekivani prijedlog Komisije o pravilima poslovanja za poduzeća vezano uz poštovanje ljudskih prava i okoliša u globalnim vrijednosnim lancima. Parlament je usvojio zakonodavno izvješće o vlastitoj inicijativi na ovu temu u ožujku 2021. Nova Komisijina direktiva zahtijeva od tvrtki da utvrde i, prema potrebi, spriječe, okončaju ili ublaže negativne učinke svojih aktivnosti na ljudska prava, kao što su dječji rad i iskorištavanje radnika, te na okoliš, na primjer na onečišćenje i gubitak biološke raznolikosti. (ponedjeljak)

 Odnosi EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva u sektoru ribarstva nakon BREXIT-aOdbor za ribarstvo glasat će o načinima poticanja partnerstva u ribarstvu između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva u La Mancheu, Sjevernom moru i Atlantiku. Zastupnici su zabrinuti zbog protekcionističkih mjera Ujedinjenog Kraljevstva za ograničavanje ribolovnih dozvola za plovila EU-a te će pozvati britanske partnere da se suzdrže od kontroverznih poteza. Također se očekuje da će od Komisije zatražiti razmatranje mogućnosti ograničavanja pristupa UK-a lukama EU-a. (četvrtak)

Redovne plenarne pripreme. Klubovi zastupnika pripremat će se za redovnu plenarnu sjednicu koja će se održati od 7. do 10. ožujka. Raspravljat će i glasati o rezultatima Posebnog odbora Parlamenta za vanjsko uplitanje i dezinformacije, o pravilima EU-a za "zlatne vize" i zabrani takozvanih zlatnih putovnica. Glasat će i o rezoluciji o posljedicama presude Suda Europske unije vezano uz mehanizam uvjetovanosti korištenja EU novca poštovanjem vladavine prava te će obilježiti Međunarodni dan žena.

 Kalendar predsjednice. Predsjednica Roberta Metsola susreće se u utorak s čelnicom Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Christom Schweng, šeficom Komisije Ursulom von der Leyen te premijerkom Islanda Katrín Jakobsdóttir. U srijedu će razgovarati s predsjednikom Vojnog odbora Europske unije generalom Claudiom Grazianom, a u četvrtak sudjelovati na plenarnoj sjednici 9. Europskog odbora regija i gradova u Marseilleu u Francuskoj.

Konferencija za novinare. Press služba EP-a održat će konferenciju za novinare s glasnogovornicima klubova zastupnika u Parlamentu u petak u 11 sati.

 Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

 

 

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

 

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

EU - Ukrajina: https://multimedia.europarl.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.