Europski parlament izbornom kampanjom ističe važnost glasanja za zaštitu demokracije

Europski parlament izbornom kampanjom ističe važnost glasanja za zaštitu demokracije

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj na konferenciji za medije predstavio je ključnu fazu komunikacijske kampanje za europske izbore u kojoj ističe važnost glasanja za zaštitu demokracije. Voditeljica Ureda Maja Ljubić Kutnjak kazala je kako je Parlament do sada u prvom redu informirao građane o rezultatima rada u ovom mandatu te da je u idućoj etapi glavna poruka kampanje: Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost. „Vjerujemo da demokracija nije samo temeljno pravo već i zajednička odgovornost svih nas. Glasanje je najizravniji način korištenja te odgovornosti“, poručila je Ljubić Kutnjak.

„Jedan od glavnih komunikacijskih elemenata kampanje je četverominutni dokumentarni film koji ilustrira krhkost demokracije kroz osobne priče nekoliko starijih Europljana. Protagonisti iz prve ruke govore o ograničenju osobnih sloboda i iskustvu života pod represivnim režimima te buduće generacije podsjećaju da se demokracija ne može uzimati zdravo za gotovo“, rekla je voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Kratki film dostupan je na internetskoj stranici posvećenoj europskim izborima te YouTube kanalu Europskog parlamenta.

Na današnjoj konferenciji sudjelovali su i predstavnici iz Hrvatske, Božidar Jančiković (84) i Jana Jančiković (19), koji su zajedno sa sudionicima iz preostalih 26 država članica bili odabrani za sudjelovanje u ovom jedinstvenom europskom projektu.

Raste interes za europske izbore

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja, a posljednje istraživanje Eurobarometra ukazuje na pozitivne trendove kada je riječ o ključnim indikatorima. Tako u Hrvatskoj 61 % ispitanika kaže da ih zanimaju europski izbori (što je 4 postotna boda više u odnosu na jesen 2023. te čak +24 p.b. više u odnosu na isto razdoblje uoči izbora 2019.) 57 % građana ističe kako bi izašli na izbore da se oni održavaju idući tjedan (+4 p.b. u odnosu na prošlo istraživanje te + 15 p.b. u odnosu na isto razdoblje 2019.), a velika većina građana ( 83 % ) smatra da Hrvatska ima koristi od EU članstva. „Uz ove ohrabrujuće uzlazne trendove, velika većina hrvatskih građana slaže se da je izlazak na birališta još važniji u aktualnom međunarodnom kontekstu. Uzastopne krize posljednjih godina te europski odgovor na njih ojačali su ulogu EU-a u očima građana. Stoga vjerujem da će i odaziv birača 9. lipnja biti veći nego 2019., kada je izlaznost u Hrvatskoj bila 29,85 %“, zaključila je Ljubić Kutnjak. Govoreći pak o prioritetnim pitanjima koja zanimaju domaće birače, istaknula je kako u izbornoj kampanji očekuju u prvom redu raspravu o jačanju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta te borbi protiv siromaštva i društvene isključenosti.

Dodatne informacije i izjave

„Demokracija Europske unije danas je važnija nego ikad. Svojim ćete glasom odlučiti u kojem će smjeru ići Europa sljedećih pet godina. Odlučit ćete o tome u kakvoj Europi želimo živjeti,” rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

„Demokracija je kolektivna odgovornost – koju imamo ne prema političkoj ideji ili određenom cilju, nego prema sebi samima,” rekao je glasnogovornik Europskog parlamenta Jaume Duch. „Naša ujedinjenost u europskoj demokraciji veća je nego što mislimo: nadilazi nacionalne granice, političke osjetljivosti i generacije. U ovim našim polariziranim vremenima to je lako zaboraviti, a naša kampanja osmišljena je da nas podsjeti na ono što nas ujedinjuje.” U ključnom videouratku kampanje istražuje se šarolika povijest mnogih europskih zemalja koje su iskusile ograničavanje osobnih sloboda i nestalnu prirodu demokracije ako je se aktivno ne čuva. Film „Iskoristi svoj glas” i devet prilagođenih verzija za televiziju, kina, radio postaje i društvene mreže istodobno su objavljeni u svim državama članicama.

  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.