Evo zašto je ova, druga najveća, zemlja u Europi, s populacijom od više od 44 milijuna ljudi, zanimljiva agresoru

Evo zašto je ova, druga najveća, zemlja u Europi, s populacijom od više od 44 milijuna ljudi, zanimljiva agresoru

 Evo zašto je ova druga najveća zemlja u Europi, s populacijom od više od 44 milijuna ljudi, zanimljiva agresoru. Ukrajina je četvrta u svijetu po ukupnoj vrijednosti prirodnih resursa. Crno more je ključna geoekonomska regija za Rusiju i Ukrajinu, koje se uvelike oslanjaju na luke za poljoprivredni i industrijski izvoz. Putin ne misli samo na sigurnosnu i geopolitičku dimenziju, već prije svega na povijest, kulturu i religiju, ali u podlozi svega su zapravo ekonomski čimbenici i rudna i ostala bogatstva.

Ukrajina je rangirana kao:

Prva je u Europi po dokazanim rezervama ruda s uranom, druga je u Europi i na desetom mjestu u svijetu po rezervama rude titanija. Zauzima drugo mjesto u svijetu po istraženim rezervama ruda mangana (2,3 milijarde tona, ili 12% svjetskih rezervi). Ima druge najveće rezerve željezne rude u svijetu (30 milijardi tona). Drugo mjesto u Europi zauzima po rezervama rude žive. Na trećem je mjestu u Europi i (13. mjesto u svijetu) po rezervama plina iz škriljaca ( 22 trilijuna kubičnih metara ), četvrta je u svijetu po ukupnoj vrijednosti prirodnih resursa i sedma u svijetu po rezervama ugljena (33,9 milijardi tona).

Ukrajina je i važna poljoprivredna zemlja

Prva je u Europi po površini obradivih površina, treća je u svijetu po površini crnice (25% svjetske zapremine). Na prvom mjestu u svijetu je po izvozu suncokreta i suncokretovog ulja, na drugom mjestu je u Europi te treća u svijetu po proizvodnji ječma te zauzima četvrto mjesto u izvozu ječma. Treći je najveći proizvođač i četvrti najveći izvoznik kukuruza u svijetu, Četvrti je najveći proizvođač krumpira u svijetu. Peti je najveći proizvođač raži na svijetu.
Zauzima peto mjesto u svijetu po proizvodnji meda/pčela (75.000 tona). Osma je u svijetu po izvozu pšenice; na devetom je mjestu u svijetu po proizvodnji kokošjih jaja, a na 16. mjestu u svijetu je po izvozu sira.

Ukrajina može zadovoljiti potrebe za hranom za 600 milijuna ljudi.

Ukrajina je važna industrijska zemlja. Prva je u Europi po proizvodnji amonijaka.Ima drugi najveći i četvrti najveći sustav plinovoda Europi. Osma je u svijetu po instaliranom kapacitetu nuklearnih elektrana. Treća je u Europi i 11. u svijetu po dužini željezničke mreže (21.700 km). Na trećem mjestu je u svijetu (nakon SAD-a i Francuske) po proizvodnji lokatora i opreme za lociranje. Treći je najveći izvoznik željeza u svijetu, četvrti je najveći izvoznik turbina za nuklearne elektrane u svijetu. Četvrti je najveći svjetski proizvođač raketnih bacača. Četvrta je u svijetu po izvozu gline te po izvozu titanija. Na osmom mjestu u svijetu je po izvozu ruda i koncentrata. Na devetom mjestu u svijetu je po izvozu proizvoda za obrambene industrije, deseti je najveći proizvođač čelika u svijetu (32,4 milijuna tona).

FOTO: Radio Sarajevo

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.