Siloviti napadi ruskih snaga na Ukrajinu se nastavljaju, no počinju i pregovori

Siloviti napadi ruskih snaga na Ukrajinu se nastavljaju, no počinju i pregovori

Iz sata u sat putem medija ali i društvenih mreža stižu vijesti o strahovitom ratu u Ukrajini i velikoj borbi ukrajinskih snaga da obrane Kijevo i druge gradove koje ruske snage neprestance napadaju već gotovo tjedan dana. Svjetski mediji javljaju i da je na granici Ukrajine i Bjelorusije otpočeo sastanak izaslanstva Ukrajine i Rusije. Moskva tvrdi da želi postići "sporazum" s Kijevom. Složili smo se da trebamo postići sporazum, ali to mora biti u interesu obiju strana, rekao je ruski pregovarač i savjetnik Kremlja Vladimir Medinski. Ukrajinska strana poručuje je ključno pitanje pregovora - trenutni prekid vatre i povlačenje trupa iz Ukrajine. HRT 4, u Hrvatskoj donosi kronologiju po satima, a mi smo izdvojili sljedeće: -5759765https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-teske-borbe-u-predgradima-kijeva-za-danas-najavljeni-pregovori-moskve-i-kijeva-5759765

11:28

Ruska vojska objavila je da civili mogu "slobodno" napustiti Kijev, optuživši ukrajinske vlasti da ih koristi kao "živi štit". - Svi civili mogu slobodno napustiti grad autocestom Kijev-Vasilkiv, jugozapadno od glavnog grada, rekao je na televiziji glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov.
Vlasti u Kijevu je optužio da nagovaraju civile da ostanu, kako bi im poslužili kao "živi štit" u srazu s ruskom vojskom. Prema njegovim riječima, grad je u rukama "pljačkaša, lopova i nacionalista".

Ukrajinska delegacija stigla na ukrajinsko-bjelorusku granicu

10:09

Ukrajinska delegacija stigla je na ukrajinsko-bjelorusku granicu kako bi sudjelovala u pregovorima s predstavnicima Ruske Federacije. Iz ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog poručuju kako je ključno pitanje pregovora - trenutni prekid vatre i povlačenje trupa iz Ukrajine. U izaslanstvu su, među ostalima, ministar obrane Oleksij Reznikov i predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak

Petog dana svoje ofenzive Moskva je rekla da želi postići "sporazum" s Kijevom tijekom razgovora u ponedjeljak, dok se čini da njezina ofenziva nailazi na veći otpor nego što se očekivalo.
- Svakog sata dok se sukob odugovlači, ukrajinski građani i vojnici ginu. Složili smo se da trebamo postići sporazum, ali to mora biti u interesu obiju strana", rekao je ruski pregovarač i savjetnik Kremlja Vladimir Medinski.

 BP odlazi iz Rusije

11:12

Britanski naftni i plinski div BP objavio je da zbog ruskog napada na Ukrajinu izlazi iz vlasničke strukture ruske naftne tvrtke Rosneft, raskidajući partnerstvo staro nekoliko desetljeća.

NATO pojačava vojnu potporu Ukrajini

11:06

NATO saveznici opskrbit će Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovksim naoružanjem, objavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru, dodajući da je održao još jedan telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom.

 

09:59

Noćas je odbijen ruski pokušaj osvajanja Kijeva, objavile su ukrajinske snage. Markijan Lubkivsky, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, kazao je za HTV da je rusko ministarstvo obrane javilo da bi dali ratni koridor. No Lubkivsky poručuje da im više potpuno ništa ne vjeruje jer ruske snage gađaju i stanovnike. 
Ukrajinska vojska se jako dobro bori, ali situacija je jako teška. 
- Vidim da Vladimir Putin neće stati s agresijom. Mi se ne damo, ovo je naša zemlja i našu zemlju branimo, kazao je. 
Kijev nije okružen i nije pao, rekao je. Oni ubacuju diverzante u grad kako bi stvorili paniku. Ima i pokušaja ubijanja ljudi u gradu, ali naša vojska i specijalne jedinice jako dobro odrađuju svoj posao, izjavio je Lubkivsky. 

Sve spremno za pregovore

09:19

Danas bi trebali početi mirovni pregovori između izaslanstava kijevske i moskovske vlade oko ruske invazije na Ukrajinu. Rusko izaslanstvo već je napustilo bjeloruski glavni grad Minsk i otputovalo na ukrajinsko-bjelorusku granicu, u blizini rijeke Pripjat, gdje bi, prema izvješćima, oko podne trebao biti održan sastanak.
Ukrajina je pristala pokrenuti mirovne pregovore s Rusijom u nedjelju, čak i dok su bitke bjesnile u ključnim gradovima, a ruski predsjednik Vladimir Putin podigao spremnost nuklearnih snaga. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako u rezultate sastanka ne vjeruje, ali treba pokušati.

 Ivančić: Svi se nadaju da će ovo ludilo što prije završiti

Denis Ivančić, Istranin koji živi u Ivano-Frankivsku na zapadu Ukrajine, javio se u Studio 4. - Jučer navečer je bila uzbuna, trajala je 10-ak minuta. Ima jako mnogo izbjeglica iz Kijeva, rekao je.
Objasnio je da za sada ne nedostaje osnovnih namirnica, dućani rade i imaju namirnica, u centru grada rade 3 bankomata, može se doći do gotovine, no zatvorene su ostale trgovine, restorani i barovi.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.