Komisija otvara pozive za ulaganje više od 176 milijuna eura u digitalne kapacitete i tehnologiju

Komisija otvara pozive za ulaganje više od 176 milijuna eura u digitalne kapacitete i tehnologiju

Europska komisija otvorila je novi skup poziva za dostavu prijedloga u okviru programa rada za razdoblje od 2023. do 2024. programa Digitalna Europa za jačanje digitalnih kapaciteta diljem EU-a. Ovi su pozivi otvoreni za tvrtke, javne uprave i druge subjekte iz država članica EU, zemalja EFTA/EEA i pridruženih zemalja. Proračun za ovaj skup poziva iznosi preko 176 milijuna eura. 

Ova runda ulaganja uključuje 74 milijuna eura daljnje potpore za stvaranje sektorskih  podatkovnih prostora , temelja  podatkovne strategije EU-a , kao i druge projekte u području podataka. Povezano s tim, projekti koji se tiču  ​​infrastrukture od oblaka do ruba  dobit će 30 milijuna eura bespovratnih sredstava za bolju integraciju različitih rubnih rješenja iz telekomunikacijskog i industrijskog sektora, osiguravajući njihovu učinkovitu suradnju.

Daljnjih 67,5 milijuna eura bit će uloženo u  umjetnu inteligenciju (AI) . Jedan primjer je Savez za jezične tehnologije najavljen u nedavnom  paketu inovacija umjetne inteligencije . To će podržati stvaranje europskih modela velikih jezika i generativne umjetne inteligencije. To će obogatiti europsku jezičnu raznolikost u području generativne umjetne inteligencije, kao i omogućiti bolju autonomiju za korištenje i dijeljenje europskih podataka.

Također će biti objavljeni pozivi za ulaganje 4 milijuna eura u napredne digitalne vještine, s ulaganjem u  Platformu digitalnih vještina i poslova  kako bi se odraslima pomoglo u postizanju osnovnih digitalnih vještina, te projekt o 'djevojkama i ženama u digitalu' kako bi se potaknula bolja politika u postizanju ravnopravnosti  spolova. konvergencija u ICT sektoru . Daljnjih 1 milijun eura bespovratnih sredstava bit će stavljeno na raspolaganje za projekt daljnje suradnje na razvoju prekograničnih  digitalnih javnih usluga .

Rok za ove pozive je 29. svibnja 2024. godine.

Više informacija o aktivnostima koje podržavaju ovi  pozivi  dostupno je ovdje . Više informacija o podnošenju zahtjeva za bespovratna sredstva za ove pozive na dostavu prijedloga i relevantnim temama  dostupno je na internetu . Dodatni pozivi u okviru Programa rada 2023-2024 provizorno se planiraju objaviti kasnije ovog ljeta.

Informativne sesije 

Za više informacija

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.