Održan panel Unija ravnopravnosti: Gdje smo na kraju aktualnog saziva Europskog parlamenta

Održan panel Unija ravnopravnosti: Gdje smo na kraju aktualnog saziva Europskog parlamenta

Europska unija kontinuirano radi na unaprjeđenju zakonodavnog okvira i donošenju mjera za poboljšanje položaja žena koje i dalje zarađuju u prosjeku 13 % manje nego muškarci, teže napreduju, lakše gube radna mjesta te su -uz ekonomsku neravnopravnost i dalje suočavaju brojnim predrasudama i rodno uvjetovanim nasiljem. Istaknuto je, među ostalim, tijekom panela koji su povodom Međunarodnog dana žena u Kući Europe u Zagrebu organizirali Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Zaklada Solidarna.

U raspravi su sudjelovali Predrag Fred Matić, zastupnik u Europskom parlamentu,  Vedrana Šimundža - Nikolić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Snježana Vasiljević, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu te Marina Škrabalo, programska savjetnica Solidarne.  Osvrnuli su se na implementaciju europskih zakona iz područja rodne ravnopravnosti te na izazove iz domaće prakse, izdvojivši nedostatan pristup civilnog sektora institucionalnom procesu oblikovanja i praćenja politika, nedostatak resursa i financija te nezadovoljavajući sustav rane prevencije kad je riječ o nasilju u obitelji. Zastupnik Predrag Fred Matić najavio je da bi idući mjesec na plenarnoj sjednici Europski parlament trebao završno glasati o prvom EU zakonu o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koji će uvesti opsežne mjere za zaštitu žrtava te im osigurati pristup pravosuđu i pomoći. Također je istaknuo da osobno najvećim uspjehom u mandatu smatra usvajanje Rezolucije o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena u EU-u, na kojoj je radio kao autor. „Iako nije riječ o zakonodavnom aktu, vidljivo je da se na ovaj dokument pozivaju države članice i EU institucije kada god se raspravlja o stvaranju pretpostavki za univerzalni i puni pristup seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravstvenim uslugama.“

Prije početka panela okupljenima su se obratile voditeljica programa razvoja filantropije Zaklade Solidarna Karla Pudar, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak te videoporukom eurozastupnica Sunčana Glavak.

Karla Pudar je najavila da Fond za žene Solidarne upravo danas pokreće novu humanitarnu akciju „Život ima cijenu“ za pomoć ženama i djeci žrtvama nasilja. „Svaka treća žena u Hrvatskoj doživjela je neki oblik nasilja, na jedno prijavljeno nasilje dolazi 10 neprijavljenih. U prosjeku je potrebno 6 godina dok žena ne napusti nasilan odnos“, rekla je Pudar te napomenula da su upravi ti podaci uvjetovali i smjernice i naziv nove kampanje kojom Fond želi pomoći žrtvama rodno uvjetovanog nasilja.

Zastupnica Sunčana Glavak podsjetila je da je u ovom mandatu Europski parlament usvojio brojne zakone koji trebaju ukloniti uočene prepreke rodnoj ravnopravnosti, od direktive o ženama u upravljačkim strukturama velikih trgovačkih društava, do novih pravila o transparentnosti plaća za rad jednake vrijednosti. „Prema podacima Europskog instituta za ravnopravnost, kada bi se ženama pružile jednake prilike na europskom tržištu rada, BDP po stanovniku u Europskoj uniji mogao bi se povećati s 1,95 bilijuna eura na 3,15 bilijuna eura do 2050. godine“, istaknula je zastupnica.

U kontekstu predstojećih europskih izbora voditeljica Ureda Europskog parlamenta Maja Ljubić Kutnjak osvrnula se na zastupljenost žena u donošenju političkih odluka. Podsjetila je da je Parlament predložio reformu europskog izbornog zakona prema kojoj bi, među ostalim, stranke trebale sastaviti liste s jednakim brojem kandidatkinja i kandidata. Istaknula je također da je u ovom sazivu Parlamenta zastupljenost žena 40 %, ali da postoje velike razlike među državama članicama. „Unatoč općenitom poboljšanju na prošlim izborima 2019., neke države članice nisu izabrale nijednu zastupnicu, poput Cipra dok, primjerice, Finska i Švedska imaju više ženskih nego muških zastupnika“, kazala je Ljubić Kutnjak te poručila kako se nada da će nakon europskih izbora u lipnju udio žena u ukupnom broju zastupnika u Parlamentu dodatno porasti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.