Milorad Popović o padu crnogorske vlade

Milorad Popović o padu crnogorske vlade

Kao što se i najavljivalo ali, znatno ranije „pala je" kontroverznog prosrpskog premijera Zdravka Krivokapića koja je osnovana u manastiru Ostrog pod izravnim političkim sponzorstvom Srpske pravoslavne Crkve. Mnogi tvrde kako je padu Crnogorske Vlade kumovao bivši premijer Milo Đukanović. S piscem Miloradom Popovićem u Studiju 4 o tome je razgovarao Petar Vlahov.

Uzroci nestabilnosti Krivokapićeve vlade više su vanjskopolitičke prirode 

- Padu vlade presudile su mnoge stvari. U Crnoj Gori vjekovima se vlade formiraju u manastirima i samostanima, tako da je to bio jedan proces koji je posljedica, možemo reći hibridnog rata, koji je vođen iz Beograda. Cilj cijele infrastrukture bio je, ne samo promjena vlasti, nego i promjena karaktera crnogorskog društva i države i stvaranje od prozapadne sekularne zemlje, u jedno srpsko-rusku koloniju, rekao je javljajući se iz Cetinja putem Skypea Milorad Popović. 

U tom je kontekstu, rekao je, vlada Zdravka Krivokapića u mnogo čemu bila sporna i nestabilna.

- Od samog njenog sastava - to je bila grupa fanatika i šarlatana. Možete misliti, kad mitropoliti biraju ministre. Da je to moguće Švedska i Amerika, Njemačka ili Rusija bile bi klerikalne zemlje. To je jedna anomalija, rekao je Popović o Krivokapićevoj vladi kojoj je i sam predviđao brzi pad.

Smatra da se uloga Mile Đukanovića, kad je riječ o padu Krivokapićeve vlade, precjenjuje. 

- U pitanju je više drugih faktora, mislim više vanjskopolitičkih nego unutarpolitičkih, rekao je. Dodao je da je Crna Gora članica NATO-a.  Mi smo stjecajem okolnosti, što može biti i sreća i nesreća, na liniji jednog geopolitičkog sukoba izmneđu Zapada i NATO-a i Rusije, rekao je.

- S obzirom da se već pokazalo u zadnjih godinu dana da su, ne samo političke, nego i kulturne i sigurnosne strukture usko se vezale za Moskvu i Beograd, po onome što se špekulira, a manje-više postoji za to puno indicija, zapadne zemlje, prije svega Amerika, uključile su se i mislim da su presudno utjecale na to da Dritan Abazović koji je bio dio projekta preuzimanja Crne Gore od strane Beograda i Moskve, otkaže poslušnost Krivokapiću, objasnio je Milorad Popović. 

Na pitanje kakve su sada opcije u igri i je li moguće formiranje manjinske vlade Dritana Abazovića ili slijede novi izbori, Popović je kazao da su sve opcije na stolu i da bi davanje neke čvrste prognoze bilo gatanje.  

- Mislim da je moguća prva opcija tzv. manjinska vlada koja bi možda bila "oročena" na 15 mjeseci, do svibnja 2023. godine kada će biti i predsjednički izbori, pa bi se mogli održati i parlamentarni izbori. Ta opcija prvo odgovara Abazoviću, rekao je. 

Problem etnički podijeljene nacije 

Što se tiče problema Crne gore, u pitanju je, kaže, svjetonazorski sukob između Crne Gore kao dijela prozapadnog ili istočnog bloka. 

- Sve drugo, što se tiče ekonomskog sistema, klijentelizma, korupcije i ostalih patologija - to je uglavnom opće mjesto istočnoeuropskih društava, smatra Popović.  Da je Crna Gora bila baš tako kriminalna ne bi bila u vrijeme bivše vlasti prva u redu za ulazak u EU. Međitim, ključni problem koji su u Crnoj Gori uzrok stalne napetosti i nesigurnosti je podijeljenost unutar većinskog pravoslavnog stanovništva. Dakle, sindrom podijeljene nacije između Srba i Crnogoraca koji su iz istog etničkog stabla i koji potpuno suprotno vide i tradiciju Crne Gore i planove za budućnost - to je nešto što determinira stalne probleme Crne Gore. Oni su naravno, u širem regionalnom kontekstu dio šire slike koja se tiče međurnarodnog poretka, prije svega odnosa Rusije, EU-a i NATO-a, istaknuo je Milorad Popović.

Krivokapićev zakon o državljanstvu - etnički inženjering

O kontroverznom zakonu o državljanstvu kojeg je Krivokapić forsirao i kojim dobar dio dijaspoer dobiva pravo glasa,  Popović kaže da nije u pitanju samo dijaspora. 

- U pitanju je velik broj rezidenata koji žive u Crnoj Gori. Crna Gora ima restriktivni zakon o državljanstvu s obzirom na njezinu veličinu. Krivokapić je između svih zadataka koje je dobio, posljednji dan svoje vlasti proglasio zakon o državljanstvu kojim bi trebalo 10-15 posto novog biračkog tijela ući u Crnu Goru. Riječ je o srpskim državljanima, ljudima srpske nacionalnosti koji žive u Crnoj Gori ili u Srbiji ili na Zapadu i na taj način bi se napravio etnički inženjering, koji bi s obzirom na malu veličinu Crne Gore, trajno narušio unutrašnji balans i mogućnost Crne Gore da bude suverena i nezavisna država. Sama ta činjenica možda više od svega govori o karakteru te vlade, zaključio je Milorad Popović.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/milorad-popovic-o-padu-crnogorske-vlade-5280578

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.