Ruska ofenziva na Donbas; novi ultimatum braniteljima Mariupolja

UKRAJINA

Rusija u velikoj ofenzivi na Donbas napada istočnu Ukrajinu duž 480 kilometara bojišnice, a jučer je okupiran grad Kremina. Rusko ministarstvo obrane dalo je ukrajinskim borcima koji se skrivaju u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju novi ultimatum. U priopćenju navode da su njihove snage otvorile humanitarni koridor od tvornice Azovstalj za povlačenje ukrajinskih vojnika kao i za evakuaciju civila. Novi rok za predaju je danas poslijepodne.

Gotovo cijeli Mariupolj je pod nadzorom ruskih snaga. U čeličani su navodno i stotine civila. Humanitarnih koridora nema već danima.

Ruski zastupnik zaprijetio Moldaviji zbog zabrane ruskih ratnih simbola

13:35

Ruski čelnici oštro su reagirali na zabranu proruskih ratnih oznaka u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji, javlja dpa.

Početkom tjedna Kišinjev je zabranio simbole "Z" i "V" koji predstavljaju potporu ruskim trupama koje ratuju u Ukrajini te također lentu Svetog Jurja, oznaku pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali proruskih separatista u Ukrajini.

Ruski zastupnik Aleksej Puškov zaprijetio je predsjednici Maji Sandu da će nezina zemlja završiti na "smetlištu povijesti".

 

Brazil protiv rata u Ukrajini i protiv sankcija Rusiji

13:18

 Brazil nedvosmisleno osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu, ali je protiv gospodarskih sankcija Moskvi, izjavio je ministar gospodarstva Paulo Guedes.

- Rusiju ne treba izbaciti iz multilateralnih tijela, poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke jer bi to "rušilo mostove" i "poticalo ekonomski rat, rekao je Guedes u utorak na "online" događaju koji je organizirao think tank Centar za strateške i međunarodne studije.

Rusija je od Brazila zatražila potporu u MMF-u, Svjetskoj banci i skupini vodećih gospodarstava G20, tražeći pomoć u nastojanjima da se odupre teškim sankcijama koje joj je Zapad uveo otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu, navodi se u pismu koje je Reuters dobio na uvid.

 

U 13 sati ističe ruski ultimatum za predajom

12:20

Ruske postrojbe, čini se, oklijevaju s ulaskom u čeličanu Azovstal, posljednju crtu obrane Mariupolja. Nakon jučerašnjeg posljednjeg ultimatuma, ukopanim braniteljima razrušenog grada stiže novi ultimatum ruskog ministarstva obrane, koji istječe u 13 sati. 

 

Denis Ivančić: Rat je skoro došao u Ivano-Frankivsk, situacija je sve gora

11:05

Kod nas su uzbune sve češće, situacija je sve gora. Rat je skoro došao u Ivano-Frankivsk. Prije dva dana rekatirali su Lavov, bilo je civilnih žrtava, a par sati prije po noći dvije rakete išle su prema Ivano-Frankivsku. Uspjeli su ih skinuti s protuzračnom obranom. Mi imamo još više izbjeglica, sad smo na oko 140.000-150.000 izbjeglica, rekao je za HRT Denis Ivančić.

 

Charles Michel u nenajavljenom posjetu Kijevu

10:53

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel doputovao je u utorak u Kijev, gdje će se tijekom dana sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

 

Mariupolj: U srijedu novi pokušaj evakuacije

09:50

Ukrajina je postigla preliminarni dogovor s Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju žena, djece i starijih građana iz opkoljenog Mariupolja u srijedu, objavila je potpredsjednice ukrajinske vlade Irina Vereščuk. 

 

Francuska priprema embargo na rusku naftu

08:48

Francuska priprema embargo na rusku naftu - na razini Europske unije. Izjavio je to francuski ministar financija, dodajući da takav potez želi i predsjednik Emmanuel Macron koji je, dan prije, u intervjuu za France 5, rekao da će Francuska podržati puni embargo na naftu i plin iz Ruske Federacije. Macron je također zanijekao izvješća da je taj embargo odgođen na njegovu inicijativu do kraja francuskih predsjedničkih izbora...

 

Britansko ministarstvo obrane: Povećana prisutnost ruskih snaga na istoku Ukrajine

07:58

Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije informacije u vezi s ruskom invazijom. Navode da se povećava ruska pristunost na istočnoj granici Ukrajine i da u Donbasu ruske snage nastoje probiti ukrajinsku obranu.  

 

IAEA: Nuklearka u Černobilu ponovno uspostavila veze s državnim regulatorom

07:57

 Ukrajina je jučer rekla Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da je uspostavljena izravna komunikacija između nuklearne elektrane u Černobilu i državnog regulatora za atomsku energiju nakon što su ruski vojnici napustili postrojenje, priopćila je IAEA.

Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je to "vrlo dobra vijest", dodajući da će kasnije ovog mjeseca voditi tim stručnjaka u Černobil kako bi izvršili niz procjena.

Ruske snage okupirale su ugašenu elektranu ubrzo nakon invazije Ukrajine, ali su je napustile 31. ožujka, priopćila je IAEA.

 

Vojnici u okruženom Mariupolju "žive možda svoje posljednje dane", rekao je vojnik

04:50

Živimo možda svoje posljednje dane, pa i sate, rekao je zapovjednik ukrajinskih vojnika koji su pod ruskom opsadom u Mariupolju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih "izvuče" iz okruženog grada, u poruci objavljenoj u srijedu na Facebooku.

- Neprijatelj je deset puta brojniji od nas, rekao je Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u željezari Azovstalj u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

Pozivamo i usrdno molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritorij trećih zemalja", dodao je. 

 

Ruski milijarder osudio rat u Ukrajini

00:50

Ruski milijarder Oleg Tinkov, osnivač internetske banke Tinkoff, velikog uspjeha fintecha zadnjih godina, osudio je u utorak "bezumni" ruski rat u Ukrajini i pozvao Zapad da pomogne da se zaustavi taj "pokolj".

- Devedeset posto Rusa su protiv tog rata, napisao je Tinkov (54) na Instagramu, istaknuvši da "taj bezumni rat nikome ne koristi" jer "ginu nedužni ljudi i vojnici".

Banka Tinkoff, osnovana 2006., navodi da danas ima oko 20 milijuna klijenata.

Tinkov koji je 2020. otišao s mjesta izvršnog direktora banke, na popisu je osoba pod britanskim sankcijama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Kada su se ujutro probudili mamurni, generali su shvatili da imaju vojsku koja nije nije ni za što", poručio je Tinkov u utorak, dodajući: "A kako vojska može biti dobra ako ništa drugo ne valja u zemlji koja se guši u nepotizmu i u sluganstvu?"

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ruska-ofenziva-na-donbas-novi-ultimatum-braniteljima-mariupolja-6866559

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.