Stotinjak civila evakuirano iz čeličane Azovstalj

Stotinjak civila evakuirano iz čeličane Azovstalj

Stotinjak ukrajinskih civila evakuirano je jučer iz uništene čeličane Azovstalj u gradu Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što su Ujedinjeni narodi potvrdili da je u tijekuo operacija sigurnog prolaza. Prvi evakuirani civili trebali bi stići u grad Zaporižja, koji je pod kontrolom Ukrajine. Ruska vojska usredotočila se na jug i istok Ukrajine nakon što nije uspjela zauzeti Kijev.

 

Kijev: Otkrili smo ruske špijune u ukrajinskom vojnom stožeru

08:00

Ukrajinska obavještajna služba objavila je da je otkrila ruski špijunski lanac. Jedan od špijuna čak je i bio zaposlenik glavnog stožera ukrajinske vojske, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskija, u nedjelju navečer, a prenijela je ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Nije dao detalje o tome koliko je špijuna u lancu.

Arestovič je naveo jednu od meta te skupine.

- Drugovi su trebali srušiti putnički zrakoplov nad Rusijom ili Bjelorusijom pa svaliti odgovornost na Ukrajinu, rekao je. Dodao je da su se za taj plan trebali koristiti protuzračni projektili iz ukrajinskih zaliha.

 

Stotinjak civila evakuirano iz čeličane Azovstal

01:30

Stotinjak ukrajinskih civila evakuirano je jučer iz uništene čeličane Azovstal u gradu Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što su Ujedinjeni narodi potvrdili da je u tijeku operacija sigurnog prolaza.

- Prvi smo put imali dva dana primirja na ovom teritoriju i uspjeli smo izvesti više od sto civila - žena i djece, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

Prvi evakuirani civili danas će stići u grad Zaporižje, pod kontrolom Ukrajine, rekao je Zelenski te dodao kako se nada da će se nastaviti uvjeti koji će omogućiti evakuaciju preostalih ljudi.

Ruska vojska se fokusirala na jug i istok Ukrajine nakon što nije uspjela zauzeti Kijev u prvim tjednima rata koji je sravnio gradove, ubio tisuće civila i prisilio više od pet milijuna Ukrajinaca na bijeg iz zemlje.

U Mariupolju je Moskva proglasila pobjedu 21. travnja dok su se stotine ukrajinskih vojnika i civila sklonile u čeličanu Azovstal, golemi kompleks iz sovjetskog doba s mrežom bunkera i tunela, gdje su zarobljeni s malo hrane, vode i potrebnih lijekova.

 

Opširnije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/stotinjak-civila-evakuirano-iz-celicane-azovstal-7106757

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.