Traje pokušaj spašavanja civila iz Azovstala; Putin poslao poruku povodom Dana pobjede

UKRAJINA

U tijeku je pokušaj evakuacije posljednjih civila iz čeličane Azovstalj u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da ruske snage i dalje napadaju čeličanu, unatoč obećanju o trodnevnom prekidu paljbe - koje je trebalo nastupiti jučer.

 

Vladimir Putin uputio je poruku povodom predstojećeg Dana pobjede

13:40

Vladimir Putin uputio je poruku povodom predstojećeg Dana pobjede.

- S pravom smo ponosni na 1000-godišnju povijest Rusije. Velika pobjeda nad nacizmom u njoj zauzima posebno mjesto. Pobjeda je omogućena hrabrošću, snagom volje i jedinstvom sovjetskog naroda. Njihova snaga duha i požrtvovnost zadivili su cijeli svijet, kazao je Putin.

 

"Rusija je izgubila 24.900 vojnika"

13:32

Glavni stožer ukrajinskih Oružanih snaga objavio je nove podatke o gubicima ruske vojske. Prema njihovim navodima, Rusija je u ratu protiv Ukrajine izgubila 24.900 vojnika.

 

Šef diplomacije Danske: Zbog agresije na Ukrajinu važno očuvati stabilnost BiH

12:57

Ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod kazao je danas u Sarajevu kako je nakon ruske agresije na Ukrajinu važno sačuvati stabilnost u Europi pa tako i u BiH a važnim doprinosom tom cilju smatra jačanje demokratskih institucija pa tako i provedbu izbora zakazanih za 2. listopada.

- Rat se vratio u Europu i to u razmjerima koje nitko nije mogao zamisliti. Važno je da budemo jedinstveni mi koji se zalažemo za slobodu, kazao je Kofod novinarima nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Kazao je kako je najbolji način da se rat što prije okonča nastaviti pomagati Ukrajini i jačati njenu obranu a neprihvatljivim je ocijenio prijetnje Rusije BiH ukoliko bi ta zemlja postala članicom NATO-a.

Poručio je kako je nužno podržati BiH da bi ona funkcionirala kao istinski demokratska država.

 

Njemačka Ukrajini isporučuje oklopne haubice

12:10

Njemačka će Ukrajini isporučiti sedam oklopnih haubica tipa 2000, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

- Njemačka vlada isporukom sedam oklopnih haubica tipa 2000 želi pojačati borbenu spremnost ukrajinskih postrojbi, rekla je ministrica obrane Christine Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) koja trenutno boravi u posjetu njemačkim vojnicima koji su nakon početka rata u Ukrajini zajedno s proturaketnim sustavom Patriot prebačeni u Slovačku.

Ministrica je objasnila kako se ove haubice izlaze iz remonta i trenutno nisu u aktivnom sastavu Bundeswehra pa se njihovom isporukom neće oslabiti obrambena sposobnost njemačkih vojnih snaga.

Uz isporuku oklopnih haubica Lambrecht je najavila i obuku ukrajinskih vojnika za rukovanje tim oružjem. Obuka bi trebala započeti već sljedećeg tjedna u bazi u Idar-Oberstein a u obuci će sudjelovati i pripadnici nizozemskih oružanih snaga.

Oklopne haubice 2000, koje proizvodi njemački proizvođač oklopnih vozila Krauss-Maffei Wegmann (KMW) prema procjeni stručnjaka spadaju među najmodernije artiljerijsko naoružanje. Domet streljiva iznosi do 40 kilometara.

Bundestag je prije nekoliko tjedana nakon žustrih rasprava odobrio isporuku teškog naoružanja Ukrajini.

 

EU nastoji izmijenjenim prijedlogom naftnih sankcija Rusiji pridobiti nesklone države

12:00

Europska komisija predložila je izmjene planiranog embarga na rusku naftu nastojeći pridobiti nesklone države, rekla su danas tri izvora EU-a za Reuters.

Prema izmijenjenom prijedlogu, o kojem su izaslanici EU-a raspravljali na sastanku danas ujutro, Mađarska, Slovačka i Češka dobile bi više vremena za prilagodbu embargu i pomoć u nadogradnji vlastite naftne infrastrukture, rekli su izvori.

- Prijedlog uključuje i tromjesečni prijelaz prije nego što se brodovima EU-a zabrani transport ruske nafte, umjesto mjesec dana, dodao je jedan od izvora.

Svi su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

 

Von der Leyen uvjerena da će novi paket sankcija biti odobren

11:45

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je izjavila kako je uvjerena da će novi paket sankcija Rusiji biti odobren.

- Uvjerena sam da ćemo ovaj paket dobiti, ako treba dan duže, trebat će dan duže - ali krećemo se u pravom smjeru, rekla je predsjednica Europske komisije.

- Želimo da Ukrajina pobijedi u ovom ratu, rekla je von der Leyen, a prenosi Reuters.

Na novinarsko pitanje po kojem kriteriju će se odlučiti je li Ukrajina pobijedila u ratu, rekla je da o Ukrajini ovisi kako će pregovarati s Rusijom da bi postigla prekid vatre.

 

"Nećemo koristiti nuklearno oružje u Ukrajini"

11:30

Rusija u Ukrajini neće koristiti nuklearno oružje, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Aleksej Zajcev.

On je novinarima rekao da ruska upotreba nuklearnog oružja - rizik o kojem su zapadni dužnosnici javno raspravljali - nije primjenjiva na ono što Moskva naziva svojom posebnom vojnom operacijom u Ukrajini. 

 

Iz Azovstalja, Mariupolja i okolnih područja evakuirano je gotovo 500 ljudi

10:03

U posljednjoj zajedničkoj akciji UN-a i Crvenog križa iz Azovstalja, Mariupolja i okolnih područja evakuirano je gotovo 500 ljudi, objavio je na Twitteru glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Evakuaciju su, dodao je, izvela dva humanitarna konvoja.

- Nadam se da će Moskva i Kijev imati više prekida vatre kako bi se civilima omogućio siguran prolaz, istaknuo je Guterres.

 

Orban: Mađarska ne podržava nove sankcije EU-a protiv Rusije u sadašnjem obliku

09:46

Mađarska ne može u sadašnjem obliku podržati novi paket sankcija Europske unije, koji uključuje embargo na uvoz nafte, rekao je premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da bi sadašnji prijedlog Europske komisije o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao "atomsku bombu" bačenu na mađarsko gospodarstvo te dodao da je Mađarska spremna pregovarati ako vidi novi prijedlog koji bi ispunjavao mađarske interese.

Izvršno tijelo Europske unije u srijedu je predložilo dosad najstrože sankcije protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, no nekoliko zemalja zabrinutih zbog utjecaja koji bi prekid uvoza ruske nafte imao stalo je na put dogovoru.

Nekoliko istočnih članica EU-a zabrinuto je da za vrijeme prekida ne bi imale dovoljno vremena da se prilagode, premda diplomati kažu da bi Mađarska i Slovačka imale rok do kraja 2023.

Orban je rekao za državni radio da bi Mađarskoj trebalo 5 godina i velika ulaganja u rafinerije i plinovode kako bi mogla transformirati sadašnji sustav u kojem se oko 65 posto oslanja na rusku naftu.

 

Ukrajina: očekuje se novi konvoj UN-a za evakuaciju civila iz Azovstalja

05:30

Novi konvoj UN-a očekuje se danas kako bi se evakuirali zadnji civili iz čeličane Azovstalj u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci, bez ikakvoga jamstva o prekidu borbi. Pomoćnik glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda zadužen za humanitarna pitanja Martin Griffiths najavio je u četvrtak da novi konvoj kreće prema gradu koji je postao simbol ruske invazije započete 24. veljače. Međunarodni odbor Crvenog križa potvrdio je da je uključen u operaciju.

Prošlog vikenda Azovstalj je napustilo stotinjak civila u evakuaciji koju su organizirali UN i Crveni križ. 

Informacije o situaciji u mariupoljskoj čeličani u kojoj se nalaze civili i branitelji i dalje su proturječne.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer da ruske snage nastavljaju napadati čeličanu, unatoč ruskome obećanju o trodnevnom prekidu paljbe koji je trebao početi u četvrtak ujutro. Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u četvrtak navečer da je "ruska vojska i dalje spremna osigurati evakuaciju civila" iz Azovstalja, kojih bi moglo biti još dvjestotinjak, zarobljenih u kompleksu s ukrajinskim borcima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio je da ruska vojska poštuje prekid vatre oko tvornice te da humanitarni koridori oko Azovstalja "funkcioniraju". To su demantirali ukrajinski branitelji, a zamjenik zapovjednika pukovnije Azov, koja brani pogone, Svjatoslav Palamar rekao je u video snimci da se unutar same čeličane vode "krvave borbe" i da se Rusi ne drže obećanja o primirju.

 

Zelenski: U ruskim napadima srušene stotine bolnica

02:40

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u ruskim napadima na Ukrajinu srušene stotine bolnica i drugih ustanova te da su liječnici ostali bez lijekova za liječenje raka, a ne mogu obavljati ni operacije.

Zelenski je u video poruci humanitarnoj medicinskoj organizaciji rekao da na mnogim mjestima na istoku i jugu Ukrajine, gdje se vode glavne borbe, nedostaje čak i osnovnih antibiotika.

- Pogledamo li samo medicinsku infrastrukturu, do danas su ruske snage srušile ili oštetile gotovo 400 zdravstvenih ustanova: bolnica, rodilišta, klinika, rekao je okupljenima dodavši da je na područjima pod ruskom okupacijom situacija katastrofalna.

Rusija tvrdi da gađa samo vojne i strateške ciljeve.

 

Opširnije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/un-humanitarni-konvoj-na-putu-prema-celicani-azovstalj-u-mariupolju-7185772

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.