Policija je u petak u Berlinu rastjerala nekoliko ilegalnih propalestinskih prosvjeda, a ispred Brandenburških vrata uhićeno je više od stotinu prosvjednika. Prema informacijama policije, u sukobima prosvjednika i policije ozlijeđena su dva policajca. Osim skupa ispred Brandenburških vrata, policija je rastjerala i skup na Alexanderplatzu na kojem je bilo nekoliko stotina ljudi.

Berlinske vlasti zabranile su većinu propalestinskih okupljanja i prosvjeda, jer se navodi da predstavljaju sigurnosnu prijetnju jer "prosvjednici mogu uzvikivati ​​antiizraelske ili antisemitske slogane" . Prosvjede, koje su odobrile vlasti, pomno je pratila policija.

Oprezni pristup propalestinskim prosvjedima podržava većina njemačkih političara. Neki zagovornici građanskih prava, kao i skupina židovskih umjetnika i pisaca, izrazili su zabrinutost da bi takva ograničenja mogla ugroziti ustavna prava. U petak navečer uhićenja su pogodila i prosvjednike na glavnom željezničkom kolodvoru u New Yorku, gdje su većinom židovski Njujorčani prosvjedovali protiv izraelskog bombardiranja Gaze. Prema njujorškoj policiji uhićeno je najmanje 200 osoba, a prema organizatorima policija ih je privela više od 300. Snimke uhićenih prosvjednika s lisicama na rukama u majicama s natpisima poput "Ne u naše ime" kružile su društvenim mrežama . Prosvjed na Glavnom željezničkom kolodvoru organizirali su članovi grupe Židovski glas za mir koji su zauzeli glavnu dvoranu kolodvora.

Erdogan: U Gazi je masakr

Masovni prosvjed u Carigradu okupio je 1,5 milijuna ljudi, prema Erdoganu, čija je Stranka pravde i razvoja organizirala skup. Turski predsjednik izazvao je zapadne čelnike, optužujući ih da ponovno stvaraju "ozračje križarskih ratova" . Erdogan je također kritizirao dvostruke standarde Zapada koji "istovremeno oplakuje djecu ubijenu u Ukrajini i ne osuđuje ubijanje civila u Gazi" .

"Svaka zemlja ima pravo braniti se. Ali ono što se događa u Gazi nije samoobrana, to je masakr", dodao je Erdogan, prozvavši Izraelce ratnim zločincima. Prosvjed u bivšoj zračnoj luci Atatürk održan je dan uoči 100. obljetnice osnutka Republike Turske.

Izrael je nakon Erdoganova govora najavio da će povući svoje diplomatsko osoblje iz Turske. "U svjetlu oštrih izjava koje dolaze iz Turske, naredio sam povratak diplomatskih predstavnika kako bi se preispitali odnosi između Izraela i Turske", napisao je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen u objavi na mreži X.

Carigrad. Foto: Reuters